Geplaatst

De gifbeker van de coalitie is half leeg. Of half vol.

Eerder werd hier al geschreven over de scheuren in het college die steeds zichtbaarder werden. Aan ’t begin van dit nieuwe jaar – halverwege de rit – staat het er nog slechter voor. Het stadsbestuur begint langzaam maar zeker in elkaar te zakken. De collegepartijen proberen zich van elkaar te distantiëren en de gemeenteraad brokkelt steeds verder af. Wanneer mogen we gaan spreken van een echte crisis?

De boycot door de LST is niet mijn manier en concreet leidt het tot niets, maar juist daarom is het als signaal niet mis te verstaan. Dat de LST hier weinig bij te winnen heeft moet dan ook aanleiding zijn om serieus te kijken naar de boodschap die daarmee wel wordt afgegeven.

Het opstappen van Marc Vertstraeten (VVD) en met name de redenen die hij daarvoor aanvoert is meer dan een kantlijnnotitie. Los van zijn inhoudelijke standpunten kon iedereen in de raad het er over eens zijn dat zijn kritiek op het financiële beleid hout sneed.

Na de signalen van SP, VVD en LST over het vertrouwelijke overleg in het presidium stapt nu ook D66-leider Van Esch op. De facto zit alleen de coalitie nog in dat overleg, wat volgens mij betekent dat het eigenlijk niet meer bestaat.

In de nieuwjaarstoespraak van CDA’er Van de Tillaert kondigt hij aan meer een eigen koers te gaan varen. Meestal hoor je dat pas bij de borrels een paar maanden voor de verkiezingen, maar het CDA vindt het blijkbaar nu al tijd worden om zich van zijn vrienden te onderscheiden.

Op de Nieuwjaarborrel van de PvdA raaskalde fractievoorzitter Blaauwbroek vooral over de oppositie. Dat hij een paar maanden na zijn aantreden nu al niks beters meer te zeggen heeft geeft te denken. De meest betrokken (en ervaren) leden van de fractie zijn inmiddels effectief naar de achterbankjes verbannen en wat rest aan kikkers springt om de haverklap uit de kruiwagen.

Het college overleeft te nauwer nood debatten (reintegratiebeleid, textielmuseum, banenplannen), werkt zich in de stad steeds verder in de nesten (Fatimastraat, Scheve huizen, draaiende huizen, puinhoop op de cityring) en heeft een agenda voor zich die voor nog meer problemen kan zorgen (vrijheid van meningsuiting, Mega-Mall, Adje-theater, nieuwbouw stadhuis). Alleen een monistische coalitie in de raad, die meer bezorgd is om het behoud van het schip dan de koers die het vaart, houdt hen in het zadel. En ze verbergen het niet eens meer. Met regelmaat worden raadsleden schaamteloos naar de collegebankjes gesommeerd om hun oren te laten wassen door wethouders en steminstructies te ontvangen.

De coalitie van PvdA, CDA en GL heeft voor zichzelf bijna twee jaar geleden een gifbeker ingeschonken en ziet er steeds meer tegenop die helemaal leeg te drinken. Ondertussen worden in het stadsbestuur (raad en college) de ziekteverschijnselen steeds meer zichtbaar. Dat is niet goed. Niet voor de stad, niet voor de lokale democratie. Je kunt je afvragen of dat tij nog te keren is, of dat gewacht moet worden op de verkiezingen van 2010. Maar zelfs in dat laatste geval moeten alle partijen zich nu alvast gaan bezinnen op wat ze eigenlijk willen, waartoe ze eigenlijk op aarde zijn.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

85 reacties op “De gifbeker van de coalitie is half leeg. Of half vol.”

 1. Jaques avatar
  Jaques

  Jammer dat je geen tussentijdse verkiezingen kunt houden…

 2. ER avatar
  ER

  Een vermakelijke beschouwing, maar wat is het SP verhaal? Van iemand die zelf de beker van het besturen aan zich voorbij liet gaan, had ik wel een inhoudelijke nieuwjaarsboodschap verwacht.

 3. cs avatar
  cs

  En wat is nu jouw nieuwjaarsboodschap, namens de SP in Tilburg? Wat lever jij aan input om de stad beter te maken? Wat is er makkelijker dan spreken over nieuwjaarstoespraken van andere partijen als je daar niet eens bij aanwezig bent geweest…En dat je de actie van de LST nog serieus verdedigt, lijkt me niet meer dan goedkoop stemming maken!

 4. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  niemand (ook Johan niet) hoeft af te gaan op een paar kreten uit de krant want de nieuwjaarstoespraken van Auke Blaauwbroek en Jan Hamming zijn geplaatst op de website vd PvdA http://www.tilburg.pvda.nl

  transparantie en duidelijkheid staan bij de pvda hoog in het vaandel.

 5. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, ik zou zeggen: trek u niks aan van de negatieve reacties op deze bijdrage van u, want u hierin slaat de spijker op zijn kop. Mijn complimenten. Ik ben het met elke komma eens! Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 6. Felix Versteeg avatar
  Felix Versteeg

  Precies Louis! Sommigen denken dat je alleen het recht hebt op kritiek of oppositie als je zelf in het bestuur oftewel de coalitie zit. Merkwaardige opvatting van democratie hebben deze veelal anonieme internetreageerders. En wat die beker betreft: die ‘m inschenkt drinkt ‘m op!

 7. avatar
  Ko de Laat – Internet

  JAmmer genoeg is de pvda alleen maar transparant als ze er zelf een slaatje uit kunnen slaan, of denk men nu echt bij de pvda dat zelfs de ouderen, die hun levenlang gestemd hebben op deze partij dat niet zien? Dat men meegroeit met de maatschappij prima, dat men meegroeit met de nu geldende normen en waarden, ook prima, maar dat men niet in staat is om het socialisme in een modern jasje te gieten, zegt veel en dat valt nu eenmaal op. En dat is verrekte jammer, dan konden we eens beginnen met inhoudelijk op elkaar te reageren.

