Geplaatst

Gek,gekker,gekst! En as ge maor leut het en as ge maor kiezers trekt. De PvdA in Tilburg is niks té gek. Het busje komt zo en nog gratis ook tijdens de carnavalsdagen, als het tenminste aan deze partij ligt. Bevrucht,uitgebroed en opgediend door de PvdA konden CDA en Groen Links niet achterblijven. Zij lijken in ieder geval het plan te steunen. Politiek botst hier echter met inhoud en verantwoord bestuur. "Toepertoe taaste nie toe!" Maar dat weet de PvdA blijkbaar niet!

Wat is er aan de hand: tijdens de carnavalsdagen van half februari wil de PvdA alle inwoners van Tilburg ( en liever nog heel Brabant) gratis busvervoer aanbieden. De 55+’ers zijn  in Tilburg echter sowieso al gratis volgens de huidige experimenten en op zaterdag mag ieder ander voor €0,50 mee (en de kinderen onder de twaalf gratis als ze samen zijn met een volwassene). Waarom moeten "al" die anderen dan ook nog eens gratis?

Er is maar één antwoord: omdat de PvdA wil scoren bij de kiezer op 7 maart aanstaande tijdens de provinciale Statenverkiezingen!  Maar laten we wel wezen: juist met carnaval kijken de feestvierders niet op een dubbeltje en juist met carnaval is €1,= voor de Nightliner  dus echt niet onoverkomelijk en juist met carnaval kiest de feestvierder  zelfs graag voor de taxi (als het hopelijk maar geen snorder is). Lees maar wat de taxibranche daarover zegt in het BD.

Vooral "veiligheid" is het cadeaupapier waarmee deze PvdA-verkiezingstruc wordt verpakt(want niemand gelooft toch serieus met zo’n actie "in de bevordering van de cohesie van steden en dorpen onderling" (sic!) en in "de ontsluiting van het platteland"? ). Maar veilgheid is toch hier ook het argument niet?  Dit is toch een gelegenheidsargument? Heeft de PvdA de cijfers van vorige jaren op een rijtje, inclusief analyses?  Meer ongelukken, meer opstootjes met carnaval dan in een gemiddeld weekend is natuurlijk aannemelijk met zoveel meer mensen op de been . Het kan niet altijd maandagavond zijn! Maar los je dat op met gratis busvervoer? Als je dit probleem  echt wilt (en kunt) tackelen dan doe je dat  – naast extra politie- en horecainzet – tijdens die dagen met frequenter busvervoer, met meer busvervoer op maat dus. En daar mag van de gebruiker best een prijskaartje aanhangen, want dat "gratis" doet ’t hem niet.  Juist tijdens deze dolle dagen niet. En ook de buspassagier weet wel dat ie het "gratis" uiteindelijk via de belasting toch zelf betaalt.

Maar waar halen wij in Tilburg trouwens het geld vandaan als de provincie wijselijk niet voor de kosten wil opdraaien? Uit die grote pot van €5 miljoen die de fractievoorzitter van de PvdA tot zijn beschikking meende te hebben  (maar die in de algemene reserve zat) als daar het armoedebeleid mee gediend was en waar geen cent van werd uitgegeven? Een extra uitgifte daaraan was naar het idee van de coalitie niet nodig. Is het dan nu een deel van de €2 miljoen die op voorhand, zonder randvoorwaarden, door de "financieel specialist" van de PvdA al aan TMHC Tilburg en Forward is toegezegd als deze clubs gaan fuseren en hun nieuwe thuishonk inrichten op Stappegoor? Je mag toch hopen dat de wethouder van Financiën – ook PvdA – wars is van kretologie en verstandig met het geld omspringt en nu niet in deze verkiezingstijd omwille van provinciale verkiezingswinst zijn gemeentelijke portemonnee trekt. Voor grote bedragen hebben we begrotingsbehandelingen. Die vinden plaats in het najaar, niet in de winter erna. Dat moeten we dus niet ff tussendoor doen. En dat leg je  bovendien voor aan je politieke partners.

