Geplaatst

hangende oortjes (voor Mark)

Hoeveel informatie wil je als partij tijdens een "regeerperiode" van burgers krijgen? Voor Algemeen Belang geldt: heel veel, zonder dat je daarbij dan vanzelf steeds je oor laat hangen naar de laatste reactie en zonder de eigen verantwoordelijkheid te ontlopen.

Een politieke partij ontstaat omdat een aantal mensen een vergelijkbaar uitgangspunt hanteert als het gaat om de problemen die in stad of land spelen. Dat sluit interne discussies natuurlijk nog niet uit, maar de kaders liggen vast. Het partijprogramma kan als neerslag daarvan worden gezien.

De dagelijkse praktijk van politiek eist concrete oplossingen.Voor een gedeelte leg je die al vast in je programma, voor een ander deel ontwikkelt een antwoord zich vanuit de concrete situatie.

Het is goed daarbij voeling te houden met jouw kiezers, maar die zijn meestal niet traceerbaar, en daarom met de betrokken burger in het algemeen. Je laat je informeren door zijn wensen, zijn klachten, zijn oplossingen. Maar dat wil niet zeggen dat je zijn oor naar hem laat hangen.

Algemeen Belang hecht dan ook aan zijn maandelijkse vergadering in een telkens ander wijkcentrum, we hechten aan e-mails van verontruste burgers, we waarderen telefoontjes etc, we hechten aan een moment in de raadsvergadering waar burgers vragen kunnen stellen, aan inspraakmomenten bij commissievergaderingen enzovoort.Omdat je steeds je oren gespitst moet houden, omdat het je eigen geest scherpt. Maar je slijpsteen blijft je eigen programma. Je neemt als politieke partij, als politicus een verantwoordelijkheid op je op basis van een  voor vier jaar gegeven mandaat door de kiezer. Dat kun je uitleggen als een vrijbrief waarmee je niet meer terugkoppelt, je kunt ook regelmatig – en zeker bij grotere onderwerpen – nog eens kijken of je nog in het gekozen spoor loopt.Daar lijkt me niks mis mee. Integendeel dus. 

In dit licht moeten ook internetpanels worden gezien: het kan een grote bron van informatie zijn, die je kan wijzen op aspecten waarbij je nog niet had stilgestaan. Je verplicht je er niet aan, maar je luistert en leest wel, en neemt vervolgens je eigen verantwoordelijkheid als partij.  Geen populisme dus, geen schijndemocratie, geen roept-u- maar-politiek. Om die onjuiste beeldvorming te vermijden moet je echter wel duidelijk zijn in wat je met de burgerinbreng doet: gebruiken als advies. Dan zijn er geen hangende oortjes maar wordt het zicht wel verbeterd in het Algemeen Belang. 

 

Reacties

Eén reactie op “hangende oortjes (voor Mark)”

  1. Mark avatar
    Mark

    Marcel, dank je voor je heldere uiteenzetting.