 8. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Renee,

  Gezien je vraag naar hoe de PvdA het sociaal-democratische ideaal vertaalt hieronder toch maar een citaat uit de toespraak van Jan Hamming over de resultaten van de inzet vd PvdA tot nu toe.

  Armoede Tilburg uit ! is en bljft een van de speerpunten vd PvdA. Daar werken we aan: stap voor stap.

  Zoals eerder op dit weblog is gezegd is de volledige tekst te lezen op http://www.tilburg.pvda.nl. En als je dan toch een virtuele verkenning maakt bij de PvdA en de moeite neemt de toespraak van Hamming te lezen en zoals het jou belieft op waarde te schatten kun je aan het eind van die toespraak de folder 'Beloven en Waarmaken'' vinden.Als je dan serieus vindt dat de PvdA de burgers in Tilburg wat op de mouw zit te spelden hoor ik daar graag je argumenten voor.

  Jan Hamming 13 januari:
  …….Zie de aanpak van de armoede: twee jaar terug verklaarde ik armoede als centraal thema tijdens de nieuwjaarsreceptie. De laatste cijfers van gisteren van de voedselbank Tilburg geven aan dat het aantal klanten van de voedselbank fors is teruggelopen.

  Van 300 terug naar 120 klanten. Allemaal positieve uitstroom, mensen weer op weg geholpen.

  Ander voorbeeld: het gratis openbaar vervoer: dankzij de onafneembare inzet van de PvdA Tilburg wordt OV voor heel Brabant voor kinderen en 65 plussers gratis.

  Maar ook voor 10.000 banenplan liggen we vol op schema: na een jaar 2700 banen er bij.

  We hebben beloofd de wijken op te knappen en 600 miljoen met corporaties te investeren in de wijken. We doen inmiddels het dubbele. Meer dan 1,2 miljard wordt er in Tilburgse wijken geinvesteerd. In 10 wijken zijn we op dit moment bezig met de tweede golf van de stadsvernieuwing. Op eigen kracht en met hulp van Vogelaar doen we er nog een schepje bovenop…………enz.
  Zoals bij de aanleg van de 10 kunstgrasveldjes (we hadden er drie beloofd) (Cruyffcourts) waar de PvdA de prijzen en scheidsrechter voor het eerste voetbaltoernooitje beschikbaar stelt.

 9. Linda avatar
  Linda

  Dag Mevr. van de Weyer, hieronder een deel van de tekst van de heer Blauwbroek waar de nieuwjaarsreceptie mee begon:
  De oppositie
  Terug naar durf en passie. Heb je moed nodig om een anti-islamfilm te maken en die te gaan vertonen? Ja, dat lijkt me wel, immers we weten allemaal welke reacties een dergelijk initiatief kan oproepen. Als ik er wat verder over nadenk dan kom ik echter wel tot de conclusie dat er eigenlijk van durf volstrekt geen sprake is. Immers, wat is er makkelijker om de onderbuikgevoelens te bespelen van de mensen die onzeker zijn over de snelle en vele ontwikkelingen in onze maatschappij. Als je communicatief handig bent kun je makkelijk de emoties bespelen en het vuur van achterdocht verder aanwakkeren.
  Zo kijk ik ook naar het tijdelijk vertrek van Hans Smolders en zijn kornuiten. Onder het mom dat de discussies in de Raad zijn dichtgetimmerd wordt de meest makkelijke weg gekozen. Weglopen! Nou ja, tijdelijk dan. Dit is in mijn ogen het eerste constructieve besluit dat de LST genomen heeft. Nou staat in mijn tekst dat dit besluit gevolgd mag worden door een tweede constructief besluit: wegblijven! , maar dat zal ik hier niet uitspreken. Straks word ik nog beschuldigd van dezelfde zaken als waar ik de LST van beschuldig.
  Als je de waarheid verdraait, de Tilburgers een rad voor de ogen draait en coalitiepartijen zwart maakt, hard schreeuwt, de fatsoensregels tart en afspraken schendt en zelfs de wet overtreedt, dan ben je in mijn ogen geen knip voor de neus waard. Smolders meent dat de oppositiepartijen niet serieus genomen worden in het debat. We hebben het nog even voor u nagezocht en ik ben niet van de cijfertjes, maar deze wil ik u niet onthouden:
  Bij de begrotingsbehandelingen van november 2007 zijn 8 van de 25 moties die door de oppositie zijn ingediend door de Raad aanvaard. Bijna 1/3. Nog fraaier is dat 60% van de door het College overgenomen moties ook afkomstig zijn van de oppositie. De cijfers in 2006 zijn vergelijkbaar.
  Het valt mij vies tegen dat zowel de SP als de VVD zich onvoldoende distanti

 10. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  daar staat geen woord Spaans in……

