Geplaatst

Megalomallie

De grote doorbraak! Tilburg mee in de vaart der volkeren! Commercieel succes binnen handbereik!  Vijf miljoen bezoekers per jaar op een oppervlakte van 18,5 hectare: zo’n 100.000 m2. Megalomanie of realisme: een shoppingmall?

Een verrassing was het wel van het college:Het was nieuwsgierig makend aangekondigd en er was bij buurman S.P. al aardig ingezet op wat voorspellingen, maar het idee van een overdekt gigawinkelcentrum ("shoppingmall") was in het stoutste brein nog niet opgekomen, terwijl toch daar op het weblog de fantasie alle speelruimte in de hersenen opgeëist had, gezien de reacties.

Op het eerste gezicht klinkt het natuurljk prachtig. Vooral die 2500 beloofde banen brengen de PvdA enigszins in de buurt van de 10.000 die ze bij verkiezingen beloofd had. En voeg daarbij al die banen die de gemeente zich  bij monde van de GL-wethouder de komende jaren toegerekend heeft. Dat is toch een prachtige optelsom? (En dan praten we nog niet eens van Maintenance Valley: de onderhoudsbedrijven voor de luchtvaart in Wijkevoort die toch ook binnenkort komen invliegen?) De conclusie kan niet anders zijn dat het Tilburg dan  economisch voor de wind gaat en dat de werkgelegenheid een grootse impuls krijgt. Het resultaat zou in dit opzicht heel mooi zijn.

Maar kan zo’n mall inderdaad zoveel bezoekers trekken? Wij gaan niet op de rem, we willen niet de zwartkijker zijn, maar we willen ook nog niet mee in euforie. Je ziet bij de eerste reacties al scepsis bij de buurgemeenten. Scepsis kan  ik me ook voorstellen vanuit verkeerskundig standpunt, niet alleen op de Midden-Brabantweg en de ontsluiting van de Ypelaereweg, maar juist op de andere toevoerwegen: de tangenten en ringbanen.

En wat te denken van de overlevingskansen van het Pieter Vreedeplein en misschien zelfs het hele Heuvelgebied!  Wordt dat een tweede-rangs, slechts op de lokale bevolking gericht winkelgebied, om nog maar niet te praten over de Westermarkt, het Wagnerplein en de Heyhoefpromenade?  Dan weet straks niemand meer op welke plek in de stad het stadskantoor als aanjager neergezet moet worden. 

Gaan we heel andere producten aangeboden krijgen dan wat het centrum de stad nu biedt, en dan vooral in een heel andere – lees hogere – prijsklasse? Wordt het dan de glamour en de glitter van de Cehavirmall zoals het BD ons dat vandaag op een foto laat zien, "want we zijn hier wel om geld te verdienen", aldus mede-initiatiefnemer Andrew Road in het BD. En de vrijetijdsactiviteiten: in Stappegoor zijn ze heel moeizaam van de grond gekomen, maar maken die hier een vliegende start? Initiatiefnemers staan al in de rij? Dus toch nog de skiramide en/of de Pijnenburg-wielerbaan, een Oomèns groot fitnesscentrum, Thermen van Prise d’eau, in concessie verleend aan koopgrage B’tjes? 

Het is goed dat e.e.a. op veel aspecten onderzocht wordt: verkeer(incl. parkeerproblematiek), milieu, bestedingspatroon in de regio, effecten op het bestaande winkel- en leisure-aanbod , lokatie (naast industrieterrein), veiligheid etc. Het is aan het College heel nuchter te blijven onder de beloftes van gouden bergen, maar het is vervolgens vooral ook aan de raad heel scherp te controleren: niet meegaan in een onvoldoende gefundeerd toekomstbeeld, maar kritisch de rapporten die gaan verschijnen, lezen: wordt er niet naar de gewenste conclusie toegewerkt, zijn alle aspecten beoordeeld, objectief en grondig, wat levert vergelijkend onderzoek met ervaringen elders op? Is het echt vergelijkbaar? 

Het gaat om een gigantisch project. Het is mooi als de uitkomst (op welke termijn? ) is, zoals nu voorgespiegeld wordt. Het is prachtig voor de uitstraling van Tilburg, voor de werkgelegenheid, voor hen die zich kunnen verlustigen in funshopping, maar voor grootheidswaan kopen we niks. We moeten ons zogezegd niet megalomall laten maken. Indien het niet helemaal doordacht en doorgerekend en uitgetekend is, wordt het een valkuil, zo diep als de beloftes groot waren.   

Reacties

5 reacties op “Megalomallie”

 1. Jaques avatar
  Jaques

  Goed gesproken. Jammer dat je gaat. Ik ben bang dat vooral de coalitiepartijen flink geil reageren op dit soort natte winkeldromen…

 2. Marcel avatar
  Marcel

  Het enige juiste standpunt. Nu maar hopen dat de rest van de Tilburgse gemeenteraad dat ook zo ziet.
  Niet doemdenken, maar geDEGEN en verantwoord de juiste keuzes maken.

  Succes allemaal

 3. pjotr avatar
  pjotr

  Ik denk dat dhr. Degen helemaal gelijk krijgt met zijn gereserveerde houding.Het gaat er niet alleen om hoeveel werk je erbij krijgt, maar ook hoeveel je er op een andere plek verliest. We moeten elkaar niet voor de gek houden.

 4. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Dezelfde gereserveerdheid had ik willen beschrijven in mijn weblog, de inspiratie komt maar niet en je bent me voor. Overigens zal als alles door zou gaan er pas in 2011 gestart gaan worden en tellen de banen dus niet mee voor het banenplan van dit college.

  GroenLinks maakt zich bovendien ernstige zorgen over de milieueffecten, vooral vanwege de mega automobiliteit; het is maar zeer de vraag of je dat met transferia en gratis bussen kunt oplossen. Daarbij vagen we ons af (en dat is principieel) of je dit soort mega consumentisme moet steunen.
  GroenLinks organiseert binnenkort een discussieavond over dit onderwerp voor de achterban om in januari tot goede (gedegen vind ik wel erg oubollig klinken hoor) besluitvorming te komen.

 5. Paul van Est avatar
  Paul van Est

  Een shopping mall midden in de groene mal???????