Geplaatst

Tilburg heeft geld genoeg.

Hoezo, zult u denken, heeft Tilburg geld genoeg? Heeft Tilburg echt vet op de ribben? Nou, ik zou denken van wel. Er is zelfs zoveel geld over, dat ze niet weten waar ze al die miljoenen euro’s moeten laten. Alle spaarpotten zitten vol en daarom heeft het College iets nieuws bedacht. Ze gaan een spaarpot bovenop een spaarpot zetten! Tilburg is een rijke stad, maar geld teruggeven aan de burgers voor een stukje lastenverlichting, ho maar!

Afgelopen maandag hebben wij in de Raad(scommissie) het financieel verslag over het lopend boekjaar besproken. Naar het zich laat aanzien zal het jaar 2006 afgesloten worden met een nettowinst van 9,3 miljoen euro. Daar moet nog wat vanaf voor allerlei lopende zaken en dan blijft er nog ca. 6 miljoen euro over om te verdelen. Daarvan gaat ruim 1,2 miljoen euro naar de RGI waarvan de totale stand per eind 2006 41,5 miljoentjes bedraagt. Dat bedrag is ook zo ongeveer nodig voor de aanleg van de Cityring, dus dat komt mooi uit!! Verder wordt er ca. 360.000 euro toegevoegd aan de Algemene Reserve, die daarmee zijn hoogst toelaatbare stand heeft bereikt, want hoger mag niet van de regering. En dan volgt de grootste klapper: ruim 4,5 miljoen gaat in een extra "geoormerkt" spaarpotje bovenop de Algemene Reserve. En waarom? Wel, schrijft het College, "om de toekomstige verliezen te egaliseren". En dan denk ik, hoezo verliezen? Ze zijn zeker vergeten, dat de BV Tilburg de afgelopen jaren steeds winst heeft gemaakt en dat er bovendien de komende jaren heel veel extra geld naar Tilburg komt (Essent, Intergas, TWM). En de energierekening wordt steeds maar hoger. Als we die 4,5 miljoen euro nu eens teruggeven aan de inwoners van Tilburg? Dat zou voor elk huishouden zo’n 50 euro zijn. Toch mooi meegenomen in de donkere dagen voor Kerstmis, niet dan? En als het College daar niets voor voelt, zeg dat dan eerlijk, licht je inwoners correct voor en vertel hoe de vork in de steel steekt. Dan kunnen de burgers zich in ieder geval blij maken met de gedáchte, dat wij een rijke stad zijn. Of zou het Tilburgs gezegde "Houwde gij ze dom, dan houw ik ze èrm" echt waar zijn?

Loes Dielissen, fractievoorzitter Tilburgse Volkspartij

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op “Tilburg heeft geld genoeg.”

  1. Rien avatar
    Rien

    Prima Loes, vooral dat laatste fabrikanten en bisschoppen "convenant"

    Groeten,

    Rien – uit-de-Molenstraat….