Geplaatst

Gluren bij de buren

Ik heb een goed contact met mijn buren. En wat zich binnenkamers afspeelt weet ik niet. Maar kom ik er  en zou ik heibel en onfatsoen van gasten constateren, dan geef ik ongevraagd de gastheer/-vrouw toch een overigens vrijblijvend advies, of ik beëindig het gesprek en vertrek. 

Op mijn weblog is tot op heden eigenlijk geen onvertogen woord gevallen. Mijn gasten zijn het wel of niet met me eens en ventileren dat op de manier waarop ik dat kan waarderen. Tweemaal heb ik in mijn virtuele kamertje iemand de mond gesnoerd: éénmaal omdat de inhoud geen enkel verband hield met het aangedragen onderwerp en éénmaal omdat de reactie slechts bestond uit een verzameling tekens zoals je die met veel creativiteit uit je computer kunt laten komen zonder dat er van een betekenis sprake is.

Tot voor kort besliste ikzelf of ik de bijdragen van lezers zou wissen of publiceren. Nu verschijnen ze automatisch en kan ik alleen achteraf wissen.  Mijn deur staat zogezegd altijd open. Ik vrees dat dat sommigen uitnodigt tot binnenlopen zonder doel, of juist voor de kick van rebellie, onfatsoen en vuilspuiterij. Dat moeten we niet willen. Iedereen is bij mij in principe welkom, maar wel graag met een boodschap die bijdraagt aan een discussie.

Lezende de  reacties op de laatste lijstblogs van SP en GL schrik ik. Er worden serieuze, verrassende scherpzinnige, grappige voorzetten gedaan – soms op het randje, maar de blogs heten dan ook columns –  maar de manier waarop sommigen denken in een reactie  het net te mogen bevuilen is af te keuren en gespeend van elke vorm van respect voor de gastheer en gastvrouw of andere gasten.

Mijn advies: zet ze de deur uit: wissen die inbreng als die voorbijgaat aan een goede discussiebijdrage. Debatteren is luisteren en spreken, schrijven en lezen, maar wel met waardering voor elkaar, en gericht op het onderwerp dat aan de orde is. Dit beschouw ik niet als een vorm van de ook door mij verworpen censuur, maar als een poging tot behoud van het waardevolle initiatief van de politieke weblogs. We moeten namelijk voorkomen dat de aandragers van echte inhoud onze huizen mijden, zich niet meer laten horen, omdat ze niet het risico willen lopen bespot te worden.  Vrijheid is een groot goed, maar mag niet ten koste van de ander gaan. Niemand mag het zwijgen worden opgelegd door de angst dat zijn inbreng een speelbal wordt van hen die niet positief opbouwend willen meedenken en al helemaal niet door lieden die vooral en soms alleen uit zijn op schofferen.

Deze laatsten komen er bij mij dan ook niet in: in eigen belang en naar mijn idee in dat van de buren.

 

Reacties

14 reacties op “Gluren bij de buren”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Marcel
  Hoewel ik uw reactie weldegerlijk begrijp, begrijp ik zeker ook dat er zeer grote onvrede bij achterban van bepaalde partijen kan zijn cq is ontstaan. Soms kan dat inderdaad zeer hoog oplopen.

  Ik ben alleen bang als er naar de vorm van de reacties gaat gekeken worden ipv de achterliggende gevoelens en gedachten je een belangrijk punt mist. Deze om die rede wissen vind ik dan ook discutabel.

  Als je ervoor kiest op een openbaar blog te schrijven kan je reacties op het scherpste van de snede terug verwachten. Hier heb je denk ik niets tegen? Maar ik vind ook dat als je als volksvertegenwoordiger columns schrijft je ook mag kunnen verwachten dat er nu en dan iemand zijn of haar frustraties kwijt wil.

  Ze daarom gelijk de deur te wijzen vind ik dan ook zeker geen oplossing. Je creert dan alleen nog meer het gevoel bij de burgers van wij en hun. IPV het ons gevoel. Ga de discussie/gesprek gewoon aan. De politiek heeft nu al de naam niet te luisteren. Waarom die naam vergroten?

