Geplaatst

Wélk plan dan, Jan?

Ik begin er onderhand nerveus van te worden: de hele stad schrijft elkaar na over ‘het deltaplan van Jan’ tegen de Tilburgse armoede. Maar ik kan ’t niet vinden!! Waar is je plan, Jan?

Of moeten we het doen met dat ene magere persberichtje dat Jan Hamming op 8 januari verstuurde? Ik ben geduldig geweest, ik dacht dat het misschien nog bij de drukker lag ofzo. Maar nu wordt ik zenuwachtig… Is er eigenlijk wel een plan? Zo ja, wáár dan? Zo nee, waarom schrijft en blaat heel media-Tilburg elkaar dan klakkeloos na?

In zijn nieuwjaarstoespraak stelt PvdA-lijsttrekker en financiënwethouder Jan Hamming dat de TWM-miljoenen naar zijn Deltaplan tegen armoede moeten gaan. In een brief aan het CDA dringt ook fractiegenote Marieke Moorman daar op aan. Dan lijkt het toch te bestaan…

Maar ik kan niets méér vinden dan een persberichtje over ‘investeren in gezinnen’ (wat ís dat?), ‘extra steun voor ouderen’ (was de PvdA in november nog radicaal op tégen!), gratis openbaar vervoer (ja dat schiet wel op tegen de armoede) en investeren in 10.000 extra banen (lekker makkelijk, want ánderen – namelijk het ‘bedrijfsleven’ – zou die banen moeten creëren). Is dát je plan, Jan?

Nee, er ís helemaal geen plan, en eigenlijk zegt hij dat zelf ook. Lees maar mee: "Wethouder Hamming wil dat er een commissie wordt ingesteld met de opdracht om een concreet pakket met maatregelen op te stellen voor een aanval op de armoede". Hij wil dat iemand anders voor hem een plan gaat bedenken. Maar vindt het ondertussen geen probleem als heel het Tilburgse medialandschap het over het Deltaplan van Jan heeft alsof het al ergens over gaat.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

9 reacties op “Wélk plan dan, Jan?”

 1. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Johan

  Ik heb ook geen uitgewerkt plan gezien. Alleen inderdaad een persbericht waarin ondermeer staat dat er tienduizend extra banen geschapen moeten worden. (zijn er wel zoveel werklozen in Tilburg?)
  Het jeugdwerkgarantieplan biedt ook al geen enkele garantie. Het is slechts een oproep aan bedrijven om stageplaatsen ter beschikking te stellen. De ondernemingen moeten zelf maar opdraaien voor de begeleiding?
  Misschien moet die werkmaatschappij van de SP wel terug op de agenda.

 2. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Sorry maar ik vind dit raar.

  Waarom moet Jan Hamming zijn plannen ter goedkeuring gelijk aan jullie laten zien. Misschien heeft hij ze, misschien heeft hij ze niet. Maar in zijn geval had ik ze in deze verkiezingstijd ook niet aan de tegenstanders gegeven. Daar is tijd genoeg voor na de verkiezingstijd waneer de andere partijen waneer het een echt en goed plan is deze niet nog tijdens de verkiezingen

 3. bertje avatar
  bertje

  Beste Sven,

  Dat vroegen Johan en Arjen ook niet.
  Zij wilden geen tot in de puntjes uitgewerkt plan hebben. Maar zij verbazen zich erover dat het weer naar anderen toegeschoven wordt, nl het bedrijfsleven. Wie gaat dat betalen? Nu nog op zoek naar een volgende melkkoe.

  met vriendelijke groet,

  bertje

 4. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Beste Sven

  Weet je wat ECHT raar is? Dat je enerzijds pleit voor transparantie van bestuur en dat je het nu heel normaal vindt dat kiezers een oordeel moeten gaan vellen over iets wat er of wel of niet is. Wat dat betreft komt de SP veel helderder over door maanden voor de verkiezingen al met een plan te komen voor een werkmaatschappij. Daar mag je over denken wat je wil, maar daar staat in ieder geval iets.
  Aan vage toespelingen over eventuele plannen hebben we niets. Ook niet aan plannen van partijen die in 2003 nog pleiten voor een autovrije Heuvel en niet veel later in de coalitie opteren voor metro-achtige zoemende busjes over de cityring.

  Bovendien: Hamming heeft helemaal geen goedkeuring nodig voor zijn plannen. Als hij als eerste een goed plan lanceert, dan is het aan de kiezer om daar de zegen over uit te spreken. Goede plannen, van welke club zijn meer dan welkom. En: ere wie ere toekomt.

  Amen

  (en om even duidelijk transprant te zijn: namens Lijst Smolders)

 5. Roel van Rijswijk (P avatar
  Roel van Rijswijk (P

  Arjen, misschien moet je termen als amen niet gebruiken zolang je de betekenis ervan niet kent? Het is maar een suggestie. In ieder geval zie ik geen enorm probleem met die metroachtige bus, zoals jij het noemt. Vooralsnog hebben we een autoprobleem in Tilburg en een beter Openbaar Vervoer kan dat oplossen. Beter, goedkoper en voor iedereen toegankelijk. Ik begrijp dat Smolders daar niet op zit te wachten?

 6. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Quote Arjen Roos
  Aan vage toespelingen over eventuele plannen hebben we niets. Ook niet aan plannen van partijen die in 2003 nog pleiten voor een autovrije Heuvel en niet veel later in de coalitie opteren voor metro-achtige zoemende busjes over de cityring.

