Geplaatst

BEURTJE

De man die in de binnenstad regelmatig mijn pad kruist hield mij staande om mij het allerbeste voor 2007 te wensen. Deze nieuwjaarswens was een opstapje naar zijn traditionele tirade over schadeclaims en procedures die hem parten spelen. Want sinds hij zijn zaak van de hand heeft gedaan en zijn dagen in de binnenstad slijt, is hij verwikkeld in een constante vete met de buitenwereld.

Ik had nog het vervolg tegoed van een paar dagen eerder, toen hij zijn querulantenmonoloog plots afkapte vanwege een goed gesoigneerde vrouw die in zijn zicht kwam.,,Ik zie oe nog wel, hè jonge!" riep hij om vervolgens de vrouw iets te innig te omhelzen in verband met de afgelopen kerstdagen en de jaarwisseling die nog moest komen.
Tijdens het vervolg van ons zo bruusk afgebroken gesprek kwam hij op dit voorval terug: ,,Hadde dè vrouwke gezien van de week? Jè, des un weduwvrouw want dieje vent van heur is vûrrig jaor op d’n Bredaseweg geschept meej ut oversteke, mar ze is nogal makkelijk van omschaokele zak mar zegge. En ze heej twee dochters, van zestien en negetien, dus ik zeej van de week teege d’r ‘Kom vanaovond naor de Heere en nimt oewe dochters ôk mee’, ze zeej ik zal kèèke. Naa is ze nie gewist, mar jè, ik zèè toch getrouwd, dus vrèmdgaon dè doek nie. En ge zit meej die jong van d’r hè. Jè, die dochters zien d’r ôk nie slèècht èùt, daor gaogut nie over…mar as ge naa in de kroeg zôn vrouw teegekomt die un paor jong heej, daor moette gewôon mee meegaon en die moette un beurtje geve en dan moette zien dègge wegkomt vûrdè die jong wakker worre. Want as die oe zien, dan zèède genaaid! Dè hak pas nog, toen laag ik meej unne negerin in bed en toen kwame d’r ineens un paor van die krejooltjes op bed zitte. Ze zeej: dit is jullie nieuwe papa. Kwies nie hoe rap dèk weg moes kome, ik heb mun onderbroek laote ligge en alles!"
Hoe wreed is het lot voor een getrouwde man die niet vreemd gaat.

(Omdat Ko de Laat andere verplichtingen heeft alsmede behoefte aan een adempauze, verschijnen er de rest van deze maand geen stadsgezichten meer. Wel zal er gedurende het stadsgezichtenreces elke week een vervolgcartoon van MetVerve verschijnen. Op 7 februari wordt deze rubriek weer hervat.)