Geplaatst

BELOFTE

Een kermis in opbouw draagt een belofte in zich, een kermis die afgebroken wordt draagt een tragiek in zich.
Terwijl een half opgebouwde attractie er in wezen hetzelfde uitziet als een half afgebroken attractie. Maar de wetenschap dat het toestel nog zal gaan bewegen, geeft het een andere lading dan de wetenschap dat het toestel niet meer zal bewegen.
Maandagavond droeg vooral de Laarstraat een belofte in zich. Daar staan immers vele kermiswagens, die een vage indruk geven van wat er straks in de binnenstad staat. Ik kon van buitenaf alleen concluderen dat er een wagen met Italiaans ijs en een Bossche visboer in aantocht zijn.
Het was altijd nog beduidend meer dan de binnenstad. De bouwmaterialen van de bierhal bij de fontein waren natuurlijk al gearriveerd. En de grote houten vloer was ook al gelegd. Op deze vloer zat een jongen, als een eenzame grootgrondbezitter, in alle stilte een boek te lezen. Nog nooit had ik de vloer van de bierhal zo meditatief benut gezien. Alle voortekenen van wat op deze plek komen ging, vielen er bij weg.
De voortekenen in het horecarijtje bij de Heikese Kerk waren ook nog niet echt nadrukkelijk, al straalden de ingepakte torenhoge speakers al een behoorlijke dreiging uit.
Op de Paleisring waren wat plastic overkappingen geplaatst. Enkele mannen van het bijbehorende verhuurbedrijf bespraken wat er komen ging:
,,…Mar in ut weekend gao hier ut dak eraf."  
,,Jè, dè wordt un feest, jè."
Verder hield het nog niet over, deze maandagavond. Pas bij het NS-plein waren de eerste geraamtes en tenten al verrezen. Ook een wagen van Homan Electrotechniek duidde ergens op.
Hij begon zeker voelbaar te worden, de nieuwe kermis. Het gevoel om wat komen ging kwam langzaam boven drijven. Maar heel in de verte sluimerde ook alweer het gevoel om wat voorbij zou gaan. Het proces in omgekeerde volgorde. Met soms een onverwachte epiloog.
Zoals het onbeschrijfelijke gevoel van weemoed, dat ik ooit als jongen van veertien kreeg, toen ik, ergens in oktober, op een verwaaid Koningsplein, een per ongeluk aan de gemeentereiniging ontsnapt rozig entreebiljetje van een attractie zag liggen.