 11. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  als ik zeg onbetrouwbaar provinciebestuur bedoel ik daar niet een portefeuillehouder mee maar het gehele college. Dat is in zijn geheel verantwoordelijk. Er komt mede dankzij PvdA en SP in de Staten weer gelukkig wat beweging en na de laatste cievergadering in de provincie kan er weer van alles gebeuren.De PvdAlobby en ik hoop ook die van de SP gaat onverminderd door en als 1 februari mocht blijken dat het gratis openbaar vervoer toegevoegd kan worden aan het goedkope ticket zouden we echt een feestje moeten bouwen. Dan is daar- en dat weet je enorm goed – keihard aan gewerkt.
  Het banenplan ligt bij de drukker, nog even geduld dus…..die 500:je weet hoe daarover van hoog tot laag wordt gedacht. Zouden we mogen constateren dat de VGZ gewoon buitegewoon onfatsoenlijk handelt? En tegen onfatsoenlijk handelen kan niemand zich wapenen. Ter linker en ter rechterzijde niet.Voor je het weet wordt het dan meppen of in de vergelijking met jouw schip gesproken: op ramkoers. En daar voel ik dus helemaal niets voor, zo steek ik niet in elkaar. Overigens met bewondering de uitstekende nieuwjaarslezing van je collega in Rotterdam gelezen.

  vwb het gratis ov: ik ben in overleg om een grote landelijke conferentie te organiseren waarbij de vele diverse vormen van gratis/goedkoop eens met elkaar vergeleken worden. Wat is waar gebeurd, onder welke condities, voor welke prijs.Waar en op welke manier worden overheden (zie Parkstad) genaaid door de vervoersmaatschappijen?
  Op welke manier kunnen de lokale proeven van Purmerend tot Zierikzee en van Appelscha tot Voerendaal gebundeld worden tot iets waarmee je op rijksniveau verder kunt gaan? Lokale en provinciale overheden kunnen dan aanvullende maatregelen nemen.

  Overigens: dat gratis openbaar vervoer komt er sowieso, desnoods in gehackte vorm….

  ja dus: wat mij betreft ligt het schip op koers,en staan de beste stuurlui aan de wal.

 12. Johan avatar
  Johan

  Dames, houden we het wel een beetje on-topic, por favor.
  Tine, wij vragen resultaten en jij komt met toespraakjes. En dan nog niet eens mooie toespraakjes. Maar op de genoemde punten ga je niet in.
  Over openbaar vervoer noemde je het provinciale bestuur (pvda!) onbetrouwbaar. Terecht, maar je belofte maak je niet waar.
  Met het banenplan liggen we op schema??? Zeker eng gedroomd, en vergeten die 500 van de VGZ er af te trekken… Jouw fractie zou afgelopen najaar met een eigen initiatief komen, een banenplan voor 5.400 mensen. Nooit meer iets van gehoord.
  De vraag is, A: ligt het schip op koers en B; zou je het zo weer doen. Ik denk 't niet, en ik hoop 't niet.

 13. Paula Anguita - Geer avatar
  Paula Anguita – Geer

  Mijn indruk is in deze steeds meer, dat de beste stuurlui wel degelijk op het schip aanwezig zijn en stevig het roer in handen hebben. De wonderen zijn de wereld niet uit.

  Johan, is jouw nieuwjaarsspeech ook ergens te lezen?

 14. Arjen avatar
  Arjen

  Die 2700 banen minus 500 zijn grotendeels gerealiseerd door het bedrijfsleven. Investeren in de wijken. Door corporaties ja. Gratis openbaar vervoer een drama, en niet alleen door de PvdA.
  De rol van de politiek, en zeker van de fracties is beperkt. Je kunt al die onderwerpen als PvdA niet naar je toetrekken. Dat is of na

 15. actie... avatar
  actie…

  Johan,

  Ik geef niet zo snel complimenten maar je hebt het prima verwoord.
  De spijker op zijn kop !!

  Ik verbaas me al twee jaar over de kwaliteit en dan wordt er ook nog met de regelmaat van de klok gezegd , mensen laten we het over de inhoud hebben , welke inhoud ?

  inhoud Tilburgse Coalitie
  Het beker is wat mij betreft niet half vol of half leeg maar er zit een gaatje in de beker, loopt dus langzaam leeg of beter gezegd het bloed dood.

 16. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  heeft vorige schrijver'actie' alleen een alias of is het een mens van vlees en bloed die vierkant achter zijn eigen verhaal durft staan en zich niet verschuilt achter een masker?

 17. Arjen avatar
  Arjen

  Tine, waarom zou een raadslid dergelijke landelijke conferenties organiseren? Doe een oproep aan de plaatselijke afdelingen of griffies. Of via de landelijke PvdA?

 18. Tine avatar
  Tine

  natuurlijk doe ik dat niet zelf, maar ik kan we de bal wel aan het rollen brengen. dat lijkt me

 19. Paula Anguita - Geerts avatar
  Paula Anguita – Geerts

  Als je je zo moet verschuilen achter een alias en achter de ‘webloghouder’, sta je klaarblijkelijk niet pal achter je eigen standpunten.

  Of zijn ‘de webloghouder’ en ‘actie…’

 20. actie avatar
  actie

  Beste mevr. van de Weyer,

  Actie als synoniem is bepaald door de webloghouder.
  Een verstandig man denk ik want hij kent het klappen van de zweep.

  Ik ga binnenkort contact met je opnemen en zal heel mijn frustratie over je uitstrooien incl. argumentatie.

  Daarna drinken we een vol glas goede wijn en heb ik mijn hart eens gelucht,Ik hoop dat je daaarna beseft dat er mensen zijn met andere ideeen van democratie en socialisme die je ook de ruimte moet geven.

 21. Paula Anguita - Geer avatar
  Paula Anguita – Geer

  Germ… wat zielig.

 22. Johan vd Hout, SP avatar
  Johan vd Hout, SP

  Nee, de webloghouder (ik dus) gaat helemaal niet over de namen of pseudoniemen die hier gebruikt worden, daar is iedere schrijver zelf verantwooderlijk voor.

  Als de PvdA weet dat de beste stuurlui aan wal staan, en dus niet op hun schip, dan hebben ze duidelijk de verkeerde keuze gemaakt. Tijd voor muiterij zou ik zeggen!

