Geplaatst

FONTEIN (2)

,,Bokkensprong en dan tegenhouwen!" sprak, op bezwerende toon, de jongen tot zijn kornuiten. Na verschillende pogingen leek het ei van Columbus te zijn gevonden.
De drie jongens waren deze middag al geruime tijd bezig geweest om over de hogere waterstralen van de fontein op de Heuvel heen te springen, waarbij het vooral ging om de inmiddels alom bekende uitdaging om een nat kruis te vermijden.
Als de straal op zijn hoogst is, moet je een bokkensprong maken, en tegelijkertijd tegen de straal aan slaan. Je slaat de straal dan als het ware weg bij je kruis. Dat is het geheim.
Toen ik het de jongen zag doen, moest ik even denken aan die nichterige viking uit Wickie de Viking, die regelmatig een vreugdesprongetje maakte, vervolgens, hangende in de lucht, een spagaat maakte, in zijn handen klapte, en daarbij ‘Verrúkkelijk!’ riep.
Acrobatiek die in de echte mensenwereld moeilijk te realiseren lijkt, maar die bokkensprong-en-tegenhouwen-move kwam aardig in de buurt.
Zo brengt de fontein steeds meer eigen spelletjes voort.
Ook het bedwingen van de waterstralen krijgt steeds meer varianten. Onlangs zag ik een stel kinderen een hele rij bedwingen. Dit deden ze door, naast elkaar staand, met hun voeten op de spuitgaatjes te gaan staan. Op die manier konden ze per persoon liefst twee stralen blokkeren. Ongetwijfeld zal het een machtig gevoel hebben gegeven.
Een van de jongens uit dit groepje voegde ter plekke nog een voetbalvariant toe aan het gestaag groeiende bestand van fonteinspelletjes. Vanachter de allerlaagste stralen trachtte hij zijn voetbal met effect over de hoogste stralen heen te schieten. Het was de fonteinversie van het op de lat schieten vanaf de middenlijn, zoals je straatvoetballertjes op de daartoe bestemde veldjes wel eens ziet doen.
Een heel ander staaltje van universeel fonteingebruik leverde de norse neger, die, druk in zichzelf pratend en gesticulerend tegen onbestemde gesprekspartners, regelmatig op de Heuvel opduikt. Onverschillig liep hij door de stralen heen, waarbij het water lichtelijk zijn schouder schampte. Bij de laatste straal ving hij wat water op, en bevochtigde hij zijn gezicht even.
Tilburg haalt verrassend veel uit een paar waterstralen.