 2. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Degen, het niveau alhier daalt af en toe wel. Maar ondanks mijn leeftijd (op 29 mei word ik 83) kan ik wel tegen een stootje. En zelf ben ik ook geen heilige, denk ik dan maar. Ik heb nog niet eerder gereageerd op

 3. Rick avatar
  Rick

  Beste Hr. Kouwenhoven, wat leuk dat een senior als u zich ook op internet begeeft, daarvoor mijn complimenten!! U sluit af met "Ach ach, het zal niet meevallen, in uw eentje namens Algemeen Belang in de gemeenteraad" Volgens mij heeft Dhr. Degen zelf nog niet in de gaten dat hij niet meer in de coalitie zit en nog steeds denkt dat hij met 4 zetels in de raad zit!! Als je hem hoort praten in de raad dan kan hij best wel wat GGZ hulp gebruiken als die club over drie helemaal niet meer bestaat. Hij zal nu onderhand eens zijn oppositierol moeten gaan vervullen en dat eis ik ook van hem als AB stemmer!! Iedereen verklaarde me voor gek in ons dorp dat ik AB trouw bleef, dus wil ik onderhand wel eens wat zien van AB.

  Rick uit Udenhout

 4. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Rick, bedankt voor de complimenten. Uw reactie is interessant. Mijn leeftijd (en mijn benen) staan het niet meer toe om raadsvergaderingen te bezoeken, dus ik verzoek u vriendelijk om uw bewering ('Als je hem hoort praten in de raad dan kan hij best wel wat GGZ hulp gebruiken als die club over drie helemaal niet meer bestaat') toe te lichten. Bedoelt u dat de heer Degen last heeft van een geestelijke stoornis (of hoe die dingen tegenwoordig ook mogen heten)? Of is het alleen maar een manier van zeggen, dat de heer Degen moeite heeft om de oppositierol aan te nemen? Wat zou hij precies beter moeten doen volgens u? Waarin blijft hij achter bij zijn collega's van de oppositie?

 5. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Ik denk dat Rick refereerd aan het feit dat de eenpersoonsfracties nog niet echt oppositie hebben gevoerd(zichtbaar voor de toeschouwer)En vaak maar wat aanleunt tegen de collegepartijen. D66 maakt het nog bonter doordat die zelfs het college ABC mede ondertekend hebben. En 1 zetel ben je dan over 3 jaar in 2010 makkelijk verloren.

 6. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Nou, meneer/mevrouw Pierewietplantje, voor een deel zult u best gelijk hebben, maar als ik de lokale kranten er 's op nasla, is die mevrouw Loes Dielissen van de Tilburgse Volkspartij best een pittig ding. Die durft heel wat te zeggen! Helaas ook tegen de andere oppositiepartijen, zodat de oppositie als geheel misschien niet echt een vuist lijkt te kunnen maken.

 7. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  H

 8. pierewietplantje avatar
  pierewietplantje

  Uw idee mr Degen? Ik zie geen enkele reactie meer! Als mijn reacties dan al te erg werden bevonden, is er dan nog wel een lezer over? Personelijk vond ik de reacties van andere zoals paul,monique,paula bij markplaats stoplichtenprof en zo nog meer namelijk in een geheel andere catagorie vallen als de mijne. Ik doel dan op die schotelantennes en het eksen verhaal waar ik me bewust buiten gehouden heb. Cencuur heeft weer eens gezegenvierd op deze site! Kritische reacties worden nu onmogelijk gemaakt. Enige vorm van discussie de nek weer omgedraaid. Reageren op deze reactie heeft dan voor de overgebleven personen geen enkele zin. Ik zie de reacties toch niet meer op mijn scherm!
  Ik ga wel weer naar de blog van http://tilburg.blogeiland.nl onder leiding van Sven. Waar nog niemand gewwerd is , waar nog geen enkele reactie verwijderd is.
  MR Degen bedankt dat je TilburgZ mogelijk gesteund hebt in hun sencuurdrang!

