Geplaatst

NIEUWIGHEID

De nieuwigheid leek er alweer een beetje vanaf. Café De Spaarbank en de inrichting waren inmiddels vertrouwd. Zo snel kan het gaan.
Rond turende kreeg ik het mompelende mannetje in het oog. Ik ken hem vooral van zijn  hoektafeltje op het Langeboomterras, waar ik hem vaak aan een glas Trappist zie zitten. Inmiddels had hij hier blijkbaar ook zijn plekje gevonden. Achter zijn karakteristieke Trappistje was hij ogenschijnlijk verwikkeld in een geanimeerde dialoog met het vaasje op zijn tafeltje. Glimlachend leek hij de repliek van het vaasje voor kennisgeving aan te nemen.
Inmiddels was er een andere klant binnengekomen, die zich aan de bar nestelde, en een whisky bestelde. De wijze waarop hij door het personeel begroet werd, duidde op frequent bezoek. Hij werd vriendelijk, maar niet uitbundig verwelkomd. Een beetje zoals hij zelf was. Hij glimlachte veel, en wisselde af en toe wat korte zinnetjes met het meisje achter de bar.
Het ritueel van onbestemd gemompel, summiere conversatie en beschaafde glimlachjes werd doorbroken door de entree van twee naar aandacht hengelende meiden.
Ze raakten met een serveerster in gesprek. Hierbij maakten ze precies genoeg volume om voor alle omzittenden woordelijk verstaanbaar te zijn. In hun woorden klonk een zorgvuldig aangeleerde Gooise tongval door.
,,En vroeger was dit dus ook echt een spaarbank", vertelde de serveerster als een ware suppoost.
,,Whooooooh….Okééééééé…", riep een van de meiden.
,,’n Echte Spaawrbaaaank", gorgelde de tweede nog wat na.
,,En hier is ook de eerste bankoverval van Tilburg geweest", gidste de serveerster verder.
,,Echt waaaaaaawwwwrrrrrrrrwwww", riepen de meiden met gepaste verbijstering in koor.
,,Misschien zelfs wel de eerste van heel Nederland", deed de serveerster er een schep bovenop.
,,Goooooh, heftuuuuug", was de reactie.
Aan de bar nipte de introverte stamgast onverstoorbaar glimlachend van zijn whisky. De brug èn de kloof tussen Cheers en Cher waren in één oogsopslag zichtbaar.
Het mompelende mannetje meldde zich bij de bar om af te rekenen. De dichtstbijzijnde serveerster bediende hem met moederlijke warmte. De meiden konden er, met hun luidruchtige stempeldrukpogingen, niet meer overheen komen. De grand café-attitude legde het voor deze middag af tegen het huiskamergevoel.