Geplaatst

SPEENVARKEN

Vrijdagmiddag was mijn oog er al op gevallen: het speenvarken aan het spit. Ik had zoiets nog nooit op de kermis gezien. Althans, nog nooit zo compleet, van kop tot staart.
Kippen aan het spit natuurlijk wel. Maar die waren nooit intact.
Dit was echt een compleet speenvarken, doorkliefd met een stalen pen.
Het varkentje keek er vrij neutraal bij, alsof het zich in diens lot had geschikt.
Ik vond het niettemin ietwat meelijwekkend overkomen. Terwijl ik dat gevoel bij onthoofde gebraden kippen, of hompen samengeperst shoarmavlees, eigenlijk nooit heb. Terwijl deze consumptiedieren, in al hun verminkte en fragmentarische verschijningsvormen, exact hetzelfde lot beschoren is.
Maar omdat de kop er nog op zat, kwam het blijkbaar ineens te dichtbij. Een typisch geval van selectieve betrokkenheid. Ik vond het een raar idee, dat mensen van zo’n intact beest, dat ze bijna aan kon kijken, een stukje op een broodje wilden.
Toch gebeurde dat, zo bleek toen ik zaterdagmiddag wederom langsliep. Van het speenvarken van die dag was het middenstuk geheel ontveld en gedeeltelijk aangesneden. Alleen de kop, de kont en de pootjes hadden nog een gelooide, bruine huid.
Enkele uren later was de kont ook al aangesneden. Als je het varken van achteren zag, en dus de kop niet of nauwelijks opmerkte, was het al een stuk minder beest en meer homp.
Een vader met een dochtertje van een jaar of zes hield even halt bij het speenvarken. Hij wees haar op het beest, en vertelde er iets over. Waarschijnlijk iets educatiefs. Wellicht had ze nog nooit een varkentje van dichtbij gezien. Zo kwam dit kadaver goed van pas.
Het meisje hoorde, met een ijsje in haar hand, het lesje van haar vader aan. Ze knikte en keek er heel ernstig bij. Terwijl ze het stukje bij beetje verminkt rakend varkentje in haar opnam, vergat ze aan haar ijsje te likken, en druppelde het langzaam smeltende ijs langs haar hoorntje.
Het meisje leek zich iets bewust te worden. En daarmee had het speenvarkentje wellicht oneindig veel meer opgebracht dan de vijf euro voor elke lap die ze van hem afsneden.