Geplaatst

Wij zullen handhaven!

Wij zullen ons standpunt handhaven! Als het college denkt  na de  geaccepteerde inperking van het gebied ook de automobilisten bijna onbeperkt te moeten toelaten, dan vindt het Algemeen Belang tegenover zich. Het ging er immers om op 16 september aanstaande een autovrije zondag te hebben, niet een autoluwe. En als het handhaven van de afsluiting meer geld kost dan geraamd, dan moet dat nu maar.

Op 16 september beleeft Tilburg zijn eerste autovrije zondag. In een beperkt gebied. Dat wel. Afsluiting van alle straten binnen de ringbanen bleek financieel en logistiek haast niet mogelijk. OK, dan een wat kleiner gebied. We kozen voor alleen de binnenring : Cityring plus Gasthuisring, Wilhelminapark, Veldhovenring en Besterdring. Een concessie waarmee te leven viel.

 Nu verbazen we ons. We begrijpen het niet. En dat met droge ogen! Schaamteloos! Een nieuw voorstel van het college! Hoe durf je gezien het uitgangspunt en de jarenlange vraag naar een autovrije zondag te komen met een weer aangepast en daarmee verder verzwakt voorstel waarbij je naar de bevolking toe ook nog wilt communiceren dat je deze binnenring met je auto zowel in als uit mag en waarbij je zegt dat "iedereen zich aan de wegenverkeerswet moet houden." Wie die laatste toevoeging bedacht, snapt overigens niet dat ook op een autovrije zondag de normale verkeersregels blijven gelden, voor bijvoorbeeld de bus, de ambulance enzovoort. Een volslagen nonsense-toevoeging.

Wat blijft er nu over van de autovrije zondag? Als het een beetje meezit een autoluwe dag. Maar dat was niet de bedoeling. Je spant als het ware een net om de binnenring met zoveel mazen dat niemand meer weet dat er nog een net is. Dat is niet wat we willen. Ik koop geen Emmerthaler kaas, omdat ik zo van de gaten hou.

Natuurlijk, op de plekken waar echt een zichtbare activiteit, een infomarkt, een concert, is georganiseerd, zal de politie handhavend optreden tegen automobilisten die  op straat door het publiek heen de kortste route zoeken. Maar elders niet. Dat is duidelijke taal van het college, maar met alleen een moreel appèl van "rij alsjeblieft vandaag niet over de afgezette straten" betekent dat, dat niemand zich gehinderd hoeft te voelen zijn auto te pakken. Juist een stille straat, zonder rijdende auto’s, zet aan tot bezinning op onnodig autogebruik, tot een nadenken over milieuvervuiling. En laat je genieten! Maar nadenken en simpel opsnuiven van relatief schone lucht gelden kennelijk niet als een te beschermen activiteit. Wie dat verstoort, mag dus gewoon zijn gang gaan. Het moest toch niet een feestje worden voor de autofielen?

Brussel wordt door het college als een voorbeeld genoemd. Maar daar werden in het centrum helemaal  geen auto’s toegelaten. En er werd door de politie actief gehandhaafd op dat verbod. Veel heisa vooraf, maar 85% van de Brusselaars waardeerde achteraf het initiatief wel. Daar hoop ik ook op in Tilburg. 

Symbolisch zo’n dag. Ja , dat is waar. Voor een rode roos geldt dat vaak ook of voor een duif of voor een doosje "merci". En wat is daar mis mee? Symboolpolitiek in ruil voor het besef dat we nadrukkelijker moeten werken aan een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast, kortom: een beter milieu. Goede deal toch? En misschien helpt het voor de langere termijn: één zo’n zondags dagje zelfs in zo’n klein gebiedje. Helemaal autovrij. Zonder mazen. Met volle kaas. Voor een goede gezondheid.

 

 

Reacties

7 reacties op “Wij zullen handhaven!”

