Geplaatst

Opgeblazen zotheid

Het moet niet gekker worden. Als wethouder Backx namens het college nu een vertrouwelijke infostop afkondigt voor de raad is dat overdone. Eenzelfde oordeel kun je overigens ook vellen over de reacties van een aantal fractievoorzitters over de aanhouding van dhr. Smolders en de overall berichtgeving over dit onderwerp in het Brabants Dagblad. 

Waar gaat het om: Dhr. Smolders heeft als lid van het vertrouwelijke deel van het fractievoorzittersoverleg (presidium) met OM en politie gelekt. Voor gewetensnood zijn er andere wegen, al was het maar het aankaarten daarvan binnen het presidium en je beklagen bij de CvdK of de minister. Vervolgens dient dhr. Vreeman  een aanklacht in. Justitie heeft dan e.e.a. in onderzoek. Dat is alles, niet meer, niet minder. Dan kun je daarover nog eens een oordeel vragen bij deze of gene, maar dat kost minder woorden dan die nu aan de zaak besteed worden.

Hoe justitie dit aanpakt, daarover kun je je laten informeren.: 12 man om dhr. Smolders mee te nemen voor verhoor en zijn computers mee te nemen, lijkt veel voor een leek, maar is kennelijk te doen gebruikelijk, gezien het BD van vandaag. De reacties van enkele fractievoorzitters hierop zijn wat mij betreft overbodig en getuigen vooral van niet weten hoe e.e.a. werkt en versterken alleen maar het beeld dat we deze zaak enorm aan het opblazen zijn. Laat de zaak in handen van wie die nu ligt en laat je niet verleiden tot mogelijk voorbarig commentaar, waarbij dhr. Smolders  nog sterker in de slachtofferrol wordt geplaatst.

De berichtgeving in het Brabants Dagblad stookt m.i. het vuurtje alleen maar verder op: de ervaringen van het "slachtoffer" (of juist de "held" ?) worden breed, breder, breedst uitgemeten tot en met het verslag van de aanschaf van een tijdelijke pc, inclusief foto!  IK hoop morgen te lezen hoe het werkstuk van zoon Smolders gemaakt en beoordeeld is. Heeft de docent begrip gehad voor de traumatische inval bij hem thuis, vanwege het gedrag van vader? Gelukkig dat in ieder geval ook iemand van Uvt aan het woord komt om rond deze affaire ons van wel zinnige informatie te voorzien. Blij toe ook dat er andere dagbladen bestaan, want met deze wijze van berichtgeving plaats ik beslist vraagtekens bij de kwaliteit van het BD.

Dat het college nu een brief aan de raad verstuurt, waarin wordt aangegeven voorlopig geen vertrouwelijke informatie meer aan de raad te versterken, is ook van de zotte. Het doet denken aan die docent die door het storende gedrag van een enkele leerling de klas niet onder controle heeft en daarvoor dan maar de hele groep straft. Er is geen ouder die dit accepteert. En ook voor de raadsleden – anders dan die van LST gezien hun positie nu – moet dit onbegrijpelijk en onacceptabel zijn. Het lijkt ook niet nodig nu zo te reageren,zeker niet nu het college even incompleet is wegens vakanties of anderszins. Doe dus even niks en speel geen paniekvoetbal. Als je trouwens weet waar de zwakke schakel zit, moet je die eruit halen en mag je niet de hele ketting ongebruikt laten. Dat betekent dat je ook nu nog de overgrote meerderheid van de raad/ fractievoorzitters vertrouwelijk kunt informeren, over wat dan ook. Lekken is  niet plotseling een besmettelijke ziekte geworden.

Laten we de zaak in plaats van deze op te blazen – al dan niet met opzet –  deze dus alsjeblieft binnen de juiste proporties zien en slechts reageren wanneer er werkelijk iets te melden valt. Voor een waarschijnlijk eindresultaat van dit hele gebeuren van een justitiële reprimande voor dhr. Smolders, is er inmiddels genoeg gezegd. Afwachten dus en even je mond houden.

Reacties

23 reacties op “Opgeblazen zotheid”

  1. pierewietplantje avatar
    pierewietplantje

    Maar wat vind je nu van de motie van wantrouwen van het college naar de raad toe? Anders kan je de weigering van verstrekking van informatie niet noemen.Hiermee zet het college het controlerende apperaat en volksvertegenwoordigende gemeenteraad geheel buiten spel. negerende de informatieplicht en de wet openbaarheid van bestuur.

  2. Arjen Roos, LST avatar
    Arjen Roos, LST

    Bedankt voor de aandacht en uw goede zorgen.

