Geplaatst

KORAN

De twee mannen in het leescafé van de bibliotheek converseerden op tamelijk luidruchtige toon met elkaar. Maar dat was wellicht nog het minst opvallende aan hen.

De een, een jongeman van ergens in de twintig, was vermoedelijk van Turkse komaf, en gehuld in een gewaad dat duidelijk naar zijn geloofsbelijdenis verwees. De andere was een Nederlander op leeftijd, die lichtelijk hakkelde en ook op wat lallend oreerde.

Het gesprek ging over de Islam en de Koran. De Turkse jongen vertelde de man vol enthousiasme over zijn geloof en de profeet Mohammed.

,,Hebt u een pen bij?" vroeg de fanatieke evangelist.

Dat had de man niet. De jongen ging een pen en een stukje papier bij elkaar scharrelen. Triomfantelijk keerde hij luttele seconden later terug.

,,Als u hier uw nummer opschrijft, kan ik u bellen voor een afspraak. Dan zal ik u de Koran uitleggen, zodat u die beter kunt begrijpen wanneer u die leest."

,,Ja, da-dat wil ik wel…", frazelde de oudere man met enige haperingen.

Het leek een geslaagd acquisitiegesprek. De oudere man krabbelde zijn nummer op het briefje, en zijn nieuwe vriend vertelde zeer bevlogen waarom zijn overtuiging volgens hem boven het Jodendom en het Christendom te prefereren was.

De oudere man haakte begeesterd in. Het volume van hun conversatie nam toe, evenals het enthousiasme. Totdat er twee bibliotheekmedewerkers verschenen, met in hun kielzog twee politieagenten.

De zendeling schoot bij de aanblik van dit bataljon meteen in de verdediging: ,,Ik zit hier gewoon met die meneer over de Koran te praten!"

,,Dat mag ook", sprak een van de agenten, ,,maar deze meneer mag hier helemaal niet komen!"

Prompt werd de man door de twee agenten afgevoerd naar een ander uiteinde van de bibliotheek, waar hij met hen aan een tafeltje een lang gesprek voerde op een, voor zijn doen, gedempte toon.

De enthousiaste moslim zag in dat er weinig meer te acquireren viel, trok een blauw trainingsjack over zijn gewaad aan, en verliet het pand. Nou ja, hij had het nummer van de man nog. Maar daarmee kreeg hij de magie van het vervlogen moment niet terug.