Geplaatst

armzalig getoeter

Algemeen Belang heeft tijdens de carnavalsoptochten duizenden kleine toetertjes uitgedeeld: de kinderen voelden zich te rijk! Nu begint ook het CDA te toeteren, maar het geluid is uiterst armoedig.

Al eerder werd in het dit weblog geklaagd over de politieke inbreng in de verkiezingstrijd over het armoedebeleid. Nota bene door de coalitiepartijen PvdA en GL. Nu voegt ook het CDA zich in dat rijtje. En wat blijkt? Het is een armoedig en misplaatst geluid.

Misplaatst op dit moment, omdat het juist het CDA was dat een paar weken geleden in de gewillige krant liet zetten dat de carnavalstijd niet het moment was voor de verkiezingscampagne. En wie schetst onze verbazing – of juist niet – als je vervolgens breed uitgemeten de aankondiging van Balkenende mag lezen, die bij de intocht onze eigen stadsprins in de publicitaire schaduw stelt. "Neen, wij houden schijn en werkelijkheid goed uit elkaar." Misschien is voor het CDA de werkelijkheid schijn geworden.

Armoedig: weer het armoede-item: als het beleid de afgelopen periode zo haperde, waarom dan niet eerder ingegrepen? En waarom dan in een "manifest" vertellen wat allang vastgesteld is in de nota "Besteding armoede- en participatiegelden"? Daar spraken we toch al over de link met de WMO, het structureel steunen van de stichting Voedselhulp, het gratis "peuteren", de uitgaven voor de Stichting Leergeld, het jeugdsportfonds, het tegengaan van ondergebruik, de aandacht voor de working-poor, de aandacht voor chronisch zieken en gehandicapten, de formulierenbrigade etc.?

Algemeen Belang denkt dat de ingeslagen weg een goede is: tweesporenbeleid: zorgen voor directe opvang waar nodig en begeleiden naar een traject van financiële onafhankelijkheid. De resultaten moeten we goed monitoren en op basis daarvan het beleid eventueel bijstellen.  En als dat nodig is maakt Algemeen Belang daar heel graag extra geld voor vrij.

Wat het CDA doet is wat anderen eerder deden: voorop willen lopen in de stoet,maar nu wel carnavalesk. Het lijkt een schijnwereld van gratis buitelen. Maar we hebben getoeter zat. Daarvoor leent het onderwerp zich niet, opnieuw niet.

Laat de kinderen lekker blazen, maar doe dat niet als volwassen politieke partij.: je vervreemdt van wie je wilt bereiken.

 

Reacties

Eén reactie op “armzalig getoeter”

 1. Jan van Beurden nummer 30 lijst 10 avatar
  Jan van Beurden nummer 30 lijst 10

  Beste Marcel,
  Vooral je opmerking over de “gewillige” krant is me uit het hart gegrepen. Ik begin licht onpasselijk te worden over de rol van Brabants dagblad in de politieke arena. Lees mijn bijdrage op het weblog van de TVP.
  In mijn columns heb ik het weleens over het plaatselijk sufferdje. Maar op deze manier wordt het BD het plaatselijk “manipulantje”. Vermoedelijk geen goed Nederlands maar wel duidelijk!

  met vriendelijke groeten,

  Jan van Beurden