 23. Tine PvdA avatar
  Tine PvdA

  de beste stuurlui zijn volgens het gezegde de beterweters waarvan de mond vol is van commentaar en die met de handen in de zak mopperend staan toe te kijken.Maar als ze dat willen zetten we wat sloepen uit om ze op te halen. Dat heeft de fractievoorzitter in zijn nieuwjaarsspeech duidelijk aangegeven in zijn oproep aan VVD en SP om constructief mee te denken over het reilen en zeilen in Tilburg.

 24. . avatar
  .

  ja, waarom alleen VVD en SP eigenlijk? We hebben toch nog wel meer aan oppositie in de raad?

 25. Tine avatar
  Tine

  er was toch een boycot? of is die al weer over?

 26. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  iedereen die constructief wil meedenken is welkom.

  vwb Jacques:
  De gemeente heeft het Midi-theater aangekocht, waardoor het behouden blijft voor Tilburg. De gemeente financiert ook de verbouwing en blijft eigenaar van het theater. Als eigenaar zal de gemeente het vooralsnog verhuren aan

 27. Jaques avatar
  Jaques

  Het is bemoedigend dat de PvdA over haar toekomst nadenkt. Die is vast breder dan alleen maar CDA. Waar wat te doen met die beker, afijn, met Adje, de Mall, de verkeerschaos, werkloosheid…?

 28. . avatar
  .

  @ tine

  Uitnodigen kan toch altijd? Kan de LST zelf beslissen of ze wel of niet willen boycotten.
  En de overige partijen?

 29. Arjen avatar
  Arjen

  @Tine

  Prima dat de gemeente Midi aankoopt om ongewenste ontwikkelingen op die plek tegen te gaan. Maar Adje zou zo’n ongewenste ontwikkeling kunnen zijn. Je moet toch toegeven dat het niet normaal is om eerst voor miljoenen te bestemmen en daarna een bedrijfsplan te vragen. Je verplicht je als gemeente toch eerst om te verbouwen om pas daarna af te wachten wat iemand er van bakt.

  Ik ben een groot voorstander van het behoud van waardevolle, karakteristieke, panden. Zoals die in de Telegraafstraat. Maar om nu het pand van Midi mooi te noemen?

 30. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Ja maar, geachte mevrouw Van de Weyer, u snapt toch ook wel dat het verkeer alleen maar een grotere chaos wordt als de cityring af is? Weliswaar komt er een Noordlaan, maar op de Spoorlaan,

 31. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Ach misschien is mooi niet helemaal op zijn plaats in de zin van esthetisch mooi. Maar het is in elk geval een pand met een verleden, met een geschiedenis. Een pand waar vele Tilburgers jarenlang op zondag in de rij stonden om naar een populaire film te gaan.Waar velen hun eerste liefde hebben ontmoet,waar hele klassen schoolkinderen p woensdagmiddag hun vertier vonden. Een pand waar menig Tilburger nostalgische gevoelens over heeft.Een pand waar het kijken en genieten van cultuur voorop stond.Emotioneel 'mooi' zou je kunnen zeggen, zeker als het zou worden gesloopt, maar vooral strategisch erg belangrijk als cultuureel bruggehoofd tussen Veemaktkwartier met creatieve bedrijvigheid en de Spoorzone/NS werkplaats.

  dat ondernemingsplan komt er Arjen en als dat niet zo is , is het einde oefening en stel ik voor dat wij er met zijn 2en een literair caf

 32. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  U kunt het mooi brengen, mevrouw Van de Weyer, en als u gelijk blijkt te hebben, dan ben ik de eerste van wie u gelijk krijgt. Toch blijf ik mijn twijfels houden. Ik hoorde iets over een of andere lus; als je vanuit het oosten over de Spoorlaan rijdt en je wilt linksaf de Heuvelring op, moet je eerst (rechtsaf) een stuk de Besterdring op, vervolgens keren en dan pas kun je rechtdoor de Heuvelring op. Klopt dat? Zo ja, vindt u dat dan niet een beetje absurd, aangezien auto's dan extra kilometers maken en dus zorgen voor extra luchtvervuiling? Graag antwoord. U hebt er geen idee van hoe ernstig ik me zorgen maak.

 33. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  u heeft gelijk,meneer Kouwenhoven, er was iets met een rare lus maar daar wordt ook nog aan gewerkt. daar zijn inderdaad veel bezwaren op gekomen.(die had ik zelf overigens ook) en men zoekt nou naar betere en effici

 34. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte mevrouw Van de Weyer, nou, als die lus eruit is, ben ik al iets minder kritisch. Fijn dat wij elkaar op dat punt kunnen vinden. En uiteraard twijfel ik niet aan de goede bedoelingen van uw college en de bedenker van het hele plan. Maar of het zal werken? Nou ja, we zullen het zien. De luchtkwaliteit in het centrum van de stad mag inderdaad wel worden verbeterd. Verwacht u dat het voor fietsers ook beter wordt op die cityring, mevrouw Van de Weyer? Ik hoor nu al positieve geluiden over de breedte van de fietspaden op de Spoorlaan, die reeds onder handen is genomen. Kunnen de fietsers dat ook op de overige onderdelen van de cityring verwachten? Ik hoop dat u weer bereid bent mijn vraag te beantwoorden. Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 35. Paula Anguita - Geerts avatar
  Paula Anguita – Geerts

  Overigens, de (verbetering van) de luchtkwaliteit is voor iedereen eenvoudig waar te nemen, zo heb ik onlangs geleerd van een Tilburgse bioloog en het werkt als volgt:

  Alleen als de lucht van goede kwaliteit is, groeien er korstmossen op _levend hout_, dus op de stammen van levende bomen. Enkele jaren geleden had nog geen enkele boom in Tilburg korstmossen op z’n bast, daarvoor was de kwaliteit van de lucht veel te slecht. De laatste tijd echter, gaat het weer wat beter, let er maar eens op. (Zo zien ze er uit: http://tinyurl.com/yvaydr)

  Weer een reden om de bomen in Tilburg met rust te laten en er zuinig op te wezen.

