Geplaatst

“Al is de helft maar waar…”

Vanmiddag presenteerde Paul Huijgen in Paradox zijn boek "Al is de helft maar waar…" over muziek, leven en politiek in Tilburg. Heerlijk, zo’n combinatie. En volgens mij nog uniek ook, een Tilburgse politicus die schrijft.

Er verschijnen nogal wat boeken over Tilburg. Sommige volstrekte bullshit, maar vaak parels (van vooral Spapens, wiens talenten dun gezaaid zijn). Maar een boek van binnenuit over politiek – of wat daar in Tilburg voor door moet gaan – ken ik nog niet, of je moet dat verplichte nummertje van Jeroen Terlingen mee willen tellen.

In de raadsvergaderingen of in persberichten kun je helaas niet alles altijd precies zo zeggen zoals je eigenlijk zou willen, al kost het ons vaak grote moeite om dat niet te doen. Maar als je "Al is de helft maar waar…" uitleest blijft er iets hangen van waar het echt om gaat. Over de onoprechtheid van de politiek, de soms banale stompzinnigheid, de volstrekte onkunde en uiteindelijk vooral dat het allemaal mensenwerk is en dús gepaard gaat met alles wat een mens kan vertegenwoordigen: goedheid, foutjes, fouten, luiheid, wilskracht, doorzettingsvermogen, schoonheid maar ook boosaardigheid, dommigheid, jaloezie en venijn.

Paul is inmiddels de Nestor van de raad, de langst dienende politicus in Tilburg. Het is goed dat hij een stukje van zijn geheugen overdraagt. Lezen dus! (hier te bestellen, of kopen bij Gianotten of Livius).

Alle berichten van deze auteur

Reacties

Eén reactie op ““Al is de helft maar waar…””

 1. jan van Beurden numm avatar
  jan van Beurden numm

  Beste Johan,
  ten eerste gefelicteerd met je Heuvelactie. Ik heb gewacht met reageren tot maandag om dat ik uitkeek naar het Brabants Dagblad waar ik op zeker een artikel verwachtte.
  Niet dus. De definitie nieuws en zelfs komisch nieuws (wat altijd meegenomen is) is in mijn optiek blijkbaar anders dan ten burele van het Brabants Dagblad. Jammer.

  Ten tweede, zal ik zeker het boek van Paul Huijgen kopen en vermoedelijk ook met smaak lezen. Wel wijs met enige bescheidenheid op het verschijnen van een bundeltje columns van mij die ook een beetje politiek getint zijn en niet uitsluitend betrekking hebben op de wijk Reeshof.
  Daar komt bij dat de wijk Reeshof natuurlijk ook Tilburg is al lijkt het wel eens anders.
  Het boekje heet "De daad bij het woord" en die titel verwoord dan mijn lijstduwerschap bij de Tilburgse Volks Partij.
  Het kost 12,50 waarvan 1,50 wordt gedoneerd voor de bouw van een nieuwe kerk in de Reeshof

  Ten derde heb ik de webhost (heet dat geloof ik) een reactie met mijn naam en hoedanigheid (lijstduwer TVP)eronder laten verwijderen van jouw log. Ik had die reactie dus ook niet geschreven. Het webfatsoen blijkt ook valsheid in geschrifte toe te staan.
  Uiteraard geen enkel verwijt naar jouw, jij kunt er niks aan doen als ook dit soort praktijken zich voordoen. Maar het is wel tekenend voor bepaalde roepers op deze pagina's.

  Ik heb de webhost verzocht om in mijn geval in ieder geval het IP nummer te checken.

  Met vriendelijke groeten en bedankt voor een leuke verkiezingsstunt waar journalisten blijkbaar niet mee kunnen lachen.
  Of zou het subjectiviteit zijn?

  Jan van Beurden lijstduwer TVP