 9. T.Ilburg avatar
  T.Ilburg

  Beste Marcel,
  Zijn wij het volkomen mee eens. Een sneer moet kunnen evenals een plaagstoot. Zeg maar een beetje stoeien met vermijding van de erogene zones mits op beider uitdrukkelijk verzoek. Een slip off the tongue mag nog net maar moet geen gewoonte worden. Maak je van 'net" nog wel even 'nest" want wij zijn analfadingeses maar jij juist niet meen ik eens ergens gehoord te hebben. En netten zijn vervuild als er veel vis in zit waar niet op gevist werd.
  vriendelijke groet
  Theo

 10. Alard Govers avatar
  Alard Govers

  Ook voor een goed geluid…
  Jouw mening over het puberaal gekrakeel in met name een weblog van Marjo Frenk is geheel de mijne, Marcel.
  Zelf roep ik met mijn columns niet zoveel reacties op. Enkel een anoniem 'moralistische strontzak' heb ik er na drie dagen uit gegooid. Ik gun iedereen zijn of haar reactie, mijn part volstrekt overhoop met de inhoud van mijn column. Maar dan wel met argumenten, al of niet steekhoudend, maakt me niet uit.
  Ik weiger evenwel een podium te bieden aan een bedorven maaginhoud.
  Ik vermoed dat Marjo de bruinebonen-reacties op haar weblogs laat staan vanuit het principe van pluriforme mondigheid. Een principe dat respect verdient, maar niet bepaald voldoende duurzaamzaamheid garandeert om later opnieuw de reactiepagina te openen voor een volgende reeks vieze winden.

  Baaizewee, ik moet je iets bekennen. Die 'verzameling tekens zoals je die met veel creativiteit uit je computer kunt laten komen zonder dat er van een betekenis sprake is' was van mijn hand! Het was een tegemoetkoming aan de vorige respondent, die jou adviseerde driekwart van jouw woorden te schrappen.
  Geheel betekenisloos waren die tekens overigens niet: een creatieveling had er met gemak de klinkers in kunnen plaatsen, opdat duidelijk zou worden, dat ik het ook in die column in grote mate met je eens was.
  Enfin, bij mijn naam zet ik er die klinkers maar weer bij. Klinkt stukken beter, inderdaad…

 11. Maurits Jansen avatar
  Maurits Jansen

  Deze reacties zijn zoals we M.Degen kennen allemaal zo verschrikkelijk politiek correct. Ik nijg meer naar de mening van S.Harteveld. Die het correct heeft omschreven maar de politieke correcte geldingsdrang tot cencuur geheel verwerpt.Het is zeker niet aan de politiek of een paar column schrijvers om te bepalen wat inhoudelijke reacties zijn. Dat Marjo die reacties dan ook laat staan verdient een pluim. Inderdaad een principe dat respect verdient! Ik sluit dan ook af met de zin van S.Harteveld. De politiek heeft nu al de naam niet te luisteren. Waarom die vergroten?

 12. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  IK ben erg voor de vrijheid van meningsuiting. IK heb nog NOOIT een reactie NIET geplaatst en vind dat wanneer je gaat webloggen in de functie van politiek vertegenwoordiger je dat ook niet kan maken. IK zou dat wellicht alleen doen als de reacties racistisch/fascistisch of nog erger zouden zijn. Dat sommige reacties puberale nonsens zijn klopt (hoewel ik de schotel nonsens wel leuk vond) en soms is het ook echt beledigend en onwaar en dat steekt behoorlijk. Ik waardeer het dat ik dat niet alleen vind maar dat er door sommige lezers ook zo wordt gereageerd. Het zelfreinigend vermogen van het TilburgZ publiek is groot. PRIMA dus en gewoon doorgaan.

 13. marcel degen avatar
  marcel degen

  Beste Rick,

  Het spijt me je te moeten zeggen maar ook als AB-stemmer heb je niks te eisen van een AB-raadslid. Raadsleden moeten functioneren zonder last of ruggespraak. Maar dat neemt niet weg dat ik graag z

 14. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  @Marjo
  Waar zijn dan de 18 verdwenen postings bij jou topic marktplaats. Immers de webmaster beweerd ook niets gewist te hebben. Alleen terug gezonden naar de blogger te hebben voor plaatsing. In dit geval dus naar u Marjo Frenk..

  Wie spreek dus niet de waarheid aangaande de verdwenen 18 postings? die zeker niet allemaal beledigend en of anders kwetsend waren. Wel soms een beetje off-topic maar dat heb je overal waneer er gediscuseerd word. Dat moet u niet vreemd zijn.