Geplaatst

BEUNEN

Het begon vorige week in de Voltstraat. Althans in mijn beleving. Want tussen de reguliere automobilisten bij het stoplicht zag ik er ineens eentje.
Het was de eerste die dit jaar binnen mijn vizier kwam: een zwarte piet aan het stuur. Eigenlijk waren zijn zwarte gelaat en zijn outfit de enige zaken die hem onderscheidden van de andere wachtende chauffeurs. Hij keek even lusteloos voor zich uit, en zat er net zo van-het-werk-komerig bij als de rest. Een beetje als een loodgieter die de hele dag voor zijn baas had gewerkt, en daarna nog een stuk of vijf bijbeunadresjes af moest.
Het is dezer dagen natuurlijk ook flink bijbeunen voor de Klazen en de Pieten. En het blijft bijzonder hoe ze onverwacht in het straatbeeld op kunnen duiken.
In de Trouwlaan kruiste ik kort na mijn Voltstraatervaring ook nog een Sinterklaas en twee Pieten. Ze kwamen net van een huisbezoek af. Ze zeiden me in het voorbijgaan vriendelijk gedag, zoals een goedheiligman en zijn gevolg dat tegen iedereen horen te zeggen. Hierna klikte een van de Pieten op een afstandsbedieninkje, waarop enkele autoportieren met een bliepje open gingen. Ik zag nog hoe de Sint en zijn Pieten zich in de auto hesen, waarbij de Sint zijn mijter zo weinig mogelijk probeerde te kreukelen. Even afzetten was kennelijk niet protocollair. Zelfs in een donkere straat, waar in de verste verte geen kind te bekennen was, moest het plaatje intact worden gehouden.
Verder zag ik nog Pieten met sandwichborden het Kruitvat binnen lopen, en drie lachende Pieten, gezeten op een open oplegger van een voorbij scheurende bestelwagen. Eentje maakte een foto van de andere twee. Allemaal grappige, surrealistische Sinterklaasbeelden.
Surrealistisch was ook een ervaring met een collecterende Piet, lang geleden. Als jongen van een jaar of veertien kreeg ik zo’n Piet aan de deur. Volgens mij was het voor het Rode Kruis. Ik gaf hem een gulden. Hij zocht naar de juiste woorden voor een jeugdige gever, die duidelijk te oud was voor de categorie der gelovigen. Hij stopte mij wat pepernoten toe, en sprak: ,,Hier, dan hèdde wè te knaawe."