Geplaatst

Het is merkwaardig hoe wildvreemde voorbijgangers zich soms in je geheugen kunnen nestelen. Een bepaald loopje of een opvallend uiterlijk kenmerk kan er toe leiden dat iemand die je nooit ontmoet hebt een vertrouwde verschijning wordt. En soms kun je aan de hand van veranderingen iets uit hun levensloop afleiden.
Zo leefde ik ooit in stilte mee met de man wiens halve gezicht overdekt was door een wijnvlek. Ook zijn oog viel binnen de paarse zone, waardoor hij aan een oog blind was. Op een zichtbare manier, met zo´n wegdraaiende pupil. Na jaren was dit wegdraaiende oog ineens door een glazen exemplaar vervangen.
Ook leefde ik in stilte mee met het oudere echtpaar dat regelmatig door de Heuvelstraat kuierde. Plotseling liep de man van dit paar achter een rollator.
Zonder dat je deel van hun leven uitmaakt weet je ineens wat er onlangs gebeurd moet zijn. Zo zie je in het straatbeeld mensen ouder worden of op een andere manier veranderen. Soms verdwijnen ze geruisloos.
Van sommige passanten valt echter niets vast te stellen. Zo kom ik al jaren een klein, gebrild mannetje tegen. Hij duikt altijd tussen de binnenstad en de Westermarkt op. Hij praat hardop in zichzelf, maar net niet hardop genoeg om verstaanbaar te zijn. Want zo slim zijn de in zichzelf sprekenden meestal wel.
Van de terrastafeltjes bij de ingang van Langeboom kiest hij altijd het hoektafeltje bij het kruispunt. Gebogen over een glas Trappist bespreekt bij met zichzelf op onverstaanbare toon de onduidelijke zaken die hem bezighouden. Hij kijkt hierbij naar alle voorbijgangers zonder ze daadwerkelijk aan te kijken.
Soms zie ik hem in de Heuvelstraat of over de Westermarkt een paar meter voor me uit zwalken. Een hand in zijn broekzak, de andere hand maakt ongecontroleerde bewegingen. Het lijkt op een manier van evenwicht zoeken.
Een enkele keer kom ik hem op één dag in de Heuvelstraat en op de Westermarkt tegen.
Het zijn vaste, herkenbare patronen die niets verduidelijken. Maar de gang die hij maakt lijkt wel een duidelijke vooruitwijzing naar de geruisloze manier waarop hij ooit uit het straatbeeld zal verdwijnen.