Geplaatst

KROONDOMEINEN

Op het station in Oisterwijk raakte ik met de vrouw naast mij op het bankje, algauw in gesprek over de wandeling die ze net gemaakt had. Ze was urenlang op de Campinaheide geweest, en had meer gewandeld dan ze eigenlijk aankon. Maar daar had ze veel voor terug gekregen.,,Rond deze tijd zijn de kleuren zoveel intenser, het gras zoveel groener" mijmerde ze gelukzalig. Ik keek naar de grashalmen langs het spoor, en zag niet wat ze bedoelde, maar geloofde haar op haar woord.
Ze vertelde dat ze elk weekend de natuur in ging. Bij voorkeur op zaterdag.
,,Dan zijn de meeste mensen boodschappen doen, en dan heb je bijna het rijk alleen."
Ze beschikte over een encyclopedische kennis van natuurgebieden. Vooral haar kennis van de Veluwe was zeer grondig.
,,Brabanders kennen de Veluwe nauwelijks. Die trekken vooral naar Zeeland."
Haar favoriete gebieden in De Veluwe waren van de Kroondomeinen, waar ze regelmatig wilde zwijnen zag rondlopen. Haar ogen glansden bij de herinnering eraan. Ze vertelde waar het lag, hoe ik er gemakkelijk met de bus naar toe kon, en ze vertelde nog van andere mooie stukjes Veluwe. Ik wist dat ik het allemaal niet zou onthouden.
De vrouw vertelde hoe haar liefde voor de natuur was ontstaan. Als kind ging ze met haar ouders vaak naar een natuurgebied dat mij zeer bekend in de oren klonk, maar mij uiteraard meteen weer ontschoot. Ze vertelde hoe ze naast haar vader stond, als deze aquarellen van het landschap schilderde. En hoe ze met een klein schildersezeltje probeerde mee te aquarelleren.
Ook in de trein naar Tilburg deelde ze nog een grote hoeveelheid gebieden en sluipwegen met mij. Ik kon alleen iets terug mompelen over onze Oude Warande. Maar die kende ze al.
Op Tilburg Centraal namen we afscheid. Op zoek naar haar volgende trein zag ik haar, lichtelijk gedesoriënteerd, over het perron ronddwalen tussen een groepje quasi aangeschoten brallende lolbroeken, die allen getooid waren met immense sombrero’s. De vrouw leek ze niet eens op te merken. Natuurlijk niet. Ze had al veel te vaak èchte wilde zwijnen van dichtbij gezien.