  3. marcel degen avatar
    marcel degen

    @pierwietplantje

    Deze collegereactie kan dus niet en mag dus niet zoals ik in mijn columnpje probeer duidelijk te maken. Het kan dus ook niet tijdelijk zo zijn dat je vanwege deze affaire je onttrekt aan je informatieplicht. Er is van alles voorstelbaar waarbij de raad /fractievoorzitters w

  4. pierewietplantje avatar
    pierewietplantje

    Ik wilde even uw mening klip en klaar.
    Als u vind dat het dus echt niet kan vind ik uw laatste zin vreemd. Je moet dan juist niet afwachten en je mond houden. Los van het lek,smolders verhaal, dit kan echt niet wat het college nu doet

  5. marcel degen avatar
    marcel degen

    @pierwietje,
    het luistert heel nauw. U hebt gelijk. Mijn laatste zin betreft het nodeloos vergroten van de affaire. Nu echter het college reageert zoals ze dat doet, moet die mond wel open. Dat gebeurt aanstaande woensdagavond om 19.00 uur in de raadszaal. De SP heeft over de brief van het college een debat aangevraagd. U begrijpt dat ik dat steun en mijn mening daar ook formeel zal formuleren.

  6. pierewietplantje avatar
    pierewietplantje

    Is dat debat openbaar?

  7. marcel degen avatar
    marcel degen

    @ pieterwietje e.a.,

    No kidding? Er is in ieder geval geen enkele reden om een debat OVER vertrouwelijkheid en informatieverstrekking niet in het openbaar te houden. Het betreft dus een extra bijeenkomst van de commissie Modern Bestuur.

  8. Louis Kouwenhoven avatar
    Louis Kouwenhoven

    En wederom een prima bijdrage van de heer Degen! Al vind ik het wel jammer dat u zo kritisch bent over Brabants Dagblad, een mijns inziens prima krant die wel degelijk de nodige kwaliteit levert, ondanks alle bezuinigingen van de afgelopen jaren. Laat ik het zo zeggen: liever Brabants Dagblad dan de Koerier!

  9. marcel degen avatar
    marcel degen

    @ louis Kouwenhoven,

    Mijn verbazing en irritatie gelden o.a. het feit dat de burgemeester voor zijn "weerwoord" de Koerier laat opdraven (en dat deze als trouw hondje meteen komt) en dat het BD voor het evenwicht in de berichtgeving niet zelf zo'n uitgebreide reactie kennelijk nodig achtte. Ik ervaar dat als een journalistiek gemiste kans, juist omdat de kant van dhr. Smolders zo breed werd uitgemeten in het BD.

  10. Louis Kouwenhoven avatar
    Louis Kouwenhoven

    Geachte heer Degen, maar nu spreekt u zichzelf toch wel een beetje tegen, lijkt me. De Koerier doet het niet goed, omdat deze krant de burgemeester aan het woord laat. En Brabants Dagblad doet het volgens u niet goed, omdat het Vreeman niet aan het woord laat. Hoe had het uws inziens dan wel gemoeten?
    Met nog even vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven

  11. henk kuiper avatar
    henk kuiper

    @ Louis

    De Tilburgse Koerier is een wekelijks huis aan huis verspreid, gratis reclameblad. Het dagelijks bezorgde Brabants Dagblad heeft betalende abonnees en pretendeert een echte krant te zijn. Meer en meer echter wordt ook hier het eigenlijke nieuws verzwegen en vervangen door ogenschijnlijk redactionele artikelen die in werkelijkheid betaalde reclame zijn. Zie ook het commentaar van Hein van der Schoot bij

  12. Marcel Degen avatar
    Marcel Degen

    @ louis Kouwenhoven,

    Geen tegenspraak! De taak van de journalist is mijns inziens hoor en wederhoor te plegen. BD heeft dat te weinig gedaan. De Koerier doet dat ook niet en blijft ook vooral eenzijdig door op afroep nota bene aan het schrijftafeltje van de burgemeester te gaan zitten. Waar is de onafhankelijke juornalistiek! Of vielen vraag en aanbod op die zaterdagmiddag zomaar toevallig plotseling in eens onverwacht samen? Bij beiden mis ik dus dat initiatief dat de zaak van meerdere kanten in een redelijke verhouding tot elkaar wil verslaan.

  13. De vriendin van Alde avatar
    De vriendin van Alde

    Marcel, ik moet het toch voor de Koerier opnemen:

    als de koningin de volkskrant belt met de mededeling ik heb nieuws, dan staat er binnen een half uur een journalist bij Trix op de stoep. Zo werkt het gewoon. Vreeman is de burgemeester, als die iets te vertellen heeft is dat nieuws. Nieuws is niet zozeer wat er gezegd wordt maar vooral door wie.

    Daarnaast heeft Aldert in zijn begeleidende column in de Koerier zelf vermeld dat hij min of meer door Vreeman is gesommeerd langs te komen. Daarmee gunt hij ons een kijkje in de keuken van de journalistiek en legt hij ook de machtsverhoudingen bloot. ik vind dat dapper.

