Geplaatst

Danser

,,Wie wil dat nou horen of zien? Ik niet, hoor” sprak een winkelend meisje tot haar vriendinnen. Met afgewend gelaat liep ze langs de dansende dakloze bij de ingang van WonderWoman aan de Heuvelstraat.Zij was vrijwel de enige die hem negeerde. De meeste passanten keken, even stilstaand of doorlopend, geamuseerd toe. Maar het was meer glimlachen dan uitlachen. Voor het eerst leek het winkelende publiek enige sympathie te tonen voor die lange dunne dakloze met die baard van drie dagen. De doorgaans wat zombie-achtig voor zich uit starende straatslijper was in een zeldzaam uitbundige bui. De passanten leken het wel ontwapenend te vinden hoe hij enthousiast stond te dansen op de beats die vanuit het WonderWoman-pand klonken. Hij was nog een behoorlijk goede danser ook, zag ik. Niet gracieus, maar wel met veel maatgevoel. En ook om het fonetische mee brabbelen van de tekstflarden konden de voorbijgangers alleen maar vertederd glimlachen. De dansende dakloze ging ook steeds meer in de muziek op. Zijn bovenlijf begon steeds meer mee te bewegen en zijn armen zwaaiden steeds roekelozer op en neer. Ook breidde hij zijn actieradius steeds verder uit. Zo danste hij voortdurend door de ene glazen deur van WonderWoman naar binnen om door de andere glazen deur weer naar buiten te komen. En er kwam geen WonderWoman-personeel naar buiten om te vragen of ie dat ergens anders wilde gaan doen. Ook was er nergens een agent te bekennen die hem sommeerde om door te lopen. Het was alsof iedereen een stilzwijgende afspraak had gemaakt om de dansende dakloze in zijn waarde te laten. Totdat een jongen van een jaar of negen passeerde. De jongen zag de dansende dakloze even aan, ging naast hem staan en begon zijn uitbundige bewegingen te imiteren. De dansende dakloze viel accuut stil en maakte woedend een schoppende beweging in de richting van de jongen, die zich gierend van de pret uit de voeten maakte. Voor de dansende dakloze was het uit met de pret. Mokkend vervolgde hij zijn bestemmingsloze weg door de binnenstad. Een kind had het voor het kind in hem verpest.