Geplaatst

Een frisse wind

Algemeen Belang vindt het van het grootste belang dat we we op zoek gaan naar het gebruik van duurzame energiebronnen. Gebruik van biomassa, zonne-energie uit zonnecollectoren (vooral de Concentration Solar Power) en energie uit wind dragen namelijk in hoge mate bij aan minder uitstoot kooldioxide en het minder gebruik van olie, gas en kolen. De consequentie is dat we wel windmolens moeten plaatsen.

Windmolens hebben echter als nadeel dat ze zo gigantisch hoog moeten zijn (vanaf zo’n 80 meter met een rotordiameter van wel 70 meter!) om rendabel energie op te wekken . Ze veroorzaken dan ook al gauw horizonvervuiling. In de buurt van woonwijken moet je ze dus al niet zetten. In de buurt van natuurgebieden echter ook niet. Voor Tilburg valt dan ook feitelijk elke lokatie af: niet langs de A58 (natuurgebied Kaaistoep en woonwijk De Blaak) niet bij de Spinder ( natuurgebied Lobelia/Huis ter Heide). Daarnaast kun je je afvragen of zo verspreid door het land windenergie gewonnen moet worden. Ook vanwege het steeds geringer wordende draagvlak en dus verzet van burgers (vaak succesvol gesteund door het Nationaal Kritisch Platform Windenergie) en gemeenten(recentelijk nog Boxmeer), kiest de provincie Brabant dan ook voor een betere strategie: ze gaat sinds december 2005 voor slechts een twee- of drietal lokaties in Brabant.

Wel moet de 10%-norm gehaald worden die we ons landelijk/provinciaal hebben opgelegd, (iets wat Algemeen Belang ook nastreeft!) Dat lijkt niet voor elke provincie te lukken, maar Flevoland is op dit moment al zover dat ze 30% van de landelijk na te streven 1500 mgw  vóór 2010 produceert. Brabant heeft zich vastgelegd op zo’n 115 mgw. Met zijn 8 à 10 molens zou Tilburg een kleine 20 megawat opleveren.  Met de te verwachten weerstand (Blaakbewoners, Brabants Landschap, Brabantse Milieu Federatie) wordt dat een moeilijke opgave.

In plaats van links en rechts dus kleinschalig windmolens te plaatsen, zou de Moerdijkse Hoek voor een écht windmolenpark een ideale lokatie zijn: de vraag naar industriegrond loopt terug en Shell is bereid  grond  grenzend aan het eigen bedrijf vrij te geven voor ook andere industrie. Meer dan 600 hectare lijkt vrij te komen, ideaal voor een duurzaam energiepark, want naast de molens kun je dan ook nog eens op grote schaal werken met zonnepanelen.

Een nieuwe wind lijkt te kunnen gaan waaien uit een nieuwe hoek: de Moerdijkse Hoek. En dat ook nog eens op veel kortere termijn en omvangrijker dan in Tilburg langs de A58 te verwachten is, als daar al wat te verwachten is. Algemeen Belang gaat dus voor een voortvarende milieuverbetering, maar vindt niet dat dat voor wat de windmolens betreft deze per se op Tilburgs grondgebied moet plaatsvinden. .

Kleinschalige projecten met windturbines op daken (in de vorm van "grasmaaiers", "wokkels", "slagroomkloppers"e.d.) en dat ook nog eens i.c.m. met zonnepanelen juichen we natuurlijk van harte toe. Aan de Piushaven is zoiets al te bewonderen! Een initiatief dat navolging verdient.Er waait dus nu al een frisse wind door Tilburg! En dat levert pas echt energie op!

.

Reacties

Eén reactie op “Een frisse wind”