Geplaatst

Toen hij me in het oog kreeg, kwam hij onmiddellijk op me af gefietst om even een praatje te maken. We ontmoeten elkaar immers standaard met tussenpozen van een paar jaar, zoals dat zelfs in een compacte stad als Tilburg nog altijd kan geschieden.
Deze ontmoetingscyclus dateert vanaf begin jaren negentig.
Vaak waren het gesprekken over plannen, waar hij mij graag bij wilde betrekken. Ik herinner mij een Tilburgse talkshow die na twee edities alweer stopte, en een vaag project over de geschiedenis van het drugsgebruik in Tilburg. Hij wilde mij daarin ook iets laten doen, maar dit kwam uiteindelijk niet van de grond.
Zijn gloriejaren schenen ergens in de jaren zeventig te zijn geweest, toen hij iets bij een concertpodium deed.
,,En daarna had ik een coffeeshop kunnen beginnen, dan had ik nou een dikke knip gehad”, memoreerde hij tijdens ons gesprek deze episode.
,,Maar ja, dan had ik weer diezelfde kwijlers over de vloer gehad.”
Tegenwoordig deed hij niks meer.
,,Ik ben nou 61, en ik zou niet weten wat ik nog zou moeten beginnen. En trouwens, als ik iets begin trek ik iedere keer dat hard drugsvolk aan, hè. Want ik ben altijd de vader van alle junkies geweest. Dertig jaar geleden liep ik in De Spoel al met schone spuiten in mijn zak. En toen had nog nooit iemand van AIDS gehoord.”
Er volgden nog wat bespiegelingen over de Tilburgse drugscene. Over de heroïne, die door een Duitser in Tilburg binnen gebracht was.
(,,En ik heb daar ook zelf wel van geproefd, maar nooit aan meegedaan.”)
Over De Slakkegang in Noord, waar het drugsgebruik van kwaad tot erger ging.
En over daklozen van nu, die in diezelfde Slakkegang verslaafd waren geraakt.
Eigenlijk ging de hele conversatie nergens anders meer over. De vage toekomstplannen van vroeger hadden plaats gemaakt voor terugblikken op een duistere periode.
Het gesprek liep teneinde. Hij had op het stuur van zijn fiets een onduidelijk stalen rekje liggen, waarmee kennelijk nog iets gedaan moest worden.
Wellicht zou ik bij een volgende ontmoeting wel horen of deze verrichting nog doorgang zou hebben gevonden.