Geplaatst

Realiteitszin

Valt het u ook op?  Veel (kandidaats-)raadsleden zijn goochelaars als het om verkiezingsuitslagen gaat . Men draait elkaar een rad voor ogen om er maar zo gunstig mogelijk uit te komen: de kiezer gaat toch immers het liefst in zee met iemand in een winning mood?  Alle voorspellingen uit de monden van de lijsttrekkers  vandaag in de Koerier levert opgeteld een raad op van zo’n 70 zetels i.p.v. de te verdelen 39!  De TVP noemt geen enkele zetel: "wij zijn een realistische partij ".  Ook een opvallende bijdrage komt van het CDA.

 

D66 meent met zessen in de raad te komen (alsof je veel hebt aan net voldoendes), LST met 10! De PvdA ging voor de dubbele cijfers, maar zegt nu " meer dan de huidige 7" en de TOP heeft eerder  12 zetels geroepen, maar beperkt zich nu tot 6.En dan is er nog de club van dhr. Sparidaens: 4 zetels! Toe maar! Realiteitszin?

Opvallend is dan het geluid van een CDA-man: we zijn met z’n allen eigenlijk te oud op deze verkiezingslijst en we zullen in zetelaantal wel terugvallen en dat terwijl Els Aarts praat over 11 stoeltjes!  Nog goed afstemmen dus! Realiteitszin?

Vanaf vandaag is de Stemwijzer op internet. Misschien geeft die een wel betrouwbaardere verwachting. Alhoewel: de redactie zelf geeft al aan dat de definitieve verkiezingsuitslag heel anders kan uitvallen. Hoe kan dat? Zijn er partijen die leden in dienst hebben om op een dag honderd keer achter de computer gaan zitten om de eigen partijantwoorden telkens in te tikken om toch in een winning mood te komen?

Vraag is dus of zo’n stemwijzer wel betrouwbaarder te maken is ,wel representatiever. Ben ook benieuwd naar het aantal deelnemers,zijn zij op zich inderdaad een afspiegeling van de Tilburgers. Of willen we dat allemaal echt niet weten. Is het gewoon een nintendo voor politici. Een speeltje dus, net als de prognoses in Brabants Dagblad: je leest ze, je beseft de betrekkelijkheid , je weet nog iets van de wens, de vader en de gedachte maar je kijkt toch uit naar de volgende prognose , maar je schudt weer je hoofd, maakt een vreugdedansje of zakt wat verder in de grond. Realiteitszin?

Op 5 maart het verkiezingsdebat van Brabants Dagblad in de NWE Vorst. Vier jaar geleden scoorde Algemeen Belang daar 2 zetels.  Daar had je had wat aan! Ervaren politieke journalisten lieten de lijsttrekkers het achterste van hun tong zien. Maar een relatie met de werkelijkheid? Drie dagen  later haalde Algemeen Belang 4 zetels binnen en kwam in de coalitie met wethouder Loet Visscher!

Ik kijk dus uit naar eventuele exitpolls op 7 maart vanwege de grotere realiteitszin. Het wachten duurt dán ook niet meer zo lang: diezelfde dinsdagavond op een groot scherm in het stadhuis: de werkelijke werkelijkheid.

Geef AB de vijf en stem lijst 5: met het  oog op de realiteit!

 

Reacties

4 reacties op “Realiteitszin”

 1. jan van beurden lijstduwer TVP avatar
  jan van beurden lijstduwer TVP

  Beste Marcel,

  ruim 100% gelijk. Als ondernemer noemen we dat; jezelf rijkrekenen.
  Met dergelijke bedrijfsplannen (prognoses) vind je dus geen enkele investeerder of bank die zijn vingers aan je wil branden. Hopelijk is de kiezer ook zo realistisch. In deze materie zijn dromen dus nog feitelijk bedrog met voorbedachte rade.
  Onderstaand de ingezonden brief aan het Brabants Dagblad die ik dus maandag al gemailt heb. Misschien had ik de verwijzingen naar websites niet moeten doen want dat ligt natuurlijk gevoelig in krantenland.
  Maar die passage hadden ze er met of zonder toestemming uit kunnen halen. Zelf met mijn toestemming, want realistisch ben ik voldoende om ook hun belang te erkennen.

  INGEZONDEN BRIEF BRABANTS DAGBLAD.
  Blijkbaar is darts of in hun taalgebruik liever nog vogeltjepik, erg populair aan het worden
  ten kantore van de redactie van het Brabants Dagblad, waar dat dan ook moge zijn ondertussen. Ik begin mijn dag met die krant omdat daar het nieuws uit mijn regio in staat.
  Ik ben niet lyrisch over de kwaliteit en vind vooral de kritische houding ten opzichte van ons plaatselijke bestuur vaak onder de maat. Het huidige college van B & W doet het in hun visie wel erg goed, terwijl de praktijk anders leert. Maar daar lezen we dus niet zo vaak over, helaas.
  Verder ben ik de hele dag best sacherijnig als ie niet op de deurmat ligt wat al jaren gelukkig niet gebeurt is. Duidelijk is er dus sprake van een soort haat/liefde verhouding. Met dat darts/vogeltjepik doel ik vooral op de rubriek die richting gemeenteraadsverkiezingen, volgens eigen zeggen:

 2. JoJO avatar
  JoJO

  Jan van beurden

  Jou TVP is een koploper in die onzin! Heb je de sandwichborden van jou partij gezien?
  TVP op 1. Totaal ongeloofwaardig en jezelf rijkrekenen. Met zulke uitspraken zal geen enkele kiezer zijn vingers aan jullie branden. ze denken immers tvp 1?. Eerste lijst. IS dat niet CDA? weg stemmers. In deze materie zijn dromen feitelijk bedrog met voorbedachte rade.

 3. jan van beurden lijstduwer TVP avatar
  jan van beurden lijstduwer TVP

  Beste JoJO (?)

  Die 1 bedoeld de lijsttrekker. Maar had voor mij inderdaad niet gehoeven. Wekt wellicht enige verwarring. Maar vermoedelijk vooral bij muggezifters en mierenneukers.
  En bij jouw dan toevallig als onafhankelijk waarnemer voor de Tilburgse raadsverkiezingen.
  Vermoedelijk staat het ontdekken van dit soort dingen in je uitgebreide (VN?) functie-omschrijving.

  Met vriendelijke groeten,

  Jan van Beurden Lijstduwer TVP

 4. JoJO avatar
  JoJO

  Jan

  Ik krijg de lichtelijke indruk dat je me niet mag!Ga je met alle mensen die anders denken of jou gedachtengang anders zien zo om? dan is het niet te hopen dat je in de raad komt. Daar zitten al genoeg mensen die niet open zijn voor geluiden van buitenaf. Als je mij dan ziet als de VN van die mensen,bedankt dan!

  Maar het viel mij pas op nadat ik hier stukjes had gelezen over jezelf rijk rekenen. waaronder jou stuk.

  eerste zin:
  ruim 100% gelijk. Als ondernemer noemen we dat; jezelf rijkrekenen.

  Als je dan op zo’n gigantisch straat vervuilend bord groots ziet staat TVP nummer 1, dan denk je niet gelijk h