Geplaatst

Geen lekker toetje

De reden van mijn terugtreden als raadslid is inmiddels genoegzaam bekend. En wat ik nu wil zeggen is: "beste lezer(-es), het ga u goed"

Natuurlijk blijft er nog veel meer te zeggen. De webmaster en Alard Govers hebben me nog expliciet gevraagd ook als buiten-parlementariër politieke columns te blijven schrijven. Ik doe dat echter niet, omdat ik graag eerst goed geïnformeerd wil zijn. Maar ik wil juist meer tijd voor mijn andere keuze en dus wil ik ook niet meer alle raadsstukken ontvangen, omdat het lezen al zoveel tijd vergt. Mijn eerste bron zou dus het Brabants Dagblad of de Koerier zijn als het om de Tilburgse politiek gaat. En dan zit er tussen wat er gebeurt en het verslag een journalist die zijn eigen keuzes maakt en eigen accenten legt. Ik zou me dan dus alleen baseren op een afgeleide. Dat wil ik niet.

Er ligt trouwens nog wel tekst op de plank. Gister had ik gehoopt de discussie aan te kunnen gaan met alle partijen die óf nadere criteria (vooral morele) willen voor de Kunst In De Openbare Ruimte- commissie (CDA o.a.) of die de hele kunstsubsidie via deze club willen afschaffen (VVD o.a.) Ik had het CDA wel willen confronteren met eerdere uitspraken over kunst (rond de opvoering van de opera Aísja die onder druk van enkele moslims niet door mocht gaan: "precensuur", riep het CDA toen terecht). En nu pleit het CDA voor censuur? En de VVD: kent zij niet meer de liberale begrippen positieve en negatieve vrijheid? Bij de laatste respecteer je ieder persoonlijke vrijheid, bij de eerste zorg je er ook voor dat je met die vrijheid iets kunt. Dus moet je keuzes aanbieden, dus moet je subsidies geven, zowel voor de ontwikkeling/ het belang van kunstenaar als beschouwer. En wat wil de LST: vooral criteria opstellen die "Nederlandse tradities, kernnormen en waarden" garanderen? En hoe luiden die dan? En afhankelijk daarvan alleen subsidies geven? Het zijn de vragen die opkomen bij het lezen van het door hen in juni ingediende en weer ingetrokken initiatiefvoorstel. Wie betaalt, bepaalt? En het gedraai van D66?

Maar de coalitie wil eerst onderling weer schoon schip maken na de zeer ongelukkige vergelijking door PvdA tussen Al Qaida en het CDA. Daarbij is het ook gewenst dat de indieners eerst op één lijn komen met wat ze precies bedoelen met het huidige initiatiefvoorstel van CDA, VVD, LST, TVP, TSP en D66 enz. En dus: doorschuiven het onderwerp naar de komende commissie Maatschappij. Het proces is een Kruisweg op zich! Mijn inbreng blijft dus op de plank, mogelijk bruikbaar voor mijn opvolger, Marcel van den Hoven.

Hoe het zij: ik heb u, beste lezer(-es), de afgelopen anderhalf jaar vergast op mijn schrijfsels – zeer uiteenlopend van onderwerp – en heb bijna altijd het respect geproefd waarmee u uw instemming of afkeuring liet blijken. Dat respect moet de basis vormen voor dit prachtige publiekspodium dat Tilburgz.nl biedt.

Ik zal de inbreng van ex-collega-politici e.a. én van de lezers met belangstelling blijven lezen, maar zet er dus als schrijver nu een punt achter. Geen lekker toetje dus.

Het ga u goed,

een passant uit de politiek

ps.: Mijn laatste bijdrage in de raad kunt u elders op Tilburgz op video bekijken, mocht u belangstelling hebben. U zou op zijn minst de bijdrage – het afscheidscadeau aan mij – van stadsdichter Frank van Pamelen moeten bekijken/beluisteren: een groot poëet, hier van het light verse. Genieten dus.

 

 

 

Reacties

12 reacties op “Geen lekker toetje”

 1. Ruud van Esch avatar
  Ruud van Esch

  Marcel,

  Het gaat je goed en ik zal je inbreng missen, maar ook al zijn we het niet altijd eens, ik heb in geen enkele discussie "gedraaid". Ik wacht het moment af om toe te lichten waarom ik het debat niet uit de weg ga. En daarvoor moet je dus inderdaad vooraf goed geinformeerd zijn. De commissie KORT hanteert nu zelf 8 criteria en het college moet de uitgaven kunnen verantwoorden. Gaat dat transparant? En is kwetsen inherent aan de opdracht, onvermijdelijk of juist niet onbegrensd? Stuur me jouw standpunten maar toe dan zal ik die ook meewegen.

  Groeten,
  Ruud van Esch
  Fractievoorzitter D66

 2. Aldert van der Burg avatar
  Aldert van der Burg

  Marcel, jammer dat je talent nu ook voor TilburgZ verloren gaat, maar ook deze prima gemotiveerde beslissing respecteer ik. Het allerbeste en kom inderdaad een keer langs. Een hartelijke groet vanaf het NS-plein.

