Geplaatst

PvdA kiest voor ‘rompcollege’ met CDA en GL

Vanmiddag maakte Jan Hamming bekend een college te zullen vormen met CDA en GroenLinks. Pogingen om daar SP of VVD aan toe te voegen zijn namelijk op niets uitgelopen, en de PvdA weigerde te kijken naar andere mogelijkheden. De SP is niet verrast maar desalniettemin teleurgesteld.

Hamming noemde het zelf een ‘rompcollege’. “Een juiste omschrijving”, aldus SP fractievoorzitter Johan van den Hout. “De verkiezingen hebben er een flink stuk van geamputeerd en het blijft over zonder armen of benen. Het zou ook nog eens een rampcollege kunnen blijken. Hierbij aanschuiven is voor de SP zinloos, we zijn geen excuustruzen”.

Voorstellen voor een linkser college werden door de PvdA en GroenLinks bij voorbaat van tafel geveegd. De combinatie PvdA-SP-VVD-GL telt namelijk 5 linkse zetels méér en twee rechtse zetels mínder dan Hamming’s Rompcollege, maar blijkbaar waren beide partijen daar niet op uit. “Ze lijken met handen en voeten aan het CDA vast te zitten, heel merkwaardig”, aldus Van den Hout. Dat college zou bovendien een grotere meerderheid in de raad hebben en – in tegenstelling tot het huidige college – ook een meerderheid in de stad. De drie partijen die nu met elkaar in zee gaan kregen samen slechts 46 procent van de stemmen.

Met name linkse GroenLinks-stemmers en strategische PvdA-kiezers zullen teleurgesteld zijn in voortzetting van het oude college. Van den Hout: “Ik zal niet zeggen dat dit het vooropgezette plan was, de gesprekken met de PvdA waren zeker open en eerlijk. Maar het gaat in de politiek niet om het spel maar om de knikkers, en die rollen nu toch echt de verkeerde kant uit”. De SP vreest dat dit met name het begin van het einde voor GroenLinks in Tilburg zou kunnen betekenen. “En dat is voor ons ook niet goed, voor een links college in de toekomst is deze partij van belang”.

De SP fractie zal in de gemeenteraad de rol van oppositieleider met trots en gedrevenheid op zich nemen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

2 reacties op “PvdA kiest voor ‘rompcollege’ met CDA en GL”

 1. Oppositivo avatar
  Oppositivo

  PvdA en GL hebben geen baat bij twee partijen erbij in het college die de Cityring niet zo zien zitten. Met CDA dan aan de zijlijn die dat college tot een rampcollege (een die sneuvelt) wil maken door alle concessies (die zullen VVD en SP dan toch willen) te torpederen, dat is een te groot bedrijfsrisico. Begrijpelijk.

 2. Nescio avatar
  Nescio

  Ik denk dat heel wat kiezers teleurgesteld zijn.
  Ik in ieder geval,maar liever sterke oppositie dan een zwakke coalitie.