 36. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  dat is wel de bedoeling. daar waar het gaat zal de fietser meer ruimte krijgen. ik zoek het nog eens precies voor u uit en kom erop terug.

 37. Moniek avatar
  Moniek

  Louis dat kan je ook aan uw partij, Algemeen Belang vragen. Die waren voor die lus.
  Leest u overigens weleens de krant. Heeft u gelezen over hoeveel klanten de ANWB inmiddels heeft gemist door de aanleg van de cityring? Maakt u zich daar ook zorgen over?

 38. Nachtburgemeestert avatar
  Nachtburgemeestert

  ANWB gaat toch verkassen naar een andere locatie ?

 39. Jaques avatar
  Jaques

  Juist, al die verhuizingen in Tilburg, nog zo’n onzin die als ‘winst’ gepresenteerd wordt: van Spoorlaan naar Emmapassage, van Emmapassage naar Heuvelstraat, van Heuvelstraat van Pieter Vreedeplein en straks met z’n allen naar de Mall. De VGZ van diverse lokaties naar de Spoorlaan en nu naar Amersfoort ofzo. De NS werkplaats van de Spoorzone naar Loven en de helft van de werknemers naar Arnhem. En elke keer als zo’n tent opnieuw ergens de deuren opent klopt het college zich op de borst alsof er iets nieuws gebeurd…

 40. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte Moniek, ja, ik lees de krant. En over mensen die worden ontslagen, maak ik me ook zorgen. Maar gaat u nou het college daarvan de schuld geven? Wegwerkzaamheden leveren overal overlast op. Kijk maar naar de Korvelseweg. We kunnen moeilijk zeggen dat we geen wegwerkzaamheden uitvoeren, omdat dat klandizie kost. Dat moet u toch met me eens zijn.
  Overigens is Algemeen Belang helemaal niet mijn partij; ik ben zwevende.

 41. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte Moniek, grappig dat wij zo verschillend tegen de heer Degen aankijken. Nu ja, verschil moet er wezen, toch? En we leven in een vrij land, dus ik respecteer uw mening. Zoals ik ook de LST respecteer, hoewel de toon die de heren aanslaan, mij niet aanstaat. Dat mag ik toch gewoon zeggen? Ik demoniseer deze fractie allerminst. Mijn ervaring met politiek is dat alle partijen met punten komen waarvoor iets te zeggen valt, dus ook de LST.

 42. Moniek avatar
  Moniek

  Het volplempen van de stad met blokkendozen en de aanleg van de cityring zijn geen normale 'werkzaamheden'. Dat zijn inderdaad keuzes van het college. Als u al geen lid bent van Algemeen Belang, bent u dan familie van Marcel Degen. Of 1 van zijn persoonlijkheden?

 43. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte Moniek, nee, ik ben geen familie van de heer Degen, voor wie ik overigens wel heel veel respect heb. Altijd kritisch, maar niet zo schreeuwerig als bijvoorbeeld een LST. Maar goed, nu weer 'on topic': ook zonder invoering van eenrichtingsverkeer had de cityring flink onder handen genomen moeten worden, want het onderhoud liet daar zeer te wensen over. Overlast is er altijd, geachte Moniek.

 44. Moniek avatar
  Moniek

  Altijd kritisch? De heer Degen? Nee, dan kent u hem blijkbaar niet uit de familiekring. Altijd pro college bedoelt u met als tegenprestatie een gevelprijsje. De LST is niet schreeuwerig. U probeert hen te demoniseren.

 45. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  nog een reactie voor de heer Kouwenhove vwb ruimte voor de fietser en de 'lus' :

  Inderdaad, de fietser krijgt waar het kan zoveel ruimte als op de Spoorlaan. En, dat kan ook op de Heuvel. Om dat waar te maken vervalt ter hoogte van het Heuvelplein de servicestrook en wordt ten behoeve van de fietser de rijbaan iets smaller. Voor zover we nu te overzien valt zal langs de hele cityring de breedte van het fietspad kunnen worden behouden. Er is nu slechts

 46. Felix Versteeg avatar
  Felix Versteeg

  Ja die 'verkeersjongens' in Tilburg hopen wat af zeg! En jullie dan maar hopen dat ze goed hopen zeker. Maar ondertussen blijft het een puinhoop, ook voor fietsers. Want in werkelijkheid worden die fietspaden op de Spoorlaan allebei in twee richtingen gebruikt, en daar zijn ze veel te smal voor. En de chaos die straks ontstaat met fietsers over het Pieter Vreedeplein… het CDA heeft er stiekem al vragen over gesteld. Niet omdat ze iets willen weten (want ze vragen naar de bekende weg), maar om straks afstand te kunnen nemen van de puinhoop. De PvdA heeft op het verkeerde paard gewed en moet nu op de blaren zitten. En als de SP in 2010 niet nog groter wordt zullen ze dat volgens mij gewoon opnieuw doen.

 47. Wies van Wessem avatar
  Wies van Wessem

  Felix! Wat jij zegt! Vroeger was inderdaad alles v

 48. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte mevrouw Van de Weyer, ik ben nog lang niet gerustgesteld, maar ik ben wel zeer verheugd te vernemen dat die lus niet doorgaat. Wat goed dat ter hoogte van het Heuvelplein de rijbaan smaller wordt ten behoeve van de fietser. Heel hartelijk dank voor het uitzoeken! Kunt u mij ook vertellen of er per saldo meer groen bij komt op de cityring, in vergelijking met de huidige situatie?

