Geplaatst

WICKES

Op weg naar huis bleef de miezerregen maar aanhouden. Zo’n miezerbui, die geleidelijk in je kleren kruipt. Dus liep ik de dichtstbijzijnde winkel binnen.
Videoland, aan het Koningsplein.
Ik dwaalde wat rond, zag dat ook hier de Blu Ray geniepig langzaam de DVD verdrong, en dacht aan de tijd dat deze videotheek All Video Systems heette. Voor Betamax-, VCC-, èn VHS-banden. Hierdoor maakten mijn gedachten een hinkstapsprong naar een videoband van de Dik Voormekaarshow, die ik hier ooit huurde. En dàt deed weer denken aan de Dik Voormekaarpoppen, die, eind jaren zeventig, op het Voltterrein de bouwmarkt van Wickes kwamen openen.
De poppen, hoog uittorenend boven een joelende kinderschaar, liepen handjes te geven. Veel meer konden ze ook niet. Ergens in de poppen werden bandjes afgedraaid met hun bekendste slogans. Zo zei Dik Voormekaar voortdurend ‘Belachelijk, hè’, meneer De Groot ‘Hallo fans’, Harry Nak ‘Nâh, ontzettend’, en Ome Joop natuurlijk ‘Nee, nou wordt ie mooi’. Bep en Toos waren er niet, al had de aankondiging dat wel gesuggereerd.
In het strottehoofd van elke pop zag je het gezicht van de bespeler. Daarnaast waren het B-versies, van een andere stof dan de TV-poppen. Dik Voormekaar had trouwens ook zijn hoedje niet op. Gelukkig was ik net jong genoeg om deze ontmoeting een zekere magie toe te dichten, en net oud genoeg om deze surrogaatpoppen niet als teleurstellend te ervaren. En net overrompeld genoeg om te vergeten mijn Dik Voormekaartekening te overhandigen. Want ik was ook weer net naïef genoeg, om niet te beseffen dat ze die nergens op konden bergen. Wel heb ik elke pop zeker vijf keer een hand gegeven.
Maar Wickes is allang weg, en de poppen liggen waarschijnlijk ergens te verstoffen.
Terwijl ik Videoland verliet, overdacht ik dit alles. Met terugwerkende kracht kreeg ik medelijden met die mensen in die poppen, die, waarschijnlijk tegen een geringe vergoeding, al die inmiddels verdwenen winkels hadden moeten openen, en telkens urenlang die bandjes met die kreten hadden moeten aanhoren. Mijn stemming voor deze dag leek bepaald. Maar dat kon ook liggen aan de miezerregen, die geleidelijk in mijn kleren kroop.

Reacties

2 reacties op “WICKES”

 1. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Verhip Ko, ik was dat helemaal vergeten!
  Maar die show komt op korte termijn toch weer terug?
  In die tijd woonde wij in de President Steijnstraat, en de buurman heette toevallig Joop…
  “Ome Joop, ik moet plassen” werd wel erg veel gezongen door onze net zindelijke peuter…..

 2. repelsteeltje avatar
  repelsteeltje

  Gisteren zag ik een man lopen in de Voltstraat, in iedere hand droeg hij iets mee. Het zat ingepakt, dus ik weet niet wat hij bij zich had. Hij liep met gebogen hoofd, leek niemand te zien of op te merken, en hij leek een beetje in zichzelf te praten. Maar misschien heeft hij wel zo’n heel duur telefoontje op zak, dat kan ook natuurlijk!
  Dezelfde man had ik een dag eerder gezien bij de brievenbus op het Tranvaalplein, hij stond daar te praten met en hele goede herenkapper. Tenminste..die man was vroeger herenkapper.
  Hij knipte het haar van mijn man op de dag dat wij gingen trouwen, en gebruikte de fohn om het een beetje meer volume te geven. Dat was toen nog “in de mode”. Anderhalf jaar later knipte hij als eerste het te lange haar van onze zoon. De arme man had het zweet op zijn rug staan en vroeg ons vriendelijk maar dringend om voor dat manneke een andere kapper te zoeken, of nog heel lang te wachten voor we met hem terug wilde komen….