Geplaatst

NIEUWIGHEID

De ooievaar hangt bij mijn overburen nog steeds voor het raam. En de naam van de pasgeborene hangt er nog steeds boven. Ook de grote babyafbeelding met de tekst ‘Hoera, een zoon!’ prijkt nog steeds op het slaapkamerraam.
De nieuwigheid is er voor ons na een paar weken natuurlijk alweer vanaf, maar het mag gerust nog even blijven hangen. Tekenen van nieuw leven kunnen een straat wat meer dynamiek geven.
En het is ook altijd aandoenlijk om te zien hoe het leeft in een buurt. Zo zag ik enkele weken geleden de buurvrouw met haar allerkleinste telg op weg naar het huis van de pas geborene. Het kindje had een kaart in haar hand, die ze eigenhandig bij de overburen in de bus mocht stoppen. Ik bedacht me wat een odyssee deze oversteek voor het kind moest zijn, en hoe eervol de taak was, die ze had mee gekregen.
Rond de geboorte van onze nieuwe buurtbewoner was er onder mij nieuw leven van een ander soort. Want in de winkelruimte onder mijn appartement nam een nieuw cateringbedrijf annex afhaalcentrum zijn intrek. De voorgevel werd grondig aangepakt, het zwart-gele plakkaat van twee huurders geleden werd eindelijk van de lichtbak afgedonderd, en op het raam verscheen een onorthodoxe reclameafbeelding, die meteen de aandacht trok. Fietsers en automobilisten hielden zichtbaar even in, wanneer ze langsreden.
Ook aan de binnenkant van het pand resteert weinig dat aan vorige huurders herinnert. Een huis heeft veel levens. In onze straat is momenteel veel sprake van zulke nieuwe levens. Het is de bekende buurtcyclus, waarbij de fase van de vergrijzing vanzelf gevolgd wordt door de fase van de verjonging. En de straat zit nu in het breukvlak, waarbij gestaag een duidelijke wisseling van de wacht zichtbaar wordt.
Met een pasgeboren kind tegenover me, en een herboren winkel onder me, voelt het allemaal erg nabij. De nieuwigheid is er na een paar weken weliswaar vanaf, maar de straat ruikt er nog naar. En het verzacht bovendien de ergernis over het zoveelste opengebroken stuk Oerlesestraat. Want aan de nieuwigheid die dáármee gepaard gaat, hebben we nou nog niks.