Geplaatst

STRAATORKEST

Onlangs geschiedde het wonder dat ik de rastaman zag lachen. Deze luidkeels God´s woord verkondigende straatmuzikant heeft immers een immer borende blik waar enkele honderden jaren van woede over slavernij en uitbuiting uit spreken. Althans, zo schat ik dat in. En ik heb het idee dat ik er niet ver naast zit.Maar op een zekere dag had de oprechte woede plaatsgemaakt voor een stralende lach. Stralend voor zijn doen in elk geval. De rastaman had namelijk een muzikale metgezel gevonden. Een blanke jongen die altijd op de hoek Heuvel/ Katterug gitaar staat te spelen. Een door het leven getekende jongen zo te zien. Zelfs naar de huidige maatstaven is hij getooid met een bovengemiddeld aantal tatoeages. Hij bralt wat bij zijn gitaargetokkel. Van hetzelfde niveau als de rastaman dus ongeveer. Kennelijk hebben ze besloten om te fuseren. In een soort van close harmony roepen zij nu hun gezangen over de Heuvel uit. Soms speelt de een gitaar, soms de ander. In hun duetten zit geen enkele lijn. Soms begint de rastaman iets psalmerigs te lallen en valt de blanke jongen in, soms vice versa. Een enkele keer steekt de rastaman over om van een afstandje de soloverrichtingen van zijn compaan te observeren. Soms loopt hij ook al zingende bij zijn compaan weg. Maar verder dan een paar meter dwaalt de rastaman nooit af. Het duo lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onlangs hadden ze zowaar een gastmuzikant bij hun vrijwel dagelijkse jamsessies. Een rossige jongen die een wat borderlinerige indruk maakte zat in kleermakerszit op de hoek Heuvel/Willem II straat waar de rastaman en zijn compaan voor de verandering eens naar waren uitgeweken. Het gelegenheidstrio stootte een kakafonie uit van rommelige reliklanken. De geboorte van een nieuw straatorkest leek zowaar een feit. Aan het eind van de dag zag ik de comboleden gebroederlijk de buit door drieën delen. Meer dan een karig handje vol Eurocenten was het niet. De derde zanger heb ik sindsdien niet meer gezien. Tja, saamhorigheid onder zingende verschoppelingen is mooi. Maar het moet natuurlijk niet teveel op de begroting gaan drukken.

Reacties

2 reacties op “STRAATORKEST”

  1. Mick and Peter avatar
    Mick and Peter

    Very nice column. Might I say that we also started our musical careers the way you describe.