 49. Lastig ventje avatar
  Lastig ventje

  Helaas zijn de boompjes aan de Cityring niet alleen uiterst dun; ze zijn ook nog eens uitheems, dragen niets bij aan de Tilburgse ecologie, en niet aan de reductie van fijnstof.
  s Zomers zitten er wel blaadjes aan. Dat wel.

 50. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Er komt beslist meer groen, dat is nu al te zien aan de Spoorlaan.Naast de groene hagen meen ik dat er iets van ruim 300 bomen worden geplant. Helaas zijn ze wel wat dun uitgevallen in mijn ogen. Ik heb al gezegd: boompje groot, plantertje dood, zoals mijn vader zaliger (boer/fruitteler) vroeger zei.
  De keuze voor deze bomen heeft iets met een bepaalde soort te maken waarvan men vond dat die het best zou gedijen op deze plek.En het is natuurlijk waar: als we tijd van leven hebben zullen we ze steeds groter zien worden.

 51. Stadsbomen)... avatar
  Stadsbomen)…

  Er is op dit moment veel onderzoek gaande welke bomensoorten ons duurzame milieu het beste kan helpen, en dat is echt kennis die we nu pas opdoen. (ik bedoel dat universiteiten nu gericht bezig zijn met dit thema en onderzoek)

  Verwijten uit het verleden hebben weinig zin.

  Met wat me nu weten: helpen voornamelijk Inheemse soorten het milieu (fijnstof, zuurstof), en dan met name de Esdoorn-varianten.

  We bouwen op dit moment een constructief overleg op om de gemeente (bestuur, ambtelijk niveau en raad) te adviseren bij de juiste keuze.

 52. Lastig ventje avatar
  Lastig ventje

  @ Stadsbomen
  "Er is op dit moment veel onderzoek gaande welke bomensoorten ons duurzame milieu het beste kan helpen, en dat is echt kennis die we nu pas opdoen. (ik bedoel dat universiteiten nu gericht bezig zijn met dit thema en onderzoek)

  Verwijten uit het verleden hebben weinig zin."

  Bij Staatsbosbeheer is die kennis al jaren aanwezig. Er zijn hele databanken. Maar dat weet Riek Bakker natuurlijk niet.

 53. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Ja, inderdaad ja, als we tijd van leven hebben…
  Nou ja, we zullen het wel zien. Ik dank u in ieder geval van harte voor alle moeite, mevrouw Van de Weyer, en ik hoop dat ik nog ’s een keer bij u kan aankloppen als ik een vraag heb. Met vriendelijke groet, Louis Kouwenhoven.

 54. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  uiteraard meneer Kouwenhoven. En mijn complimenten voor uw kritische maar daardoor ook constructieve bijdrages aan deze en aan andere weblogs.

 55. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geacht lastig ventje, haha, ja, met dat fijnstof hebt u natuurlijk een punt, daar heb ik niet van terug. Maar tegen de tijd dat de werkzaamheden op de cityring zijn afgerond, zou de lucht in het centrum een stuk schoner moeten zijn, dus misschien valt het dan allemaal wel mee.
  Uw laatste opmerking snap ik niet: met alle respect, maar ik heb niet zoveel op met Adje, en met zijn humor al helemaal niet.

 56. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Dank u wel, mevrouw Van de Weyer. En dan schiet mij zowaar ineens weer een vraag te binnen, u hebt het maar druk met mij: hoe zit het met de recordpoging voor het Guinness Book of Records? Ik meen me te herinneren dat de PvdA het idee had om een luchtfoto te maken van een menselijk lint waarbij deelnemers, getooid met grote witte hoeden, op de cityring de langste parelketting ter wereld vormen. Gaat de partij zich daar nog sterk voor maken? Ik vond het zo'n geweldig leuk, ludiek idee dat ik me graag als deelnemer beschikbaar stel. Maar ik heb er niets meer van gehoord nadat het idee was geopperd. Denkt u dat het er nog van gaat komen? Doen andere partijen ook mee? Kunnen we bijvoorbeeld ook onze wethouder, de heer Hans Janssen, met een witte hoed verwachten? Of Adje (die zetten we natuurlijk ter hoogte van de Midi!)? Of de heer Hans Smolders? Hoe meer ik zit te speculeren, hoe leuker en ludieker ik het vind. Wellicht kunnen we Tilburg hier ook mee op de kaart zetten? Probleem is wel waar je al die witte hoeden vandaan haalt. Duurt het daarom allemaal zo lang?

 57. Lastig ventje avatar
  Lastig ventje

  Nee, Louis, het probleem is dat wit zo besmettelijk is. En met al dat fijnstof in Tilburg zou je alleen maar een grijs cityring record vestigen en daarmee willen we Tilburg toch niet op de kaart zetten. Overigens stel ik voor uzelf dichtbij Adje te positioneren. Dan kunnen jullie elkaar bebroeden.

 58. Bt avatar
  Bt

  Hulde

 59. Jaques avatar
  Jaques

  ik begrijp dat wethouder Moorman haar nieuwe bomenkapnota alweer ingetrokken heeft… Niet in staat dus om na jaaaaaren 'nadenken' een bomenbeleid op te schrijven waar een meerderheid het mee eens kan zijn. Moorman zal blij zijn als ze twee jaar verder is.

 60. Johan avatar
  Johan

  Ah, flat bij het busstation, inderdaad, weer zo’n flinke slok uit de beker: klik hier.

  Enne, Tine en Louis, zal ik gezellig een prive-chatroom voor jullie inrichten…?

