Geplaatst

Katja

De Super Photo is weg. Die op de Schouwburgring. Ineens viel mijn oog erop. Tja, het valt sowieso niet echt meer op als er eens een winkel verdwijnt. Heden ten dage zijn winkels inwisselbaarder dan ooit.Eigenlijk viel de Super Photo me ook niet op toen ie d´r nog wel was. Ik hoefde er zelden te zijn dus liep ik hem ook meestal straal voorbij. Zo werkt dat. Soms viel in het voorbijgaan mijn oog echter op een van de meisjes die er werkte. Omdat ze op Katja Schuurman leek. Ze had althans exact hetzelfde gezicht. Wat verder waarschijnlijk niemand opviel. Want heur haar was rood en bijna de helft korter. Amper tot haar schouders zal ik maar zeggen. Wel krullend, maar dat woog er niet tegenop. En ze was wat molliger en breder in de heupen. De gemeenschappelijke gelaatstrekken vielen daar dus gewoon tegen weg. Tenzij je oog er toevallig op viel. Maar ik zal wel een van de weinigen zijn geweest die het gezien heeft. Misschien wel de enige. Misschien zag ze het zelf niet eens. Met een paar pondjes minder en een andere kleurspoeling zou zij een felbegeerd surrogaat zijn geweest. Maar ze was gewoon zoals ze was en dus zagen de mensen het niet. Omdat de meeste mensen nu eenmaal geen enkele verbeeldingskracht hebben. En iets alleen herkennen als het exact overeen komt met de wijze waarop de media het voorgekauwd hebben. Sommige winkelbediendes zijn zo prominent aanwezig dat ze zich stevig verankeren in het collectieve picturale geheugen. Zoals vroeger de V&D-nicht van de parfumerieafdeling. Of tegenwoordig de oranjeharige verkoopster van De Slegte. Die altijd van die Bhagwanachtige gewaden draagt. Of spannende kleurencombinaties. Zoals die stars- and stripestrui gecombineerd met dito gekleurde sportschoenen. Een icoon onder de boekenkopers. Een dergelijke stadslegende zal Katja van de Super Photo waarschijnlijk niet worden. Maar ik zal me de momenten blijven herinneren dat ik haar regelmatig passeerde en dacht: “Wat zijn de mensen dom dat ze dit niet zien.” Maar ach, momenten waarop ik dàt denk zullen er nog vaak genoeg zijn.