Geplaatst

KUNSTHOL

Ik had mij nog gehaast om die middag voor twee uur aanwezig te zijn. Zoals ik altijd bij mijn optredens ruim van tevoren arriveer.
Maar in de leegstaande fabriekshal, waar ik een expositie zou openen, waren nog geen bezoekers te ontwaren.
,,Vind je het erg als we ietsje later beginnen?" luidde dan ook de klassieke vraag van het meisje dat de expo mede organiseerde.
Nee, dat vond ik niet erg. In afwachting van de toestromende massa liep ik de tentoonstelling door. Hier en daar hingen wat schilderijen aan de muur, en er stond een groot wiel dat bekleed was met stukken piepschuim met cocktailprikkertjes er in.
Maar zelfs het meest immense kunstwerk verzoop in de leegte van deze hal, waar de grijze betonnen werkvloer sfeerbepalend was.
Er werden wat oude spijkers voorzichtig uit de muur gehaald teneinde gerecycled te worden om nieuwe schilderijen aan op te hangen. Bij de ingang werden er wat flyers in een oud ansichtkaartenmolentje gestopt.
De avond tevoren was iemand overigens nog op pad geweest om te flyeren, maar deze campagne was reeds gestrand in De Voortuin.
Buiten stond iemand de deuren te schilderen. ,,Anders is het weer zo’n kunsthol" luidde zijn verklaring. ,,Dat is het toch al wel, maar zo is de entree tenminste een beetje netjes."
Een nobele opknapbeurt voor een pand dat binnenkort gesloopt zou worden.
,,Tja, ik wil je niet heel de dag hier houden", begon het meisje van de organisatie rond half vier tegen me, ,,maar misschien dat er rond zeven uur vanavond wel wat mensen zijn."
Ik ging maar even de stad in.
Bij mijn overbodige terugkomst zag ik in de verte een groot bord buiten staan. Toen ik tot een meter genaderd was, bleek er in grote, doch te dunne letters ‘Gratis Expo’ op te staan. Er kwamen een fietser en een bromfietser voorbij, die op noch om keken.
Het evenement kon met geen mogelijkheid contact met het publiek maken. En in elke poging om er nog iets van te maken, lag de berusting in de situatie reeds opgesloten.
De Bisschop Janssenstraat verdroeg, behoefde noch verdiende een cultuurtempel.

Reacties

Eén reactie op “KUNSTHOL”

  1. Tom avatar
    Tom

    Ik ben het 2e weekend geweest. Er stond een artikel in het BD wat mijn belangstelling opwekte. Ik heb dus wel mooi enkele originele prenten van illustratrice Linda van Erve die zij maakt voor de serie stadsgezichten kunnen bekijken. Bijna net zo mooi als op deze site….