Geplaatst

Het was niet erg druk in het Indische restaurant. Maar de man die binnenkwam, vulde meteen de hele ruimte.

Hij was blijkbaar een goede bekende van de eigenaar. En hij wilde de klanten ook graag kennen. Hij vroeg me kort na zijn entree of ik lekker gegeten had, en stelde zich gaandeweg de conversatie ook aan me voor.

,,Dè praot wè makkelijker, hè.”

Algauw kwam het gesprek met de eigenaar op de verkiezingen van die woensdag.

,,Kzèè net wiste stemme!”, riep hij.

,,En op wie heb je dan gestemd?” vroeg de eigenaar.

,,Guus Wilbos!”

De eigenaar klapte bijna dubbel van het lachen.

Onverstoorbaar ontvouwde de Wilbosaanhanger zijn scenario, dat volgens hem in de maak was.

,,Dan wordt Rutte president, en dan doe Guus Wilbos de bèùtelaanders, die maoke ze dan minister!”

Maar zijn visie reikte nog verder.

,,En Rutte is goed vûr de middestanders, en dan Maartje of hoe hiet ze, dè vraawke meej die krullekes…”

,,Femke” hielp ik hem. Guus Wilbos wilde ik hem niet ontnemen, maar Maartje had geen meerwaarde.

,,Jè, Femke.”

Hij recapituleerde zijn halfweg afgebroken betoog: ,,Dus Guus Wilbos is vûr d’n bèùtelaanders, Rutte is unne goeie vûr de middestand, en Femke is goed vûr de burger.”

,,Ah, welnee man”, gromde de restauranteigenaar bij de positie die Femke Halsema toegedicht werd. ,,Je wordt toch altijd genaaid.”

Hierna liet de luidruchtige bezoekers zijn aanzet tot een kabinetsformatie verzanden in een vlammend betoog over die allochtonen die Wilbos wel eens even aan zou pakken. Dat zijn gesprekspartner zelf van Indonesische komaf was, leek hij te vergeten of niet mee te tellen.

De eigenaar leek er niet mee te zitten. Hij stelde de kabinetsformateur voor om te gaan dammen. Zoals ze blijkbaar vaker deden.

Later op de avond bleek de formatieaanzet die de man had gedaan niet ver van de realiteit verwijderd. De combinatie van Femke met Wilbos uitgezonderd. En ze zouden er waarschijnlijk ook niet zo snel uitkomen als de man in het Indische restaurant. Die, vóór hij een potje ging dammen, de oplossing klaar had voor de eindeloze schaakpartij die in Den Haag nog moest beginnen.

Reacties

Eén reactie op “FORMATIE”

  1. Ruevert avatar
    Ruevert

    Jè,was maor waor Femke en Wilbos samen met Rutte en het jong uit wageningen in een Kabinet. Das pas vernieuwende politiek.