Geplaatst

HITTE

,,Maak je niet zo druk, jongen" sprak de vrouw tegen haar hond, die ze op het veldje uitliet. De hond had een aangelijnde soortgenoot gezien, en was traditiegetrouw aangeslagen, met de bijbehorende reactie van dien. Beide eigenaars hielden, even traditiegetrouw, lachend de twee kemphonden uit elkaar. Ik sloeg het klassieke tafereel gade vanaf een bankje, in een schaduwrijk plekje onder de bomen, dat je normaal gesproken gedachtenloos voorbij zou lopen, maar dat zich bij hoge temperaturen ineens als een verborgen paradijsje ontvouwde.
,,Kun je het wel hebben zo?" wendde de vrouw zich tot mij, alsof ze mijn gedachten kon lezen.
,,Zeker. Ik woon hier vlakbij op een etagewoning, en daar is het nou met deze hitte niet te harden. Dan is deze plek ideaal."
,,Ja, ik weet het. Bij ons is het ook niet te harden."
,,En jullie zitten wel gelijkvloers?"
,,Jawel, maar al zetten we alle ramen en deuren open, het helpt helemaal niks."
Het was de laatste dagen inderdaad zo’n hitte die in de huizen kroop, en waar niet tegenop te ventileren viel. De plensbuien, die soms meerdere malen per dag vielen, hadden geen structurele verkoeling gebracht. Het leek zelfs of de hitte na elke regenbui harder terugsloeg.
Ons gesprek kwam dan ook onvermijdelijk uit op de wisselvalligheid van het weer, die volgens goed Hollands gebruik tussen twee uiterwaarden op en neer slingerde.
,,Onze dieren kunnen ook helemaal niet tegen het onweer. Hij is er bang van, onze kat is er bang van, en we hebben ook nog vier kittens…die zouden het liefst in me kruipen als het zo dondert."
Ik zag het liefelijke en tegelijkertijd hartverscheurende tafereel levendig voor me.
De hond had onderwijl de poot van het bankje zeer grondig besnuffeld. Hij begon aan de riem te trekken.
,,Ja, we gaan zo" stelde zijn bazin hem gerust. ,,En papa komt zodadelijk ook thuis."
Met een glimlach die niet verontschuldigend was, en dat ook niet behoefde te zijn, vertelde ze me: ,,Ja, wij zijn papa en mama. Zij zijn onze kinderen. En nou gaan we naar de rest van het gezin toe. Succes met je etage."