Geplaatst

Uit pure armoe

Job Cohen had er een prachtig moment voor gevonden: nog met de oliebollen en champagnes bij de hand praten over de armoe. Zo wordt het bijna Dickens! En dat mag niet, per se niet. 

Zalm relativeerde het begrip armoe. Terecht, maar daarmee ook een intens probleem volkomen bagatelliserend. Terecht in de zin van: in Malawi is alles erger, daar gaat het echt om wel en niet overleven en in de oorlog aten we tulpenbollen. Dat is allemaal waar, maar dat doet niets af aan het feit dat in het hier en nu van Nederland in bijvoorbeeld Tilburg ruim 12.000 huishoudens aan vaste lasten(huur,elektriciteit, verzekering, belasting etc) zoveel kwijt zijn, dat ze van een netto inkomen van zo’n €900 nog maar €200 overhouden om zichzelf en de kids te voeden en naar de sportclub te laten gaan. Vaak ook levert zo’n situatie sociaal isolement op, in een enkel geval mogelijk zelfs zoveel onvrede dat zich dat in agressie/crimineel gedrag gaat vertalen. Uit pure armoe. 

Daar wil Algemeen Belang wat tegen doen. Allereerst zorgen dat de ergste nood zo snel mogelijk gelenigd wordt. Dat kan deels met een minimasuper, een voedselbank, een jeugsportfonds, de stichting Leergeld etc. Maar dat nooit alléén, want dan ontstaat inderdaad de "zieligheidsindustrie" waar sommigen van spreken en wordt het eigen initiatief mogelijk niet meer geprikkeld.

Algemeen Belang wil de mensen ook begeleiden: hen leren budgetteren, adviezen geven om verleidingen van leeninstellingen te weerstaan en winkellokkertjes links laten liggen , maar vooral hen aan een baan helpen, scholing aanbieden – dropouts geen escape bieden -in somige gevallen jongeren verplichten tot het bezoeken van ordescholen- , zodat de perspectieven op werk vergroot worden etc. En dat niet vrijblijvend: maatregelen moeten niet leiden tot liggen in de hangmat. Waar verantwoordelijkheid gedragen kan worden, moet dat worden gestimuleerd en zonodig afgedwongen. Dan moeten we dus insteken op creëren van banen, uitbreiden van leerwerkplekken enz. We matchen werk met mogelijke werknemers v.v., halen aarzelende werkgevers over de streep met gemeentelijke tegemoetkomingen, riscoverkleiningen etc. En bij alle inspaningen moeten de jongeren voorrang krijgen, met extra aandacht voor de allochtone jongeren.

Algemeen Belang wil dus nog meer werk maken van werk, samen met het lokale  onderwijs, samen met het lokale bedrijfsleven, samen met het CWI, samen met de gemeente vanuit  het Regiepunt Jongeren. Een werkloosheidspercentage van 20 onder de jongeren en zelfs van 40% onder de allochtone jongeren mag voor hen en ons niet acceptabel zijn, landelijk niet en voor Tilburg niet. Daar stropen we onze mouwen voor op. En voor succes moeten daar alle politieke partijen hun schouders onder zetten,uit pure armoe, in het belang van de getroffenen, in het belang van de gemeenschap.  

(zie ook ons partijprogramma: www.algemeenbelang-tilburg.nl)

Reacties

Eén reactie op “Uit pure armoe”

  1. Sven Harteveld avatar
    Sven Harteveld

    Quote Algemeen belang die afgelopen 4 jaar de sportwethouder leverde!

    -Dat kan deels met een minimasuper, een voedselbank een JEUGDSPORTFONDS, de stichting leergeld etc.

    Hierbij vermeld dat Algemeen belang de sportwethouder leverde, en dat de afgelopen jaren de JEUGDSPORTSUBSIDIE behoorlijk verminderd is!

    Hiermee vermeld dat Stichting leergeld al bestaat en goed functioneerd!

    Hierop zijn ik als NEERLANDSWELZIJN graag willen antwoorden met een regel uit hetzelfde bovenstaande stuk!

    -Waar verantwoordelijkheid gedragen kan worden, moet dat gestimuleerd worden en ZONODIG AFGEDWONGEN!

    Het zijn allemaal onderwerpen die ontstaan zijn onder jullie eigen college tijd, waar jullie dus mede verantwoordelijk voor zijn. En daar willen jullie zoals een andere regel al zegt “meer werk van maken” Moet men nu op jullie stemmen omdat jullie zeggen “we hebben er 4 jaar met de pet naar gegooid maar dat kunnen we nog beter waneer jullie onze praatjes geloven!”

    Wil Tilburg echt iets nieuws dan moeten ze zeker NIET op de huidige college partijen stemmen:
    (CDA, PVDA, Groen links, Algemeen Belang)