Geplaatst

Bij voorkeur gestemd

We gaan er natuurlijk vanuit dat de kiezer stemt op een partijprogramma, maar daarbinnen stemt hij ook op personen.  Maar op een personendemocratie lijkt het toch soms ook al. Een lijstje met de 39 personen met de hoogste voorkeurstemmen levert het volgende lijstje op als we ze weer ordenen volgens het partijprincipe. Een lijstje dus met de hoogst uitverkorenen. ( En mocht iemand zijn plekje niet willen innemen, dan is Wil Broos met zijn 248 vorkeurstemmen de eerste om hem op te volgen . Daarmee zou AB weer op volle sterkte zijn!)

  1. PvdA: 10 zetels: Jan Hamming, Marieke Moorman, Nihan Iskenderkaptanoglu, Heleen Stekelenburg, Driek van Griensven, Mohammed Azzougarh, Orkun Baytemir, Bas Wilthagen, Kenan Baydar, Hugo Backx
  2. VVD: 5 zetels: Geert Naaykens, Joost Möller, Cécile Franssen, Lonneke van Heeswijk, Marc Verstraeten
  3. SP: 5 zetels: Johan van den Hout, Veerle Slegers, Marjolein Buyssen, Paul Huygen, Tiny Kox
  4. Groen Links: 4 zetels:Gon Mevis, Marjo Frenk, Ali Yenice, Soumia El Bazzaz
  5. CDA: 3 zetels: Els Aarts; Hans Janssen, Peter van Iersel
  6. Tilburgse Volkspartij: 3 zetels: Loes Dielissen, Jan van Beurden, Elmy van Rijwijk
  7. Algemeen Belang: 3 zetels: Marcel Degen, Gonny Egberts, Marcel van den Hoven
  8. D66: 2 zetels: Ruud van Esch, Marieke Sturm
  9. LST: 1 zetel: Hans Smolders
  10. TOP: 1 zetel: Nell Schoenmakers
  11. TBB: 1 zetel: Arno Sparidaens
  12. Duurzaam Nederland:  1 zetel: Ilhan Solmaz

Je kunt toch aardige conclusies trekken. Zelf maar doen. En natuurlijk moeten de programma’s leidend zijn, maar dit rijtje geeft hier en daar in ieder geval redenen tot nadenken voor de opstellers van de kandidatenlijsten. En ach, ik was weer ff van de straat…

 

 

 

 

 

Reacties

Eén reactie op “Bij voorkeur gestemd”

  1. Arie Daniels avatar
    Arie Daniels

    Waarbij gaat het om voorkeursstemmen? Als je het zo bekijkt kun je ze ook zien als 39 aparte partijtjes waarvan er ene paar onder dezelfde noemer gaan zitten.
    Het gaat erom wat een partij uitdraagt, een team.
    als je wint win je allemaal, als hje verliest win je allemaal.
    Ik snap wel dat als jullie het zo bekijken dat het natuurlijk beter voor jullie is, pijnverzachtend, maar ook u moet inzien dat individualisering een groot probleem van de samenleving is.
    Als je een echt onderscheid zou moeten laten zien is of de mensen stemmen op ene bapaalde partij voor het beleid in Tilburg of het landelijk beleid. Dan denk ik dat je pas echte andere cijfers ziet, maar ja jammerlijk genoeg is dat niet te meten. En dat zou ook voor uw partij gunstiger uitvallen.