Geplaatst

FONTEIN (4)

De fontein had de Surinaamse moeder voor even rust gegeven, maar toen ze weer verder moest, zorgde diezelfde fontein juist voor onrust. Ze had enige tijd geen omkijken meer gehad naar haar twee slechts in onderbroekjes gehulde dochtertjes, die volgens goed Tilburgs gebruik vrolijk door de waterstralen heen renden. Maar nu wilden ze niet meer tussen diezelfde stralen vandaan. En dan was er nog de kinderwagen.
Dit was een twoseater, waarin twee kindjes achter elkaar zaten. De achterste keek rond alsof het allemaal zijn tijd wel zou duren. De voorste vroeg echter aandacht voor twee. Regelmatig viel zijn fopspeen uit zijn mond, waarna hij het op een blèren zette.
De moeder had evenwel geen tijd om de fopspeen constant te herplaatsen. Want wanneer ze de ene dochter tussen de waterstralen vandaan gesleept had, was de andere er weer terug in gerend. De twee meisjes herhaalden deze ongehoorzaamheidshandeling in een constante estafette. Beurtelings glipten ze de moeder door de vingers, als kikkertjes die telkens opnieuw de sloot in sprongen.
Het voorste kind in de wagen bleef onderwijl zijn fopspeen verliezen, bij voorkeur op momenten dat de moeder vier stralen verderop aan de eindeloze kikkervangst bezig was. De vluchtroute van de meiden had zich inmiddels uitgebreid over de terrassen.
Met veel doorzettingsvermogen wurmde de moeder tenslotte haar beide dochters in de kleren, die op de rugleuning van het bankje in de brandende zon hadden liggen drogen. Want volgens hetzelfde goede Tilburgse gebruik waren de meiden in volle bekleding aan de fonteinbestorming begonnen.
,,We moeten gáán, Aïsha", sprak de moeder tot haar tegenspartelende telg.
,,Dan blijf ik vannacht niet bij jullie slapen" speelde Aïsha haar ultieme troef uit.
,,Ga je weglopen?"
,,Ja."
,,En ga je dan met de bus?"
,,Ja."
,,Met welke bus ga je dan?"
Daar had Aïsha geen antwoord op. Want haar vluchtroutes waren uiteindelijk nooit ver van haar veilige omgeving. Zo dacht haar zusje er ook over. Aangekleed en wel rende ze opnieuw de waterstralen tegemoet. Dit zag de moeder net te laat, zoals ze ook net te laat merkte dat haar zoontje opnieuw zijn fopspeen uitgespuugd had.