 1. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Volstrekt met je eens Marcel, morgen gaan we er voluit tegenaan. Zoals ik in BD afgelopen zaterdag al zei: geen halve bak!. Met het beperken van het gebied zijn we er vanuitgegaan dat het optimaal geregeld kon worden: dat was de insteek. Voor het door ons aangegeven gebied zullen we wat de PvdA betreft dan ook voluit gaan.Een kinderhand is misschien gauw gevuld denkt het College, maar als het om organisatorische redenen dan minder moet, prima, maar er moet wel kwaliteit inzitten. Dit voorstel is te kinderachtig voor woorden.

 2. Arjen Roos, LST avatar
  Arjen Roos, LST

  Ben echt kei-benieuwd naar deze update t dualisme. Ga er voor Tine!

 3. dn Tilburger avatar
  dn Tilburger

  Waar gaat dit over?!

  Hou je alsjeblieft eens bezig met waar Tilburgers echt van wakker liggen, en das niet een dag geen auto rijden.

 4. Marcel Degen AB avatar
  Marcel Degen AB

  Update van vanmiddag. In de vergadering van cie Fysiek houdt wethouder Aarts voet bij stuk: "we gaan niet scherp afsluiten;iedereen mag in en uit. Een politieclub op de been brengen ter handhaving is een te zwaar middel." Tegen dit voorstel: Algemeen Belang, SP, PvdA, GL en in de tweede termijn ook: D66. Een meerderheid dus. Als de wethouder bij haar standpunt blijft, wordt de komende raadsvergadering extra interessant. Steunen GL en PvdA dan de wethouder en verlaten ze hun milieustandpunt, of houden ze de rug recht en steunen ze een motie van afkeuring tegen de wethouder, als zij bij haar punt blijft?
  Als de wethouder slim is, gaat ze rap om en voert ze het voorstel van de meerderheid alsnog uit, al was het maar om politieke scherven binnen de coalitie zo veel mogelijk te voorkomen. Jammer blijft dat deze wethouder sprekend namens het college aangeeft dat dit college een autovrije zondag met volledige afsluiting op een klein gebied al zo zwaar uitholt. Het leek toch een college dat stevig zou inzetten op milieu. Een gemiste kans dus en gezichtsverlies.

 5. Bernd Geerkens avatar
  Bernd Geerkens

  Waarom roep je geen auto vrije zondag uit op vrijwillige basis? Als men milieuminded is doet men dit.
  Een teken aan de wand dat de grote meerderheid tegen dit alles is, en dus laat zien dat een meerderheid in de tilburgse gemeenteraad niet de meerderheid van de tilburgse (auto) bevolking vertegenwoordigt?

 6. Dachtutwel avatar
  Dachtutwel

  Tsja, ik ben ook benieuwd, Marcel, in hoeverre PvdA en GroenLinks hun rug recht zullen houden.

  Over die van de LST maak ik me in dit verband minder zorgen: uit puur opportunisme zal deze rebellenclub tegen de bellen van het College blijven aanschoppen.

  Hopelijk vormt dat geen argument voor PvdA en GL om de klok alsnog een tijd terug te zetten.
  Want, je weet Marcel, het rethorisch gehalte bij het consolideren van een coalitie is meestal hoog.
  Het 'De tijd is nog niet rijp'-argument, het 'Uit de pan rijzende kostenplaatje'-argument en het 'De Tilburgse bevolking is er kennelijk nog niet helemaal aan toe'-argument.
  En dan te beseffen dat Els Aarts het ultieme argument nog niet eens heeft ingezet: 'Voor talloze mobiel-minder-valide Tilburgers zou de Zondagse Ochtendmis in tal van Tilburgse Kerken, in het bijzonder de Heuvelse Kerk, niet bereikbaar zijn'…

  Maar wellicht, als Johan van den Hout zijn kop houdt over antikatholieke sentimenten, valt er nog iets te redden…
  (Grapjuh, Johan…!)

  Maar

 7. Frits Bommel avatar
  Frits Bommel

  Het is wat mij betreft een hoop politiek gekonkel om niets! Burgers wapent u!