Geplaatst

Zinvol

Soms zie ik hem op het terras zitten. Of met een boodschappentas lopen. Waar volgens mij echt boodschappen inzitten. De tas ziet er ook niet verfomfaaid uit, zoals bij daklozen die er hun hele hebben en houwen in proppen.Het duidt er allemaal op dat hij enigszins meedoet aan het sociale verkeer. Hij zal immers met een serveerster of een kassameisje moeten communiceren. Maar er is niks communicabels aan hem. Ik kom hem al jaren in het centrum tegen. Half hardop in zichzelf pratend. Maar niet hardop genoeg om hem te kunnen verstaan. Want daar zijn ze bedreven in; om hun geprevel net aan de verstaanbaarheid te kunnen ontrukken. Zoals die ene jongen die altijd zigzaggend door de Heuvelstraat liep waardoor je achter hem aan moest zigzaggen om hem te kunnen volgen. En dat deed je natuurlijk niet. Maar deze man loopt immer een tamelijk rechte lijn. Zijn levenswandel lijkt me ook tamelijk rechtlijnig: al jaren lang dezelfde scheiding in zijn haar en al jarenlang dezelfde witte regenjas. Ofschoon hij afgelopen najaar ineens een donker windjack aan had. Weer een teken dat hij met verkopend personeel gecommuniceerd moet hebben. Want voor de broodnodige dingen schijnt hij het dus wel te kunnen, communiceren. Maar verder is zelfs het krijgen van oogcontact onmogelijk. Als jouw blikken de zijne kruisen kijkt hij dwars door je heen. En maar in zichzelf praten met een licht spottend glimlachje om zijn mond. Soms denk ik dat dat haar met die kaarsrechte scheiding een toupet is. Maar even zo vaak twijfel ik daaraan. Toen hij vanwege het warme weer eens met korte mouwen liep ontwaarde ik zowaar een tatoeage op zijn linkerarm. Een simpel hartje zoals ze zelden nog branden vandaag de dag. Alles aan de man roept vragen op waarvan de antwoorden waarschijnlijk tegen zullen vallen. Maar ordentelijk lijkt hij me wel. Dat zie ik aan de wijze waarop hij regelmatig de uit de prullenbakken puilende flessen herschikt. Want flessen mogen van hem blijkbaar niet uit prullenbakken puilen. Telkens als hij half hardop mompelend de flessen herschikt heeft, vervolgt hij tevreden glimlachend zijn weg.

Reacties

Eén reactie op “Zinvol”

  1. Jacques Mees avatar
    Jacques Mees

    Ja dat doen ze en zo zijn ze, Ko

    groeten Jacques