Geplaatst

LUWTE

Van Roze Maandag had ik die dag weinig gezien behalve, in de Nieuwlandstraat, een drag queen als voorbode van de dingen die komen gingen.Ik had de luwte opgezocht van een terras ver buiten het centrum.

De conversatieflarden die mij bereikten gingen over de drukte en de hitte. Waar moesten de meeste mensen het anders over hebben?

Een vadsige jongen in een te strak polootje snoefde tegen zijn vermoedelijke schoonouders iets over een voordelig ingekochte afzuigkap en gunstige servicekosten.

De schoonmoeder liet ietsje later een brief rondgaan waarin ik van een afstandje de grijze randen van een rouwbrief kon ontwaren. De algehele reactie had iets voor- kennisgeving-aannemerigs. De overledene was blijkbaar niet al te dierbaar. De vadsige schoonzoon zette er zijn zonnebril in elk geval niet voor af. Dat zou pas later komen als de zon zou zakken. Dan zou hij die gewone bril die hij nu in zijn haar had zitten ineens door kunnen schuiven.

Waarschijnlijk vond hij van zichzelf dat hij dat erg goed bekeken had. Net als met die afzuigkap.

De vadsige jongen, zijn gade en zijn vermoedelijke schoonouders vertrokken. De vadsige jongen bleek kleiner dan zijn geliefde. Dat verklaarde veel.

Op mijn wandeling huiswaarts trof ik een jongen die een blik maïs en een vacuüm verpakte komkommer onder zijn snelbinder stopte. Op een veldje bij een flat beklaagde een jengelend donker jongetje zich bij zijn vader, die voor de deur van zijn gelijkvloerse woning onduidelijke boontjes zat te doppen. In een voortuintje stond een dikke man in een trainingsbroek een gesprek met een vrouw in een deuropening te voeren. Het woord ‘begróffenis’ viel.  

De dag in de schaduw van roze maandag was een gezapige dag met af en toe een vleugje klein leed. Dit gevoel werd geheel vervolmaakt toen bij een oversteekplaats de vadsige jongen, zijn grotere geliefde en zijn vermoedelijke schoonouders voorbij zoefden in een zilveren stationcar. De vadsige jongen keek me heel even aan. Zonder een blik van herkenning, maar wel met een lichte minachting. Kennelijk zag ik er niet uit als iemand die weet hoe je voordelig aan een afzuigkap kunt komen.