Geplaatst

Raad neemt SP-plan burgervragenuurtje aan

De burgers van Tilburg moeten een eenvoudige mogelijkheid krijgen om zich direct te mengen in de lokale politiek. De gemeenteraad was het gisterenvanavond in meerderheid eens met dit SP initiatiefvoorstel: burgers die tijdens de raadsvergadering zélf vragen kunnen stellen aan college en raad.Een vragenuurtje van burgers is een nieuwe vorm van het direct betrekken van burgers bij het lokale bestuur. Nu hebben burgers de mogelijkheid een burgerinitiatief in te dienen, maar dat is een flink project en kan alleen gaan over grote lijnen en nieuw beleid. Ook kunnen burgers inspreken tijdens commissievergaderingen, maar hiervoor stellen niet zij maar de raad de agenda en dus de onderwerpen vast. Burgers kunnen ook brieven schrijven aan raad en college, maar dat is een zeer indirecte manier van communiceren.

Het burgervragenuurtje moet een vast moment in elke reguliere raadsvergadering worden, met duidelijke regels over wat voor soort vragen wel en niet kunnen. Mensen die overduidelijk spreken namens een gesubsidieerde of anderszins aan de gemeente gelieerde instelling, zouden uitgesloten moeten worden om te voorkomen dat dit vragenuurtje zich opnieuw gaat afspelen in het toch al bekende kringetje van ‘ons-kent-ons’.

CDA, VVD en TVP stemden tégen het burgervragenuurtje. Zij vonden dat de burgers wel genoeg mogelijkheden hadden om hun problemen of ideeën in de politiek aan te kaarten…

De raadscommissie Modern Bestuur zal een werkgroepje vormen om het voorstel concreet uit te werken in een officiële verordening. De SP verwacht dat voor de zomer het burgervragenuurtje ingevoerd kan worden.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “Raad neemt SP-plan burgervragenuurtje aan”

 1. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Een goede zaak!

 2. e avatar
  e

  vraagje: waarom zou een politieke vraag van een burger niet gewoon via het politieke vragenuurtje gesteld kunnen worden? als je als politiek waarmaakt waarvoor je staat, is dit een onzalig plan! kijk ook eens naar de 'vele' burgerinitiatieven: een stuk of 10 in een paar jaar!! holle verkiezingsretoriek van de sp als je het mij vraagt

 3. Johan van den Hout, avatar
  Johan van den Hout,

  @e: Nee geen verkiezingsretoriek, dit voorstel stamt al van vorig jaar maar ambtelijke molens malen een beetje langzaam.
  Waarom niet via de politieke partijen? Nou, juist omdat de afstand tussen die politiek en veel burgers daar veel te groot voor is. En om burgers dus juist z

 4. jan van beurden lijstduwer TVP avatar
  jan van beurden lijstduwer TVP

  Hallo Johan,

  Ik denk dat je met dat vragenuurtje inderdaad je doel voorbij gaat schieten en de burger er uiteindelijk niet mee helpt. Het klinkt in eerste aanzet natuurlijk erg positief. De burger gaat gehoord worden middels een vragenuurtje. Maar de burger moet gehoord worden via zijn politieke partij. En als hij die niet heeft of in het geval van een notoire nietstemmer, zou hij in het trajekt van het probleem het advies moeten krijgen om zich tot de raad of tot een raadslid te wenden. 99 % van de problemen van de gemiddelde burger (betrekking hebben op de gemeente Tilburg natuurlijk) beginnen in het ambtelijke circuit. De burger belt de gemeente en krijgt echt Vreeman of Jan Hamming niet aan de lijn. Al zeker niet Johan van de SP of Loes van de TVP. Nee, hij komt in het ambtelijke circuit. Ik heb zelf, voor mezelf en voor anderen die bij mij aanklopten een kleine 30 jaar ervaring in dit soort problemen, als burger dan.

  Nog nooit is me en ik vermoed niemand meegedeeld : U kunt zich ook tot het hoogste bestuursorgaan in de stad wenden, de gemeenteraad. Hier hebt u een brochure waarin de verschillende vertegenwoordigers instaan met een korte beschrijving van hun programma van 4 jaar geleden en de telefoonnummers en secretariaatsadressen.

  Dan breng je de politiek bij de mensen.

  Nu loop je het risico dat je zelf al aangeeft, dat het toch weer een ambtelijk rondedansje wordt waar de gemiddelde burger niet klaar voor is en een immense drempel die wel de roeper naar het spreekgestoelte zal brengen maar die vind jou of mij ook wel maar niet de mens die met zijn handen in zijn haar zit en wat minder of helemaal niet vlot gebekt is en dus echt HULP heeft.
  Die hulp bied de Tilbvurgse Volks Partij binnen het partijapparaat maar ik hoop de andere partijen toch ook? Ook ik heb in het verleden weleens bij Tiny aangeklopt en advies en raad gekregen. Doe hem maar de groeten als je het wil checken.

  Hoe kan die burger zich voorbereiden op het vragenuurtje? Aan de arm van een ambtenaar bij wiens collega