 3. marcel degen avatar
  marcel degen

  @ ruud,

  Er bestaat inderdaad een 8-tal criteria aan de hand waarvan door de KORTcie beoordeeld wordt of een kunstwerk in aanmerking komt voor opname in het conceptjaarprogramma.De KORTcie (bestaande uit deskundigen, benoemd door Stadszaken en FAXX)legt de definitieve lijst voor aan het College, die met de vastelling van dit programma impliciet haar goedkeuring geeft. De financi

 4. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Ik had hier al gereageerd, toch? meen dat ook in het algemeen belang gedaan te hebben, of?

 5. marcel degen avatar
  marcel degen

  @Paul,
  er is bij mij geen reactie binnengekomen van jou die vervolgens gewist zou zijn. Dus wil je inhoudelijk reageren, dan graag alsnog

 6. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Het zat meer in de complimenteuze sfeer Marcel, dus bij deze: mijn complimenten!
  Ook aan Frank van Pamelen trouwens, leve het vrije woord!

 7. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Beste Marcel,
  Als zelfverklaarde en in het afscheid bevestigde moraalridder, van de afscheidnemende niks dan goeds, verlies je jezelf best erg grondig. Kwetsen mag. Beledigen mag. En als het niet mag hebben we daar de rechter voor. Je hebt zelfs een onderscheidend kwetscriteria voorhanden als het tienduizenden roomsen betreft of 10 hindoestanen. Beste Marcel die opmerking is zooo discrimenerend dat vermoedelijk zelfs Wilders er van gaat blozen. Wat verdedig je dat je jezelf zo door de modder sleurt?Ik wilde dit niet zeggen maar die opmerking over die Hindoestanen is al best in internetbegrippen oud.
  Het beste,en dat meen ik van harte voor jouw persoonlijk
  Theo

 8. hein van der Schoot avatar
  hein van der Schoot

  'GVD, wat waait het hier hard!'
  Dit was de tekst onder een tekening die begin jaren 80 in de schoolkrant verscheen van het Anton van Duinkerkencollege te Veldhoven, een school van christelijke signatuur. Op de tekening was een Jezus te zien die bijna van een kruis afwaait. Aan dit voorval moet ik terugdenken nu er in Tilburg zoveel ophef is over de 'moderne kruisweg' van Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth.

  Dat in Veldhoven toentertijd besloten werd dat incidenten als die van de 'wegwaaiende Jezus' in de toekomst voorkomen moesten worden en dat de schoolleiding zich daarom tot op zekere hoogte ging bemoeien met de inhoud van de krant, daar had ik wel begrip voor. En ik kijk er dan ook niet van op dat veel raadsleden in Tilburg nu een stokje willen steken voor de subsidieverstrekking aan de kunstenaars de Leijer en Swarth.

  De vraag is of het terecht is om te spreken van censuur als een meerderheid van de volksvertegenwoordiging- om wat voor reden dan ook- een kunstwerk niet wenst te subsidi

 9. www.ilburg.nl avatar
  www.ilburg.nl

  Het is hier dus echt verwarrend. Op zeker is mijn reactie niet van gisteren. Tekstueel klopt het natuurlijk wel; geplaatst op. Maar beste Marcel er zijn mensen die het dus best druk hebben en met veel dingen bezig zijn. En zich dan afvragen; hoezo gisteren? dat was toch een aandachtspuntje van een dag of drie geleden? Als jouw tempo niet in de nieuwe media tot uiting kan komen is daar helemaal niks mis mee. Ikzelf moet ook opletten om een beetje bij te blijven. Het gaat echt snel. Maar een reactie van 3 dagen geleden als gisteren geplaatst te zien moet eigenlijk niet kunnen. Vergeet em dan liever.
  Groeten,
  Theo

 10. marcel degen avatar
  marcel degen

  @ ilburg,

  Niet de persoonlijke aanval kiezen zonder dat daar reden voor is. Wat binnenkomt, plaats ik, elke dag opnieuw (en als ik thuis achter de computer zit, elke drie minuten). De verklaring voor niet-plaatsing is iets wat dus buiten mij om gebeurt: de techniek die ons in de steek laat?

 11. marcel degen avatar
  marcel degen

  @paul en Theo,

  Eureka? Vorige week is na mijn aftreden mijn raadslidmaatschaps-e-mailadres geblokkeerd. Kan dat de verklaring zijn voor de tijdelijke niet-plaatsingen? Inmiddels loopt het kennelijk via mijn nieuwe e-mailadres weer wel. Dank aan de webmaster.

  Met respect voor de bijdrage van Hein, maar ik geloof niet in het criterium "draagvlak": noch voor een raadslid , noch voor de burger in het algemeen. Verleidelijk blijft sowieso de hardstschreeuwenden als een meerderheid op te vatten. Verder heb ik voor het overige mijn mening dacht ik voldoende verduidelijkt.

 12. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  @Marcel & Sherlock,

  Bedankt voor deze verklaring, best lastig al die e-mailadressen…