 61. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  Dat is waar ook, die parelketting….. Ik was dat ding al weer enige tijd kwijt. Maar door uw opmerking meneer Kouwenhoven, herinner ik me dat idee weer. Het was helemaal aan het begin van deze raadsperiode toen we door allerlei positieve kansen en mogelijkheden te noemen de negatieve oprispingen over de Cityring probeerden te pareren. En als ik het zo weer eens terug lees: het blijft een aantrekkelijk idee.
  In de fractie werd er destijds wel erg om gelachen maar daar kan ik inmiddels wel tegen.Over mijn groene daken
  voorstel werd en wordt door sommigen ook nog steeds lacherig gedaan.Maar die gaan er gewoon komen, en niet alleen in Tilburg. Die parelketting is natuurlijk een heel ludiek ding en zou prima in het 2009jaar passen. Of een politiek partij als de PvdA dat zelf moet organiseren of dat een culturele onderneming dat moet oppakken is natuurlijk wel de vraag.Zo is het idee destijds ook bedoeld geweest: als een kans die opgepakt kan worden. In de PvdA wordt nadrukkelijk gekeken of een intiatief primair strookt met de sociaal-democratische doelstellingen die de partij zichzelf stelt.Nu valt zo'n verbroederende parelketting daar met enige creativiteit natuurlijk wel naar toe te redeneren maar ik vrees toch dat het voor mijn collega's geen speerpunt van activiteiten in de komende twee jaar zal zijn. Als een onafhankelijke organisatie het ten uitvoer zou willen brengen zou ik het persoonlijk van harte toejuichen en er graag aan meewerken.
  Lijkt me ook erg leuk als sidekick bij een toekomstige autoloze zondag…..En die witte hoeden? We hebben toch een Textielmuseum? Wellicht zijn er goede relaties in China die de hoeden kunnen produceren. Wel goed opletten door wie en onder welke arbeidsomstandigheden.

 62. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte mevrouw Van de Weyer, fijn dat u de moeite hebt genomen om mijn vraag over de parelketting uitgebreid te beantwoorden. En onbegrijpelijk dat u dat geweldige idee van uzelf bent vergeten. Dan moeten uw eigen voorstellen die u n

 63. Louis Kouwenhoven avatar
  Louis Kouwenhoven

  Geachte heer Van den Hout, net nu ik weer wat meer waardering voor u begin te krijgen, komt u met zo’n vervelende opmerking. Als u het niet op prijs stelt dat ik op deze plek met mevrouw Van de Weyer communiceer, kunt u dat toch ook op een normale, minder pesterige manier vragen? Ik ben bepaald geen overgevoelige mens, maar deze gang van zaken kan mijn keuring niet echt goed wegdragen.
  Zegt u er ’s wat van, mevrouw Van de Weyer! Is hij in de raad ook zo? Dat kunt u beter beoordelen dan ik.

 64. avatar
  Anoniem

  Meneer van Kouwenhoven, u bent me d'r eentje. 🙂

 65. Tine VDW avatar
  Tine VDW

  De motie die ik namens de PvdA in november 2006 indiende om een transferium aan de rand van de stad te realiseren werd door diverse partijen gesteund.Toen de wethouder in het begin van 2007 aankondigde de motie niet te willen uitvoeren heeft de PvdA zich daar in de commissie fysiek van 5 maart fel tegen verzet en kreeg hiervoor wederom de steun van meerdere partijen. Aangestuurd is toen ook op het overwegen van de aanleg van een fietstransferium.
  Tijdens die vergadering deed de SP bij monde van Paul Huijgen de uitspraak:

 66. Will Gunther avatar
  Will Gunther

  Beste Johan.

  U weet dat ik geen specifieke aanhanger ben van de SP, maar dat laat onverlet U gelijk te geven in bovenstaande collum. De grote vraag is nu hoe een parasitair en ondemocratisch anachronisme als dit "lieftallige" college anno 2008 nog kan worden verantwoord. De bla bla van die niets voorstellende D66 begint onderhand ook absurde en irritante vormen aan te nemen. Als ik mij goed herinner, hebben de Oostduitsers bij de val van de muur besmuikt hun "verleden" in de vuilnisbak gegooid, maar hebben wij (lees sommige politicie)hier in het Westen die vuilnisbak zo snel als mogelijk was leeggehaald, om dit verleden op het eigen volk toe te passen. Maar toch Johan, ga samen met de LST, VVD en de anderen verder op de ingeslagen weg.

 67. Jaques avatar
  Jaques

  Jippie! Het PvdA-banenplan is gepresenteerd!

 68. Johan vd Hout avatar
  Johan vd Hout

  Ik ben nog steeds benieuwd naar hoe de PvdA het verlies van haar gratis openbaar vervoer gaat uitleggen. Of is het glas daarmee ook nog half vol?