    Tenslotte, hoor en wederhoor inderdaad, maar ook dat heeft de koerier gedaan, immers smolders krijgt eveneens ruimte op de voorpagina, hoor en wederhoor hoeft niet in ieder artikel letterlijk genomen te worden, all je in je overall berichtgeving maar iedereen aan het woord laat.

    Vriendelijke groet.

  14. Aldert van der Burg avatar
    Aldert van der Burg

    Beste Marcel, hier ga je toch de fout in. Het klopt dat het idee voor het artikel van de burgemeester afkwam, maar waarom zou een journalist niet op een aanbod voor een interview mogen ingaan? Wij krijgen zoveel tips van mensen die ge

  15. Louis Kouwenhoven avatar
    Louis Kouwenhoven

    Geen tegenspraak? Geachte heer Degen, u bedoelt toch zeker niet dat u geen tegenspraak duldt van een oude man van 82 (ik hoop D.V. op 29 mei 83 jaar te worden). Dat zou ik toch wel erg brutaal van u als 'jonkie' vinden!
    Met nog immer vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven

  16. marcel degen avatar
    marcel degen

    @ louis Kouwenhoven,

    lees : er is mijns inziens geen sprake van tegenspraak

  17. Aldert van der Burg avatar
    Aldert van der Burg

    Dat ik vrienden heb, wist ik, maar dat ik nu ook over vriendinnen beschik, is nieuw voor mij… Bedankt voor het weerwoord, 'vriendin'.

  18. marcel degen avatar
    marcel degen

    laf hoor als je het van je vriend-(inn)en moet hebben

  19. T.ilburg avatar
    T.ilburg

    Wij zeiken inmiddels ergens anders maar kijken hier zo nu en dan ook eventjes binnen. Wat mij vooral opviel Marcel was de IK met twee hoofdletterkes. Ook een typische type-fout of toch een onbewust meerderheidscomplexske? Het overkomt verder niemand hier en daar behalve 2 wah verkleinde politieke partijen. En Aldert veul plezier mee de nieuwe vriendin, misschien vanavond op het Tilburgse Rondbrengertfeest.
    Hadde bobo Marcel misschien vergeten uit te nodigen op het fistje bij Willem Zwo?
    Groeten Allemaal
    Theo Ilburg

  20. Manuela Andries avatar
    Manuela Andries

    Di8t is voor u toch ook reclame? Zoveel bezoekers op de site. Ook u trekt er profijt van.
    Losa van alle commotie, is het college ene dictatuur toebedeelt?
    Hoe kun je als oppositiepartij nu de zaak willen sussen? Dit is weer poltiek die het ALGEMEEN BELANG niet dient. Maw. Uw ALGEMEEN BELANG is het ALGEMEEN BELANG van de kiezer niet. Doe er iets aan. In het verleden heb je bewezen wel je nek te durven uitsteken, doet dat nu ook en niet de laatste 6 maanden voor de verkkiezingen, dan heb je vanaf nu 2,5 nikx te doen.
    Hopelijk kunt u me ertoe drijven om trots te zijn om op Algemeen Belang te stemmen en niet als proteststem !

  21. Manuela Andries avatar
    Manuela Andries

    Heer Degen als ik even uw ruimte mag gebruiken om dhr. van der Burg te rectificeren.
    Meneer van der Burg noemt in zijn column het huis van Vreeman bijna een tussenwoning. Als dit voor u ene niet grote woning is weet ik niet of u wel eens ene huis in een normale Tilburgse wijk bent binnengeweest. Ik nodig u van harte uit eens in mijn huis te kijken, en daarna een eerlijk oordeel velt over het niet hebben van grote huizen door PVDA topmensen.
    De Tilburgse Koerier is mijns inziens met 2 grote voeten getrapt in het spelletje van Vreeman. Objectiviteit is weg, Algemeen Belang is gelukkig zo nog niet, laat dat zo blijven svp.

  22. Aldert van der Burg avatar
    Aldert van der Burg

    Wij zijn nergens in getrapt, mevrouw Andries. Dat de objectiviteit weg is bij de Koerier, is de grootste flauwekul die je maar kunt bedenken. Er kan van alles beter, maar mensen die onze krant goed lezen, weten dat onze redactie geheel onafhankelijk is.
    En ik heb n

  23. T.ilburg avatar
    T.ilburg

    Het was gezellig en ik heb hem inderdaad ook niet gezien. Zowiezo weinig politiek betrokken bobo's bij het vijftig jarig bestaan van den Tilburgse rondbrengert die in elke Groot Tilburgse brievengleuf glijdt. Zaten natuurlijk ook 37 jaar darkages bij en dah moet jeuken. Elk nadeel heb zijn voordeel. In deez geval, wah intelligentere barpraat.
    Groeten,
    Theoilburg