Geplaatst

en toen kwam er een olifant..

 

Het is jammer dat dhr. Van Beurden en "Gerrit" reageren op het "Gouden kruikje" zoals ze dat doen. Ze storen zich aan de vorm, maar gaan voorbij aan de inhoud.

Al sinds mensenheugenis proberen mensen de werkelijkheid te beschrijven in beelden. De oude dierenverhalen uit India zijn daar een sprekend voorbeeld van. Ook de oude verhalen over de Griekse, Romeinse en Germaanse goden passen in deze traditie.

In onze middeleeuwen zien we een prachtig voorbeeld van  verbeelde maatschappijkritiek  in het bekende verhaal Van den Vos Reynaerde. Het voordeel is drieërlei: je kwetst de mensen niet door de indirecte manier van vertellen, je verduidelijkt vaak een situatie en dat in een verpakking die als amusant en humoristisch ervaren kan worden. In die zin sluit ook de politieke spotprent hier op aan.

Daarmee mag je sprookjes dus ook niet degraderen tot verhalen voor kleuters, integendeel! Op een andere plek wil ik in dit licht nog wel eens het sprookje van Roodkapje uitleggen: het blijkt dan over iets heel anders te gaan dan dat de kleuter altijd gedacht heeft. 

Voor nu lijkt het me goed, met dank voor de inbreng van beide heren, het verhaaltje van ‘Het gouden kruikje"  met een lange snuit uit te blazen. Overigens heb ik niet de pretentie de kwaliteiten van een echte sprookjesverteller te bezitten. Daar is meer voor nodig.

Reacties

3 reacties op “en toen kwam er een olifant..”

 1. jan van beurden lijstduwer TVP avatar
  jan van beurden lijstduwer TVP

  Beste Heer Degen,
  Een laatste snuifje uit de lange slurf.
  Het gouden kruikje of de huid van de waterleidingbeer in mijn metafoor hebben we nog niet echt in de vingers en om dan al Sinterklaas te gaan spelen om stemmen te werven zijn geen eieren na Pasen maar in dit geval ver ervoor.
  Een opmerking die niet zozeer u alleen aangaat maar vooral de CDAwethouder die een afgesproken zwijgen doorbrak door die huid/kruikje te besteden aan achterstallig onderhoud waar hij en zijn collega’s notabene zelf verantwoordelijk voor zijn, binnen hun dagelijks bestuur.
  Kortom een college wat zaken laat versloffen in de hoop op toekomstige meevallers om de zaak op te lossen.
  Daarin schuilt het gevaar van meevallers.
  Meevallers zijn per definitie ongestructureerd.
  Ondernemers als ik weten dat.
  Verder was het best een aardig sprookje.

  Met vriendelijke groeten,

  Jan van Beurden.
  lijstduwer TVP

 2. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Maar zoals Jan al bij de tvp gedaan heeft. een vraag voor alle lijsttrekkers! en lijstvullers en duwers.

  Wat is jullie visie op hoe de Heuvel eruit moet zien?

  -Zoals nu het zakelijke en saaie plein?
  -Of zoals vroeger een gezellig en bruisend plein het ware hart van Tilburg!
  -Of als een verkeersplein die het wordt met die onnodige en onwenselijke cityring.

  Dit is een vraagstuk die vele kiezers intreseert.
  Maar waarop geen duidelijk antwoord komt.

  Neerlands Welzijn was hier als eerste gelijk duidelijk in de eerste van de 16 logs was immers de Heuvel als onderwerp.(het staat/stond ook in NEERLANDS PROGRAMMA als eerste punt)

  Dat moet weer een bruisend plein worden rond een Lindeboom.Zoals vroeger. Die klimplant rekken boven de fietsenstalling moet weg. Enz Waardoor het weer het bruisende hart van Tilburg wordt en het middenpunt van uitgaand Tilburg.Zonder autoverkeer.

 3. JoJO avatar
  JoJO

  Nog steeds geen reaktie? Te moeilijke vraag mischien? Bang kiezers kwijt te raken door hun standpunt hierover mischien? Ik weet het niet maar een reaktie/antwoord blijft in alle toonaarde achterwegen