  Sp voor 2002 tegen de afsluiting van de heuvel nu tegen heropening

  Dat valt ook onder die noemer. Geachte Arjan Roos nr.4 LST

  Veranderingen van standpunten zijn een goede zaak. De samenleving veranderd ook doorlopend ,waarom dan de opstellingen van partijen en hun uitgangspunten niet? Dat die veranderen is een goede zaak, Ook omdat anders debatten/discusies zonde van de tijd zouden zijn.

  Het plan van de SP bevat goede dingen.
  Het plan van Jan van die commisie is een soort handrijking om inderdaad eindelijk iets te gaan doen, ook naar de SP, als die zo overtuigd zijn van hun plan zullen de ervaringsdeskundige echt wel punten daaruit halen. ERE WIE ERE TOEKOMT.

  Punten van de SP mogelijk gemaakt door een plan van JAN (dit klinkt te verkiezingsslogan achtig) Door een plan van de PVDA!

 7. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Arjen Ross nr 4 lijst Smolders

  Als je dat nieuwsbericht zo hebben gelezen is Jan transparant quote:

  Deltaplan tegen de armoede
  Wethouder Hamming wil dat er een commissie wordt ingesteld met de opdracht om een concreet pakket met maatregelen op te stellen voor een aanval op de armoede. In die commissie moeten ervaringsdeskundigen zitting nemen, zoals Gerrit Poels (de hulpverlener voor mensen in armoede), Ramon Schumann van Voedselhulp en directeur Kick van der Pol van Interpolis en pastor Ed van den Berghe.

  Wat is hiet onduidelijk aan? Er staat letterlijk zoals iedere burger kan lezen Dat er een commisie moet worden ingesteld met ervaringsdeskundige die een parket maatregelen opstellen.

  Als je dan begint van WElk plan dan.?? Dan vind ik dat raar. Jan zal echt wel punten hebben voor die commisie. Net als de SP maar zoals er al duidelijk staat het plan zou dan van die commisie moeten komen.

  Zo'n commissie is een goed plan!

  Zeker met de huidige politiek. Als de politiek geen idee heeft en niet weet wat er leeft of de problemen zijn onder de armen dan
  de evaringsdeskundige maar. Ik vind het knap en getuigen van veel lef dat Jan dat durft toe te geven.En het plan lanceert zo'n commisie in te stellen.

 8. Arjen Roos avatar
  Arjen Roos

  Beste Sven en Roel

  Laten we nu geen woordspelletjes gaan spelen. Als je een jeugdwerkgarantieplan presenteert, suggereer je dat garanties biedt op werk. En daarmee wek je verwachtingen die je misschien niet kan waarmaken. Immers: het bedrijfsleven moet wel mee willen werken, bijvoorbeeld.
  Mijn punt is: geen valse hoop wekken, zeker niet op het gebied van werkloosheid en armoede.
  Als Jan Hamming een commissie wil instellen, of wil oproepen tot het beschikbaar stellen van stageplaatsen (en als overheid daarin voorop wil gaan), allemaal prima.
  Maar geef nou toe: een 'deltaplan' is niet het formeren van een commissie.
  Beste Roel ik weet echt wel wat amen betekent, maar neem je suggestie ter harte en zal daarmee niet meer afsluiten. Wat die busjes betreft: onder de vlag van het openbaar vervoer wordt campagne gevoerd voor de cityring.

  Ik wil hierbij afsluiten met vriendelijke groeten

 9. Sven Harteveld avatar
  Sven Harteveld

  Beste Arjen het gaat hier niet over het jeugdgarantieplan Maar over het voornemen van de PVDA om met een commisie een "deltaplan"ter bestrijding van de armoede te maken.Wel on-topic blijven.

  Ik zal even een quote uit het stuk waar johan een link naar geeft plaatsen. Als er al mensen dus met woorden spelen zijn jij en Johan het wel.
  Hamming zegt een plan te willen. Hij zegt niet er 1 kant en klaar te hebben.
  – –
  PvdA-Tilburg ***wil*** deltaplan voor armoede-bestrijding
  8 januari 2006

  PvdA-lijstrekker Jan Hamming heeft op de Nieuwjaarsbijeenkomst van zijn partij *** gepleit*** voor een deltaplan ter bestrijding van de armoede in zijn stad.

  (en)

  Wethouder Hamming ***wil*** dat er een commissie wordt ingesteld met de opdracht om een concreet pakket met maatregelen op te stellen voor een aanval op de armoede. In die commissie moeten ervaringsdeskundigen zitting nemen

  – – –
  Jan Hamming pleit voor een "deltaplan" als voorbeeld was er al een deltaplan voor zeeland toen mensen er voor pleiten? NEE Hij pleit als je dus goed leest en niet alleen leest wat je wil lezen, voor het samenstellen van een bekwame commisie van ervaringsdeskundige die een "delteplan"samenstellen. Daar kunnen de SP plannen goed in verwerk zijn Ook de plannen van andere partijen?. Wie weet.
  Ik ben echt geen pvda fan.Maar iets daadwerkelijks beloven wat jij en SP beweren doet hij niet. Hij zegt alleen dat er wat moet gebeuren en dat hij daarvoor een commisie wil.