Geplaatst

Een beschuitje!

Het heeft ruim 9 maanden geduurd, maar het resultaat mag er zijn: de Jan van der Valk Gevelprijs. Hij wordt voor het eerst uitgereikt in 2008. En zoals je dat bij elke boreling doet, toast je op een goede gezondheid en een lang leven en staan de ingrediënten voor het beschuitje met muisjes op tafel.

Verleden jaar oktober nam Algemeen Belang het initiatief tot de Jan van der Valk Gevelprijs. In de commissie Fysiek werd het idee, met een paar opmerkingen en wijzigingen door een ruime meerderheid overgenomen. Daarmee kreeg wethouder Backx de verantwoordelijkheid het initiatiefvoorstel van AB verder uit te werken. En dat is inmiddels gebeurd.

Het gaat er bij deze prijs om de openbare ruimte een positieve impuls te geven. We praten vaak over verkrotting, we klagen vaak over matige architectuur. Wij wilden e.e.a. bestrijden vanuit de beloningssystematiek. Met deze prijs hoopt AB dan ook dat de kleine opdrachtgever gestimuleerd wordt, een bijzondere bouwbijdrage te leveren en met zijn bouwinitiatief uit te stijgen boven de middelmaat van archtectuur die we te vaak zien.  

De prijs hebben we vernoemd naar de Tilburgse architect Jan van der Valk. Hij werd geboren in 1873 en overleed in 1961. Tilburg kent veel gebouwen die ontworpen zijn aan zijn tekentafel. Ik noem slechts: het Odulphuslyceum, de kerk van Broekhoven-I, villa Constance aan de Spoorlaan, de Rooi Pannen etc. Prachtige geveltjes toch?

Het aardige is dat elke opdrachtgever/inwoner van de gemeente in aanmerking kan komen voor de bijbehorende oorkonde, sculptuur en publiciteit, waarbij hij/zij het middelpunt wordt van een bijpassend evenement. Als hij zijn pand aan de straatkant op een bijzonder waardevolle manier heeft gerestaureerd of verbouwd, of een nieuw pand heeft gezet dat ook het straatbeeld verrijkt, kan hij zich melden bij de gemeente. En natuurlijk kan iedere voorbijganger de gemeente ook tippen op een mooi pand: woning of kantoor/atelier, dat maakt niet uit, als het maar wel relatief kleinschalig is, want grotere projecten blijven voorlopig buiten de prijzen vallen, omdat deze toch vaak al moeten voldoen aan het hoogste welstandsniveau (I). Een jury van deskundigen samen met enkele geïnteresseerde burgers wijst uiteindelijk de jaarlijkse winnaar aan.

Wij beschouwen het initiatief als een wolk van een baby, maar moeten ook hopen dat anderen behoedzaam helpen bij het groeiproces, zodat we niet alleen vaker dan nu kunnen zeggen: " Mooi geveltje", maar ook kunnen zeggen:" Verdient een prijsje!"

En nu maar happen in dat virtuele beschuitje.  En dan echt geveltjes gaan kijken. Tilburg biedt er genoeg ter bezichtiging aan. En: wie er oog voor heeft, krijgt er kijk op. Dus kom maar op met de eerste kandidaten!

Reacties

2 reacties op “Een beschuitje!”

 1. avatar
  Anoniem

  Op zich vind ik de Westpoint een oerlelijk geval; een blokkendoos. Maar wat ik er zo mooi aan vind is dat als het donker is je zelfs tot in de reeshof de gekleurde lichten kunt zien. Dat is op zich wel een prijs waard, vind ik. Dus bij deze: de gekleurde geven in het donker van de Westpoint.

 2. jacques willemen avatar
  jacques willemen

  9 maanden voor slechts een geveltegel vind ik reuze meevallen
  het heeft 7 jaar geduurd om de oversteek Bels Lijntje Gilzerbaan verkeersveilig te maken