Geplaatst

Jochem Uijtdehaage

Je kiest er zelf voor om te schaatsen, maar soms heb je het redelijk onverwacht toch erg koud.

Wij kregen het ook even koud in de toch warme raadszaal. Verdwaasd waren we ook na het horen van de verliezingsuitslag van gisteravond. AB van 4 zetels naar slechts 1! Wel alom het geluid van "onverdiend" en dus medeleven. Maar morgen – ook vandaag al- rijdt iedereen weer zijn eigen baantjes. Het leven gaat verder.

Niemand is onmisbaar. ook een politieke partij niet. Jammer is natuurlijk wel dat je met echt maximale inzet hebt geprobeerd zaken voor Tilburg te verbeteren in de richting van waarin jij dacht dat het beter was. Maar daar word je toch niet altijd voor herkozen.

Een verklaring? Waarschijnlijk een combinatie van een aantal factoren. Om te beginnen de sterke landelijke inbreng bij de gemeenteraadsverkiezingen. Niet onbegrijpelijk- en deels ook terecht – dat wat je landelijk van een partij wel of niet krijgt, dat je datzelfde op lokaal niveau verwacht. Vervolgens: met 6 partijen vissen in een vijver die slechts 30% van het electoraat beslaat, betekent ook dat dat je elkaar doodt: de geelgerande watertor die de vis doodt, maar geen spoor van geweld achterlaat: de moordenaar wordt niet gevonden. En dan: met een naar ons idee goed programma zijn we de verkiezingen ingegaan, met ook sterke Tilburgse kandidaten. Maar wat boden we hen genoeg om het onderscheid met bijvoorbeeld de PvdA en GL te maken? Ook de wereld van de dorpen wordt groter: het aantal specifieke items daarover is relatief gering en met extra moeite kunnen anderen die taak deels overnemen. We gaan ons dus bezinnen op de toekomst, maar niks overhaasten.

Niet stoppen dus. Neen, doen wat de kiezers die wel hun stem op ons uitbrachten van ons mogen verwachten: goed blijven luisteren en gaan voor wat wij je beloofden: hun stem zijn in de raad, hun vertegenwoordiger. Jammer dat het geluid wat minder breed gedragen zal kunnen worden, maar we zullen ons best doen goed hoorbaar te blijven. En ook al gingen we voor de hele gemeente Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout hadden een speciale plek. En dat blijft zo!

En voor wat de winnende partijen betreft en/of de komende coalitie betreft: proficiat, maar voer vooral een goed sociaal beleid, creëer veel werkgelegenheid, hou de cityring in één richting open, denk aan het milieu, bouw snel veel woningen voor de starters en ouderen, realiseer gespreid over de wijken de 25% sociale woningbouw, werk aan sterkere wijkraden etc. Onze stempel op zo’n beleid zal door het kleinere getal minder groot zijn, minder invloed hebben, maar waar nog mogelijk nemen we het voortouw, waar het aan de orde is. steunen we.

Algemeen Belang zet met opgeheven hoofd een paar stappen terug: Jochem Uytdehaage gunt de winnaar ook steeds de winst. En de kiezer heeft altijd gelijk. Maar even lag de temperatuur wel erg laag. IJsig zelfs. En minder supporters dan gehoopt, maar we gaan er weer voor.

 

Reacties

Eén reactie op “Jochem Uijtdehaage”

  1. Basje avatar
    Basje

    En het voorbeeld van Van Aartsen? Of krijgt AB gewoon een falende lijsttrekekr als fractievoorzitter?