Geplaatst

In de ban van de ring

En we gaan weer de ring in! Drie jaar lang hebben PvdA, CDA, AB en GL de principes van nieuwe inrichting van de Cityring verdedigd. Drie jaar lang heeft vooral de SP dit plan zonder succes bestreden, maar dan: een nieuwe, zij het versmalde coalitie (pvdA, CDA en GL) die bereid is ineens over die principes te discussiëren – en die dus ook los te laten, want anders heeft praten geen zin, tenzij je het alleen over de uitvoering wilt hebben. Maar dat alleen is juist niet aan de orde als je het initiatiefvoorstel van VVD, LST en SP leest. 

Voor Algemeen Belang was de stemming afgelopen maandag in de raadszaal verbijsterend. Hoe kan een coalitie die zolang de principes heeft verdedigd, werkelijk openstaan voor een principële discussie met tegenstanders. Dit wordt een herhaling van zetten, waarbij de coalitie slechts een open mind zal voorwenden. Een politiek spelletje dus. Of staat de coalitie werkelijk open voor een nieuwe principieel andere verkeerscirculatie in de binnenring? Maar wat is er dan plotseling mis met de onderbouwing en de conclusies van het onderzoeksbureau tot nu toe? En met verkiezingsbeloftes? 

En de indieners van het initiatiefvoorstel? Ze leveren een compromisvoorstel in. Dat kan, maar het knelt toch wel heel sterk met ieders verkiezingsbeloftes? Houdbaarheidsdatum van een verkiezingsprogram? Tuinen zij met open ogen in de beloftes van de coalitie? Wordt hun een worst voorgehouden die ze nooit zullen eten?

Hoe dan ook: nu de discussie opnieuw gevoerd zal worden, zullen wij weer meedoen. Maar hopelijk beschikken we allemaal over een goede onderbouwing van onze visies. Daarom vraagt AB het college/de indieners om in een gezamenlijke opdracht een bureau de opdracht te geven het coalitie-idee én het nieuwe voorstel van de VVD, LST en SP nog eens goed te analyseren. Hopelijk overtuigt dat en kan de uitvoering  van de Cityring snel plaatsvinden.