Geplaatst

Kwekkeboom

,,Och jee, Dikkie Dik in zicht!” was de standaardgroet van Breje Dirk wanneer hij mij op het schoolplein tegenkwam. Mager was ik inderdaad niet toentertijd . Maar Breje Dirk overtrof mij ruimschoots in omvang.Toch sprak hij me altijd toe alsof het andersom was. Om me vervolgens in een houdgreep te nemen en met zijn volle gewicht bovenop me te gaan zitten. Hierbij werd hij grinnikend aangemoedigd door een jongen met de verkeerde kleren aan die zijn enige vriend was. Het duurde altijd wel een paar minuten voordat Breje Dirk me losliet. Hij dreigde me een paar keer met ‘de notenkraker’ die hij uiteindelijk nooit uitvoerde en dan liet hij me maar weer eens gaan. Alsof ie wel weer genoeg had gelachen met zo’n brugklassertje. Zo behield Breje Dirk zijn lage plekje op de apenrots van de scholengemeenschap: door regelmatig een brugklassertje te grazen te nemen tot vermaak van zijn enige vriend die helemáál nergens bij hoorde. Eigenlijk was Breje Dirk beklagenswaardiger dan welk slachtoffer van zijn martelpraktijken dan ook. Breje Dirk had een trage stofwisseling, waartegen het zwaarste monsterdieet nog niet hielp. Na mijn tweede jaar verdween de corpulente schoolpleinterrorist uit mijn leven. En zijn enige vriend werd nog onzichtbaarder op het schoolplein dan hij al was. Dirk’s enige vriend kwam ik een paar jaar geleden ineens tegen in Kaatsheuvel. Hij droeg nog steeds hetzelfde soort grijze muizenkledij als toen en sukkelde achter twee oudere mensen aan die vermoedelijk zijn ouders waren. Deze momentopname oogde als een adequate weergave van zijn levensgeschiedenis en zijn toekomstbeeld. Breje Dirk kwam ik door de jaren heen vaker tegen. Nog verder uitgedijd en ietwat kreupel lopend. Zijn mollige gelaat trachtte hij te verbergen achter een zwarte wildgroeibaard, welke hem het voorkomen bezorgde van het uitgezakte broertje van Bud Spencer. Maar aan het lijf eronder viel niks te camoufleren. Maar onlangs zag ik hem in de Heuvelstraat bij de ingang van de Kwekkeboomdealer. Gelukzalig kijkend hapte hij in de eerste kroket van de drie-voor-de-prijs-van-twee-actie. Hij oogde zeer tevreden. En zijn baard had hij afgeschoren. Hij was de camouflage voorbij.