Geplaatst

WIMPERS

De oranje vaantjes in mijn straat hebben in elk geval het weekend overleefd. Het heeft iets treurigs om op maandagmiddag nog waslijnen vol oranje vaantjes, gespannen over de hele straat, te zien hangen. Een beetje het effect van half afgebroken attracties op de maandag na de Tilburgse kermis.
De vaantjes zijn weliswaar levenloze dingen, maar tot de 3-1 van Rusland leken ze toch te leven. Logisch, want hoop doet leven, en al die oranje straatversiering drukte hoop uit.

Op zaterdag avond was die hoop in de hele stad voelbaar. Mensen die met zakken chips en beertenders huiswaarts liepen, mensen die, vol voorpret, oranje gekleed door de straten fietsten, mensen die naar een houding zochten. Zoals die fietser die ik op de Bredaseweg bij het stoplicht ontwaarde. Hij was geheel in het oranje, maar keek stuurs voor zich uit, en hield zijn handen in zijn zakken. Alsof hij wel mee wilde doen, maar niet goed wist hoe het moest. En daarom maar een onverschillige pose aannam. Toen hij verder fietste, hield hij zijn handen nog zo lang mogelijk in zijn zakken.
Er waren meer passanten die, hun oranje uitdossingen ten spijt, nog zoekende leken. Nog te eenzaam en te nuchter om uitbundig te doen, misschien ook nog te onzeker en gespannen.
Op het terras van Little Devil in de Stationsstraat liet een man zich door een meisje in een verschoten oranje shirtje een paar oranje wimpers opdoen. De rest van het terras gierde het uit bij de aanblik. De man knipperde, ietwat droefgeestig glimlachend, onwennig met zijn ogen.
Twee passerende agenten bespraken de wolken die ze boven de oranje hemel meenden te zien: ,,…En tege Roemenië was ok mar matig…"

Na de wedstrijd wandelde ik door mijn uitgestorven buurt, die er ineens erg doordeweeks uitzag. Hier en daar schuifelden mensen in oranje shirtjes teleurgesteld hun huizen binnen. Anderen kwamen juist niet meer naar buiten, en zaten uitgezakt in het oranje voor de buis. De stilte voor de storm was stilte voor de stilte gebleken.
In gedachten zag ik de man bij Little Devil zo onopvallend mogelijk zijn oranje wimpers afdoen.