Geplaatst

Afhaalantilliaan

Een winkelpand blijft altijd een winkelpand. Dat zie je aan het raam. En aan de goeddeels glazen deur. Je moet behoorlijk wat aan een winkelpand vertimmeren wil je er een woonhuis van maken.De voormalige afhaalantilliaan lijkt er niet om te malen. De afhaalantilliaan is overigens een Chinees. Die Antilliaans verkocht. En Dominicaans. En trouwens ook Chinees en Indisch. Een uniek concept voor Tilburg. Tilburgers houden alleen niet van dit soort unieke concepten. De afhaalantilliaan hield het dan ook niet lang vol: te Chinees om de Antilliaanse gemeenschap aan te spreken en tegen de reguliere Chinees niet opgewassen. Die keer dat ik er wat haalde wist ik meteen waarom. Ik had uit de vierkeukenskaart het meest Dominicaanse gerecht gekozen. Ik heb van die roekeloze buien. De vissoep bleek grauwig gekleurd heet water te zijn met veel taugé en maïskorrels. Ergens onderin dreven een paar visachtige stukjes die ik met veel moeite op kon dreggen. De rest verdween de WC in. Dat gold ook voor de hoofdschotel die bestond uit nasi met een vreemde naam en wederom een hoop maïskorrels er doorheen. De uitgedroogde kippenboutjes met het scherpe rode sausje at ik met lange tanden op. Het blikje Fernandez Green Punch –in een vlaag van feestelijkheid erbij genomen- goot ik na twee teugen ook in de WC leeg. Dat was dus mijn eerste en laatste ervaring met de afhaalantilliaan. Wel liep ik er nog vaak langs. En dan zag ik hoe de afhaalantilliaan buiten de openingstijden met zijn gezin in badjassen gehuld midden in de zaak spare ribs zat te eten. Soms kwam ik net na etenstijd langs en zag ik het ranzige stilleven van een onafgeruimde tafel vol afgekloven botjes. De zaak was al het voorportaal geworden van de huiskamer die het nu is. De opheffing vond onopgemerkt plaats. De lichtbak bleef nog lang hangen tot de gemeente gebood om deze te verwijderen. Toch zijn de sporen van de afhaalantilliaan nog niet gewist. Want wie in het voorbijgaan goed kijkt, ziet in de huidige huiskamer onder een groot laken nog de contouren van de voormalige koelvitrine.