Geplaatst

NAZOMER

De bordjes met ‘tweede artikel 1 Euro’ zijn uit de kledingzaken verdwenen. Ook de tweede leren jack-gratis-actie is voorbij. De winkels krijgen hun seizoenscollecties niet weggeramsjt. Vooral leder wordt massaal gedumpt momenteel.
Het is niet het moment om aan leren jacks te denken. Leren jacks associeer je met zweet. En in een leren lap uit een vervlogen jaargetijde wil je niet lopen. Al krijg je veertig procent korting. Allemaal averechtse zuinigheid.
Aan de opruimingsacties zie je de steeds afmattender wordende strijd tegen de voortwoekerende tijdsgeest af. De reclamefolderpakketten en huis-aan-huisbladen brengen ons pagina´s vol kortingspercentages. Winkels veranderen onopgemerkt van naam. Of staan ineens leeg. Soms hangt er een verhuisberichtje voor het raam omtrent een nieuwe locatie ergens buiten het centrum.
Vanuit een ooghoek zie je dat het pand van de BRUNA aan de Schouwburgring te huur staat. Na meer dan vijfentwintig jaar. Met steeds de zelfde bedrijfsleider. Die in al die jaren niks veranderd was. Ietsje grijzer misschien.
Bij het voormalige Piersonpand hangt een briefje voor het raam dat de restanten nog te koop zijn bij de Used B4-store. Maar aldaar zijn ze nauwelijks te ontwaren.
Zo worden de sporen der middenstanders steeds opnieuw steeds sneller uitgewist. Gelukkig schijnt de zon. Het is nazomer voor de mensen waar menige winkel in de winter van diens bestaan is aanbeland.
Dus de worsteling der winkeliers is niet aan je besteed. De enige worsteling die ter zake doet is je worsteling met het weer, die zich vrijwel dagelijks uit in het jassendilemma.
De eerste meters buitenshuis ben je nog zeer ingenomen met je besluit om ‘m veiligheidshalve toch maar aan te doen. Want het is herfstig in de schaduw. Zogauw je de zonzijde van de straat betreedt blijk je abuis te zijn. Van alle kanten fietsen de flinterdunne zomerjurkjes je tegemoet.
Met je jas over je arm ben je net zo´n schlemiel als de winkelier die het niet gaat redden. De timing klopt niet. Het weer laat zich niet in redenen vatten dezer dagen. De tijdgeest misschien wel. Maar je moet het allemaal even lijdzaam ondergaan en je doet er niks tegen.