Geplaatst

Doe Maar

"Doe Maar" heeft in de schouwburg van Tilburg een pracht première beleefd. De muziek klinkt goed als is het verhaaltje er omheen flinterdun. Voor een musical mag dat. Voor een gemeenteraad telt het verhaal. Daar moet "doe maar" niet te snel over iemands lippen komen als het om geld uitgeven gaat.

 DOE MAAR GRATIS! De Provinciale Staten hebben  op 2 februari het PvdA-initiatief om in de hele provincie met carnaval bussen gratis te laten rijden, als slecht onderbouwd en dus ondoordacht naar de prullenbak verwezen.  Doe dus maar niet gratis! Dat was de wijsheid waar Algemeen Belang om vroeg. Ook anderen zagen gelukkig te nadrukkelijk de link met de provinciale verkiezingen van 7 maart. Daarbij wist het CDA de handen weer op elkaar te krijgen voor een paar experimenten: gratis, beetje betalen enzovoort. Dat is sluwere politiek.

In de Tilburgse raadsvergadering van 5 februari moest het toen dus echt gebeuren. Dat lukte wel.  Het college perkte het initiatiefvoorstel van de coalitie weliswaar wat in, maar wilde wel uitvoeren. Helaas, want het plan bleef even weinig doordacht. De kosten bewezen het al: de geschatte €20.00 tot €30.000 bleken na de vergadering nog eens €20.000 hoger te liggen. Zo’n 100% meer zelfs! De indieners van het voorstel malen er niet om, hun buit is binnen.

Maar is de burger ermee gediend? Allereerst bestaat gratis niet: de burger betaalt zelf.(En "gratis" moet ook niet bestaan, tenzij voor bepaalde groepen!). Op de tweede plaats: het College voert het voorstel alleen uit zonder extra bussen in te zetten en dus ook zonder extra personeel, want de kosten rijzen anders helemaal de pan uit. Dat gegeven moet je toch tot nadenken aanzetten!! Nee hoor, PvdA, CDA, GL en SP (wilde toch ook graag meeliften) zagen geen reden tot heroverweging. Inderdaad: koste wat het kost, moest het voorstel doorgedrukt worden. Doe maar, mag zelfs wel  heel veel ietsjes meer zijn! De gekte van de carnavalskoorts!

Dure en niet verantwoorde gekkigheid. Nu het besluit eenmaal genomen is en nu de provincie het ook best vindt dat Tilburg uit eigen beurs aan dit cadeautje (te) veel euro’s wil uitgeven, moet je immers toch hopen dat men massaal de bus neemt. Maar dat betekent wel : binnen staan in overvolle bussen, en buiten blijven staan als de bus al te vol is. Overdag is dat misschien nog te pruimen, maar ’s avonds? Is iedereen dan nog zo blij: blij vooral dat de ander gratis in de laatste bus zit? En de veiligheid: blijven we rustig wachten? Of zijn we (’t) zat en ongeduldig en licht ontvlambaar ?

In het regeerakkoord van CDA PvdA en Christen Unie lezen we letterlijk (bladzijde 17): "In het stads- en streekvervoer komt ruimte om te experimenteren met tariefdifferentiatie, waaronder gratis OV voor specifieke doelgroepen". Kijk, dat is verstandige praat. Maar gek dan toch dat dezelfde PvdA en CDA op lokaal niveau andere dingen willen? Het zijn toch "landelijke" partijen? Lekker duidelijk dus die partijstandpunten! Weet de kiezer echt waarvoor hij kiest!

Doe maar politiek die draait om de inhoud. Hoor je ook minder wanklanken. Doe maar ff normaal dus. De raadszaal is geen schouwburg. Het verhaal moet dikker.

Reacties

2 reacties op “Doe Maar”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Marcel Degen
  Ik kan het alleen maar met u eens zijn in deze column.(snik) weer geen discussie.

 2. Michel van Hulten avatar
  Michel van Hulten

  aan Marcel Degen,
  het is inderdaad simpeler dan u denkt. Er wordt al nauwelijks meer betaald door de reiziger voor de rit in de bus. Bovendien rijden heel wat stoelen leeg (in Tilburg is dat al aan het veranderen dank zij het gratis voor ouderen). Lege stoelen kosten geld en leveren niets op dat is schadelijk voor de economie. Wel voordelig is dat burgers die niet meer hoeven te betalen voor de bus dat geld wel aan andere zaken kunnen besteden, goed voor de middenstand, eens een extra kopje koffie buitenshuis, een presentje voor een kleinkind. Maar waarhet vooral om gaat is dat mensen en met name ouderen waarvan er velen niet al te veel geld in het handje krijgen, zich nu weer vrijelkjk door de hele stad kunnen verplaatsen. Dat geeft hen een reeds vergeten vrijheid terug. En wat die landelijke partijen betreft, is het niet mooi dat dezelfde partijen in Tilburg wat voor liggen op hun broeders en zusters in de Randstad. Die kunnen nog heel veel leren van Tilburg. Kijkt u eens op mijn website, http://www.gratisopenbaarvervoer.nl daar staat nog veel meer informatie. Met vriendengroet, Michel van Hulten.