Geplaatst

Werkgelegenheidsbeleid in Tilburg? Hahahaha!

Wethouder Mevis (GroenLinks, sociale zaken) gaat proberen (!) om maar liefst twintig (!) jongeren onbetaald (!) stoepen te laten vegen. En dat heet dan werkgelegenheidsbeleid in Tilburg, laat me niet lachen!

Verder verhaspelt hij – of het Brabants Dagblad – de cijfertjes nogal. Vijf jaar geleden zouden we tienduizend werklozen hebben en nu nog maar 5.400? Die is gek! Om precies te zijn: in 2001 hadden 5.285 mensen met een uitkering, een jaar geleden 5.371 en nu dus 5.400. Gefeliciteerd meneer Mevis, dat gaat de goede kant op!

En ondertussen een beetje badinerend doen over het SP werkgarantieplan, lekker makkelijk is dat…

Ziet u, wij leveren niet alleen maar kritiek, we komen ook met gedurfde alternatieven.

 

Alle berichten van deze auteur

Reacties

7 reacties op “Werkgelegenheidsbeleid in Tilburg? Hahahaha!”

 1. 'Wereldburger&# avatar
  'Wereldburger&#

  Wethouder Mevis heeft een goeie job gedaan hier in Tilburg, een prima zorgverzekering afgesloten voor klanten van de Sociale Dienst, het aantal klanten niet al te hoog laten oplopen, en de schuldenproblematiek op de kaart weten te zetten.
  Gun die man nog een tijdelijk contract voor 4 jaar.

  Een experiment met wat werkloze jongeren mag hij niet proberen van de SP. Want die heeft een 'geweldig' werkgarantieplan en dat idee is blijkbaar van hun. De enige toekomst voor werkloos Tilburg ligt in handen van de SP.

  In dat plan wordt gesproken over werk dat blijft liggen (als zwerfvuil) en opgepakt moet worden, waar (ineens) geld voor beschikbaar is van diezelfde markt die nu haar werk niet doet, maar waar wel bakken met subsidies voor nodig zijn; ook voor de sollicitatietraining om aan het betaalde werk te komen dat er niet meer is volgens hun eigen analyse.

  Als wethouder Gon Mevis dan iets wil proberen met 20 jongeren, dan is dat badinerend over het SP-plan. Wat heeft dat plan hier mee te maken? Alles blijkbaar.

  Als de SP de coalitiebesprekingen ingaat, wil de SP dit plan dan echt uitgevoerd zien, en gaat Johan van den H. of een andere SP-er die klus op Sociale Zaken klaren? Of gaat die conclusie weer wat te ver?

  Laten we dan maar concluderen dat het SP werkgarantieplan te ambitieus en riskant is, en het plan van Gon Mevis dat zal aantonen. Iets "met beleid doen" betekent immers ook "iets verstandig aanpakken".

 2. Johan van den Hout avatar
  Johan van den Hout

  Beste anonieme wereldburger,

  Allen de kiezers kunnen Mevis een nieuw contract gunnen, ik niet.

  'Met beleid' en 'verstandig' betekent niet per se dat alles langzaam en minimaal moet gaan. Een 'experiment' met 20 jongeren, over een half jaar een evaluatie, dan een verlenging want niemand durft een knoop door te hakken, dan nog een nota en nog een beleidsplan en nog twee meter papier en vier jaar verder zijn we niks opgeschoten. Dat is niet 'verstandig', dat is gewoon ambtelijk en bureaucratisch geneuzel waar niemand beter van wordt.

  En dan nog dit: Op 1 juli 2001 telde Tilburg 5.615 werklozen. Een jaar geleden, op 1 januari 2005, waren er dat 8.899! Een toename van ruim drieduizend dus. Het gaat dus helemaal niet zo goed met de werkgelegenheid in Tilburg, maar gewone mensen hadden dat al langer in de gaten. Gezever over twintig jongeren is dan niet alleen langzaam maar gewoon misplaatst.

 3. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Als het om werkgelegenheid gaat moest je bij wethouder Janssen van economische zaken zijn.
  Gon ging over al die mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, niet over die arbeidsmarkt zelf. Die werkt nog steeds redelijk autonoom. De toename van aantal werklozen waar jij het over hebt, die werklozen hebben in beginsel die grote afstand tot de arbeidsmarkt nog niet. Pas als het erg lang duurt dat "in between jobs" zijn. Dan wel. Dus je leest die cijfers wel erg creatief.

 4. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  Beste Johan,

  De afgelopen tijd is het economisch wat minder gegaan. Dan neemt het aantal werklozen toe. Die zitten dan even "between jobs", en dat is niet zo erg. Zolang je maar kansen op werk houdt. Maar als je nog niet gewerkt hebt (jeugd) of langdurig werkloos bent (een WWB-uitkering hebt) dan zijn je kansen nog maar gering en misschien wel nihil.

  Om nu eerst maar eens alle jongeren een garantie te geven op werk, en dat in verkiezingstijd te lopen roepen, dan hou ik mijn hart vast.

  Daarna moet je ze nog ergens wat laten doen, maakt blijkbaar niet uit wat. En als dat niet lukt, of er geen zinnige arbeid voor hen meer is?
  Dat ontstaat een nieuwe categorie van nepwerkenden, met werkervaring van niks, voor het leven aangewezen op die garantieregeling, en nauwelijks uitstroom. Hebben we met de ID-banen ook gezien.

  Dat gaat toe naar een staatseconomie en het zal aan de staat overgeleverde burgers opleveren. Maar daar hebben 'old-skool'-socialisten geen bezwaren tegen, toch?

  Verder: als iets met 20 jongeren lukt, heb je kans dat het met 2.000 ook lukt, maar als het met 20 jongeren niet lukt, dan zal het met 2.000 ook wel niet lukken.

  Je spreekt je ook niet uit of jij die klus wilt klaren nu je de kans krijgt. Dus jouw woorden & plannen zijn net zoveel waard als twee meter papier dat niet wordt gelezen.

 5. Johan van den Hout, avatar
  Johan van den Hout,

  H

 6. Wereldburger avatar
  Wereldburger

  @ Johan
  Je begon zelf de acties van Mevis te koppelen aan algemene werkloosheidscijfers, terwijl hij alleen over de werklozen met een uitkering ging. Toen stelde je dat die cijfers blijkbaar niets te maken met jullie Werkgelegenheidsplan. Rara?
  Volgens mij ontaardt "in between jobs zitten" vaker in landurige werkloosheid, bijvoorbeeld onder 45 plussers. Maar geen werkervaring hebben draait daar zowat altijd op uit, en op een uitzichtloze uitkering. De SP wil gewoon dweilen, Gon Mevis wist tenminste waar de lekkende kraan zat.
  Is de huidige SP wethouder Huijgen al aan de slag gegaan met het SP Werkgelegenheidsplan, of heeft hij het te druk met het om zeep helpen van de experimenten van Mevis? De reintegratie-onzin in Tilburg bestaat ook nog steeds. Werkgelegenheid voor werkverschaffers & bijna gratis arbeidskrachten voor ondernemers in Tilburg. Meer is dat echt niet.
  En op je vraag wat ik dan doe…. Naast gewoon werken hou ik de SP in de smiezen en hou ik het Meldpunt van de gemeente bezig. Daar gaat pas een werkgelegenheid van uit. Qua strooien en sneeuwschuiven is nog genoeg werk te doen.

 7. avatar
  Anoniem

  Van bijstandsniveau naar het niveau van werkende arme.
  Dat is pas een