Geplaatst

PANINIPAALTJE

Waarschijnlijk hebben ze allemaal in hetzelfde Paninizakje gezeten, de voetbalplaatjes op het bushaltepaaltje in de Voltstraat. Een kleine miskoop van een jongen die niet wist wat hij er anders mee moest omdat er geen spelers van het Nederlands elftal bij zaten.Duidelijke W.K.-plaatjes zijn het. De jongen die het verrassingspakketje gekocht heeft trof bij het openscheuren een magere buit: José Francisco Porras van Costa Rica, Junior Senaya en Eric Akoto van Togo, George Owu en Asamoah Frimpong van Ghana, Tomislav Butana van Croatië, en, van alle plaatjes het minste bejegend, op de dichtstbijzijnde prullenbak de Amerikaan Steve Ralston.

De jongen heeft er verstand van, merk je daaraan. Ghana en Togo hebben nog de magie van het exotische, Costa Rica is ook nog wel iets in die richting, Croatië heeft iets onguurs en underdogachtigs. Amerika is, als voetballand, geen vlees en geen vis. Bij het uitpakken van het zakje moet de aanblik van Steve Ralston de grootste teleurstelling voor de jongen zijn geweest. Toen het bushaltepaaltje volgestickerd was restte Ralston de prullenbak.

Uiteindelijk is het wel een aandoenlijke actie geweest. De jongen had de inhoud van het zakje als een verwaten welvaartskind onverschillig in de vuilnisbak kunnen mikken of in kunnen plakken in zo’n album dat hij toch nooit vol zou krijgen, maar hij stelde ze publiekelijk beschikbaar. De voetballiefhebber kan, wachtend op de bus die naar het onvermijdelijke werk of de vermaledijde school leidt, even wegdromen bij een paar relikwietjes van een vervlogen toernooi. Het zijn geen van allen echte hoogvliegers op het afgelopen W.K. geweest, maar daarin kunnen de wachtenden wellicht de middelmatigen herkennen die ze zelf zijn.  

Maar misschien deed de jongen het alleen voor zichzelf, om iets te hebben om naar te kijken als hij weer eens een eeuwigheid op die bus moest wachten. Dat hij zijn liefhebberij hierdoor met anderen deelde was een aardige bijkomstigheid.

Het ademt in elk geval een prettig soort jongensromantiek uit, dat Paninipaaltje aan de Voltstraat. Maar de regen heeft de kleuren al doen vervalen zoals in de media de Tour de France nu de sporen van het W.K. langzaam uitwist.         

Reacties

2 reacties op “PANINIPAALTJE”

  1. jan avatar
    jan

    die voetbalplaatjes zouden ook geplakt kunnen zijn in de Voltstraat door een meisje of een hoogbejaarde travestiet met een buskortingspas; het is 2006 ! en dat terwijl de gemeente tegenswoordigs boetes uitdeelt voor het plakken van stickers ! enfin, de verwijdering ervan moeten dus alle Tilburgers v/m weer betalen.

  2. Joesoef avatar
    Joesoef

    Nee hoor, het was een jongetje, ik heb het zelf gezien. Hij zei er nog bij dat alle gelijkheidsmaniakken naar de pomp kunnen lopen, voordat ie in de bus stapte.