 69. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  Inderdaad heeft de PvdA de slag om het gratis openbaar vervoer in de provincie verloren dankzij het formidabele verkiezingsbedrog van de coalitiepartners VVD en CDA. De prima analyse die Ron Lodewijks vandaag (4/02) in BD maakt over wat er is gebeurd is geeft duidelijk aan hoe de hazen zijn gelopen.
  De stevige lobby die we vanuit Tilburg heben opgezet, heeft helaas niet mogen baten.
  Aan de andere kant: de komende 18 maanden komt er wel een proef waarbij in heel Brabant een systeem van goedkoop openbaar vervoer wordt gehanteerd.
  In een heel groot gebied een stapje vooruit naar gratis openbaar vervoer voor bepaalde doelgroepen, zo zou jet natuurlijk ook kunnen zien.
  Zo, volgens de weg van geleidelijkheid, is het in Tilburg ook gestart jaren geleden met een goedkoop ticket (topticket) in weekenden en koopavonden. Veel later kwam de proef met gratis ov voor ouderen. Dat we die niet kunnen doorzetten nu we onder het regime van de provincie vallen en deze voor een uniform systeem kiest voor heel Brabant is natuurlijk erg jammer. Tilburg had graag een status aparte gehouden als koploper in het gratis/goedkoop ov.
  Neemt niet weg dat als de provinciale proef na 18 maanden geevalueerd wordt en het resultaat de gewenste groei oplevert we dan zeker een volgende stap zullen moeten proberen te zetten naar gratis voor doelgroepen.
  De slag verloren wil nog niet zeggen dat de strijd verloren is. Die gaat onverminderd door en wij vinden het dan ook fantastisch dat we in Tilburg de SP in deze strijd altijd aan onze zijde vinden. Of de beker halfvol is of halfleeg boeit me dan ook niet zo erg.

 70. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  hoezo? wie heeft de autovrije zondag afgeschaft Johan? er ligt een voorstel van het college dat we 18/02 in de cie fysiek zullen bespreken en waar wij als raad onze eigen afwegingen in zullen maken en tot een eigen besluit zullen komen welke kaders we het college in deze meegeven. Dat is de normale gang van zaken.

  Overigens: het zou natuurlijk nog best eens fout kunnen gaan als de SP niet alleen in de provincie gaat voetjevrijen met het CDA maar ook in Tilburg en plotseling meegaat met het CDA vwb de autovrije zondag, daarbij het standpunt van onze coalitiepartner in deze casus gaat delen en de autovrije zondag zo om zeep gaat helpen……

 71. avatar
  Anoniem

  Doe dan eerst maar gratis voor 65+ Tine, de verwende jeugd kan wel met de fiets!

 72. Johan vd Hout avatar
  Johan vd Hout

  Ja ik was al wel bang dat dat het verhaal zou worden: verlies uitleggen als 'winst op termijn', daar zijn sommige politici erg goed in.

  En nu het Tilburgse college de autovrije zondag even tussen neus en lippen weer heeft afgeschaft, is dat zeker ook een streek van alleen het CDA? Of wordt het verhaal daarvan dat de PvdA op termijn eigenlijk ook wel vindt dat het fietsfeest best een aardig alternatief kan worden voor de autoloze zondag…?

  Of die gifbeker nou half leeg of half vol is: de helft is op, de helft moet nog, en Tilburg krijgt er buikpijn van.

 73. Johan vd Hout avatar
  Johan vd Hout

  Tsjonge, hoe naief kun je zijn. Er is sinds twee jaar een meerderheid in de raad voor een autoloze zondag en nu stelt het college plotseling voor om dat toch maar niet meer te doen. Sterker nog, hij is al uit de evenementenkalender geschrapt, is je dat niet opgevalllen? Wie in het college is daar voor? Alleen het CDA is bij lange geen meerderheid… Zonder PvdA is er sowieso geen meerderheid in het college, denk daar maar eens aan als je zo'n voorstel voor je neus krijgt.

  En dan het idee dat wij notabene het CDA zouden steunen om die zondag af te schaffen? Wat bezielt je? Volgens mij baal je zelf af en toe ook van die onbetrouwbare CDA-partners van je. Maar verwar ons niet…

 74. Tine van de Weyer avatar
  Tine van de Weyer

  moet ik nu echt elk grapje uitgaan leggen Johan? Natuurlijk was dat een plagerijtje over voetjevrijen CDA/SP. Had meer met het provinciale gebeuren te maken…… Het onderwerp autovrije zondag komt op de agenda en als de raad in in meerderheid vindt dat het van belang is om het op de evenementenkalender te laten staan zullen we dat mits we een meerderheid achter ons weten te krijgen natuurlijk gewoon doen.

 75. Jaques avatar
  Jaques

  Dat klinkt als een huwlijk waarin je elke week opnieuw moet trouwen…

 76. Johan vd Hout avatar
  Johan vd Hout

  Tine,
  Iemand van ons vrijt met het CDA;
  Iemand van ons schiet het gratis OV af;
  Iemand van ons zit in een college dat de autovrije zondag weer wil afschaffen;
  En ik ben 't niet…

 77. Tine vdWeyer avatar
  Tine vdWeyer

  ein(e) Dritte im Spiel, Johan?

 78. Arjen avatar
  Arjen

  Tine vdWeyer geplaatst: 05-02-2008

  ein(e) Dritte im Spiel, Johan?

  Tine, je gaat hier toch niet beweren dat het aan GroenLinks ligt?

 79. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  Wij toch ook zeker niet!

 80. Johan vd Hout avatar
  Johan vd Hout

  Nee, ook niet GroenLinks. Maar Marjo, heb jij ook niet het idee dat CDA en PvdA elkaar steeds minder lief vinden?

 81. Marjo Frenk avatar
  Marjo Frenk

  @Johan vd Hout
  Ook verstandshuwelijken kunnen lang mee gaan hoor…

 82. Assepoester avatar
  Assepoester

  Een ding is zeker aan een verstandshuwelijk, dat het plosteling eindigt, als niemand het verwacht!

 83. jaques avatar
  jaques

  Ha, nou, die ‘eigen koers’ die het CDA in hun nieuwjaarstoespraak aankondigde is wel goed overdacht zeg, meteen op hun bek! Is de gifbeker nou op…?

 84. Hein van der Schoot avatar
  Hein van der Schoot

  …of zit er nog steeds T in?

 85. marjofrenk avatar
  marjofrenk

  Tja, tegen broedermoord is zelfs een slecht huwelijk niet bestand.