En daarbij: hebben we niet raadsbreed in het najaar het voorstel gesteund van Algemeen Belang om iedereen in Tilburg voor een gelijk tarief  van twee strippen altijd van de bus gebruik te kunnen laten maken? Voordeel dus voor de Reeshofbewoners, voor Noord, voor Berkel-Enschot en voor Udenhout. Kijk, daar heeft de Tilburger echt wat aan, en  juist ook voor de langere termijn! Maar hebben we dat al gerealiseerd? En waarom niet?  Hier is tempo nodig, want hier is milieuwinst te behalen, hier hebben de winkeliers in het centrum  wat aan, hiermee voorkom je opstoppingen in het centrum!  Als je voor dít soort plannen naar de provincie stapt en daar druk uitoefent, ben je goed bezig. Dan is regeren inderdaad ook vooruitzien. Waarom doorkruist de PvdA zo’n plan? Je kunt toch niet alles willen? Ook een euro kun je maar één keer uitgeven. Maar de PvdA wil in dezen de centen kennelijk liever uitgeven aan ad-hocbeleid dan aan voorstellen die een structurele bijdrage leveren aan gezondheid, milieu, sociaal participeren. Als dat zo is wordt hier inderdaad het vermoede spelletje met de kiezer gespeeld. En dan maar denken dat die alleen een kortetermijngeheugen heeft. Met carnaval misschien, maar daarna toch niet meer?

En dan nog iets: Het CDA en Groen Links steunen volgens het Brabants Dagblad het plan. Maar het CDA was in Den Bosch toch al teruggefloten toen hun provinciaal fractievoorzitter gratis Openbaar Vervoer wilde. En dan nu toch weer proberen? Bang voor stemmenverlies ten gunste van de PvdA? En Groen Links wil toch eigenlijk helemaal geen gratis busvervoer? ( "Een goed dekkend en goedkóóp openbaar vervoer vinden we erg belangrijk" , zegt de provinciale lijsttrekker van GL in de eerste Brabant Magazine van dit jaar). En ook voor GL in Tilburg is "gratis" alleen een optie in bijzondere omstandigheden (veel 55+’ers hebben het echt niet breed). Maar toch ook bang kiezers kwijt te raken aan diezelfde PvdA? Of is dit coalitiediscipline die ook opportunisme mag heten? Of tóch geen steun toegezegd aan het PvdA-plan, waardoor in ieder geval in de Tilburgse gemeenteraad er geen meerderheid is voor het carnavaleske plan van de PvdA? In ieder geval krijgt het niet onze steun.

Algemeen Belang is niet in de Provinciale Staten vertegenwoordigd, maar je mag hopen dat men daar ook zijn verstand gebruikt, als het voorstel 2 februari op tafel ligt: €400.000 voor zo’n carnavalsweekendje is nogal wat belastinggeld, is wat ons betreft  zelfs te veel belastinggeld. Het moet niet gekker worden. Sinterklaas en Kerstman zijn voorbij: en daar gelooft ook niemand echt in. Maar bij de PvdA vallen Pasen en Pinksteren voortaan ook op één dag: met sint Juttemis. Gratis, maar té gek!

Reacties

2 reacties op “PvdA is te gek!”

 1. Henk avatar
  Henk

  Beter laat dan nooit!! De heer Degen beseft zich nu pas dat hij niet meer als ja-knikker dient voor de regentenpartijen PVDA en CDA, maar werkelijk met nog maar 1 zetel in de oppositie is beland door dat gedrag!! Overigens wel een goed verhaal, ga zo door!!

  Ene bezorgde TILBURGER!!!

 2. Jac avatar
  Jac

  Beste Marcel
  Consistent betoog.Makkelijk scoren in verkiezingstijd voor die jongens met de grote broek, maar ze winnen er wel weer de zieltjes mee die jouw blog niet (kunnen)lezen. En als ze straks tekort komen, dan is mij in ieder geval duidelijk waar ze het vandaan halen. De rooie rakkertjes hebben weer het hoogste woord, en de gelovige groentjes zijn nog steeds op zieltjeswinnened missioneringspad. Dat zal wel zo blijven
  Hoe het wel moet en hoe je dan ook nog een categorie mensen achter je wilt scharen, die verder willen kijken dan hun neus kang is, dat weet ik ook niet. Politiek gaat vaak alleen over wie het hardst kan roepen, het meest gehoord wordt